به گزارش «فرهیختگان»، محرم 1442 از راه رسید اما حالا اقامه عزا برای حضرت سیدالشهدا(ع) متفاوت از همیشه است «فرهیختگان» از امروز پرونده ویژه «ما ملت امام حسینیم» را منتشر میکند.
اگر بخواهیم حضور باشکوه و همیشگی اشعار عاشورایی را در تاریخ ادبیاتفارسی در یک جمله خلاصه کنیم، آن جمله چیزی نیست جز اینکه: «ما ملت امام حسینیم».(لینک)
مناسب دیدم این هفته تمام صفحه را به معرفی کتاب عاشورایی اختصاص دهیم. چون هم فردا اول محرم است و میخواهیم برنامهریزی مطالعاتی محرممان را آغاز کنیم و هم امروز آخرین روز طرح تخفیف تابستانه کتاب است و میتوان این کتابها را با تخفیف خوبی از کتابفروشیها خرید. بسمالله! (لینک)
متفکران مسلمان از جهات گوناگون به عاشورا و واقعه کربلا پرداختهاند. تفسیر و روایت شریعتی از قیام سیدالشهدا(ع) و واقعه کربلا شاید یکی از موثرترین و جنجالبرانگیزترین تفاسیر باشد. بهمناسبت پنجاهمین سالگرد کتابت و ایراد سخنرانی «حسین وارثآدم» با دکتر سیدجوادمیری عضو هیاتعلمی پژوهشگاه علومانسانی و مطالعات فرهنگی، پیرامون آن گفتوگو کردهایم. (لینک)
در این گزارش سعی کردیم از آیینهایی بگوییم که هرساله برای محرم در این دو کشور برگزار میشود و مردم هر آنچه دارند را در راه حسین(ع) میگذارند و به گفته خودشان، حسین(ع) برای آنها همیشه سروری کرده و آنها هم سعی میکنند در مراسم عزاداریاش همهجوره حضور داشته باشند. آیینهای سنتی زیاد دارند و همه این آیینها را سالها اجرا کردهاند؛ از پخت نذری تا سیاهپوش کردن همه شهرها و روستاهایشان.(لینک)
شاید شبیهترین مردم به ایران در برگزاری مراسم ماه محرم، پاکستانیها باشند. آنها باوجود برخورداری از قومیتها و مذاهب مختلف، برعکس افغانستان مشکلی در برگزاری مراسمها ندارند و درکنار هم با صلح این مراسمها را برپا میکنند. نکته مهم در اجرای مراسم عزاداری امسال پاکستان و اینکه بسیار شبیه ایران هستند، به حرفهای عمرانخان، نخستوزیر پاکستان برمیگردد که در سخنرانی هفته گذشتهاش - باتوجه به شیوع کرونا در پاکستان و اینکه مرگومیر ناشیاز این ویروس در این کشور روبه کاهش است- از شیعیان خواست تا مراسم محرم را با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار کنند و در میان حرفهایش به مردم تاکید کرد که در ایران هم این مراسم با رعایت پروتکلها برگزار میشود و به مانند هرسال نیست. (لینک)
قصد دارم بهمناسبت ماه محرم مجموعهای از آثار عاشورایی مهم، چه از آثار متقدم و کهن و چه آثار متاخر و حتی کارهای معاصر را معرفی کنم و در این مجال به اهم آثار بپردازم. کتاب اولی که درنظر گرفتهام، کتاب «مقتلالحسین» است اثر ابومخنف لوطبن یحیی. (لینک)
ناهماهنگیهای موجود (برای مثال ماجرای عدمبرگزاری مراسم در فضای بسته درصورتی که پیش از این سقف 6 متری حسینیهها و اماکن مذهبی شرایط لازم بود) کمی حاشیهساز شده و برنامهریزی بسیاری از هیئات را در کشور دچار مشکل جدی کرده است. در رابطه با این مساله و ایضا اصل تفاوت در برگزاری مراسم در محرم امسال با سنوات گذشته با چند نفر از ذاکران حضرت اباعبدالله الحسین(ع) گفتوگویی را انجام دادیم و علاوهبر آن برنامه تعداد زیادی از هیئات شاخص در تهران و کشور را هم اعلام و منتشر کردهایم . (لینک)