کد خبر: 41894

«فرهیختگان» در گفت و گو با دبیران تشکل ها نحوه تعامل وزارت علوم با فعالان دانشجویی را بررسی کرد

ایده ای برای کار فرهنگی وجود ندارد

در این گزارش سراغ دبیرکل تبیین مواضع بسیج دانشجویی؛ دبیر اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه‌های سراسر کشور و دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان رفته‌ایم تا برایمان از نحوه ارتباط وزارت علوم با تشکل ها و معضلات موجود در حوزه های مختلف مرتبط با این وزارتخانه بگویند.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، قطعا اصلی‌ترین نهاد مرتبط با تشکل‌های دانشجویی وزارت علوم است؛ وزارتخانه‌ای که علی‌رغم دارا بودن معاونت‌های مختلف در عمل تنها یکی از معاونت‌های خود را به تشکل‌های دانشجویی اختصاص داده است و تشکل‌ها ‌باید مطالبات‌شان در حوزه‌های مختلف را از طریق معاونت فرهنگی پیگیری کنند. از سوی دیگر یکی از نقدهای جدی مطرح‌شده توسط فعالان دانشجویی به وزارت علوم این است که منصور غلامی به‌عنوان بالاترین مقام این وزارتخانه ‌تنها سالی یک‌بار آن هم به مناسبت روز دانشجو جلسه‌ای را با تشکل‌ها برگزار می‌کند که بنا به اذعان خود دانشجویان چندان هم نتیجه‌بخش نیست و تغییری در وضعیت دانشگاه‌ها ایجاد نمی‌کند. هرچند مطالبات دانشجویان در حوزه‌های مختلف تمامی ندارد و از موضوعات صنفی و آموزشی گرفته تا سیاسی و حمایت‌های مالی را شامل می‌شود، اما این روزها کرونا مشکلات دانشگاه‌ها و تشکل‌ها را به‌مراتب بیشتر کرده و طبیعی است که انتظار تشکل‌ها نیز از وزارت علوم بالاتر برود، اما گویی این وضعیت نیز نتوانسته وضعیت را تغییر دهد و آن‌طور که دبیران ۳  تشکل دانشجویی به «فرهیختگان» گفته‌‌اند مسئولان باز هم به همان سالی یک‌بار برگزاری جلسه با تشکل‌ها بسنده کرده‌اند و درخواست‌های برخی تشکل‌ها از سال گذشته تاکنون مبنی‌بر دیدار مجدد با وزیر علوم نیز نتیجه‌بخش نبوده است. عدم‌اجرای مطالبات مطرح‌شده در جلسه سال گذشته تشکل‌ها با وزیر علوم، مشکلات مالی تشکل‌ها، شرایط نشریات، اوضاع نامناسب فرهنگی در دانشگاه‌ها، بی‌‌اطلاعی وزیر علوم از شرایط دانشگاه‌ها، عدم‌تمایل مسئولان وزارت علوم برای ارتباط‌گیری و همکاری با تشکل‌ها در حوزه‏های مختلف، سیاسی‌کاری و حمایت از برخی تشکل‌های خاص و... ازجمله انتقاداتی است که دبیران این ۳  تشکل در گفت‌وگو با «فرهیختگان» به وزارت علوم مطرح کرده‌اند و البته از بی‌توجهی به آنها از سوی مسئولان نیز گلایه‌مند بودند.

در این گزارش سراغ مقصود درودی، دبیرکل تبیین مواضع بسیج دانشجویی؛ سجاد اسدی، دبیر اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه‌های سراسر کشور و محمد زادمهر، دبیرکل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان رفته‌ایم تا برایمان از نحوه ارتباط وزارت علوم با تشکل‌ها و معضلات موجود در حوزه‌های مختلف مرتبط با این وزارتخانه بگویند که متن کامل این میزگرد را در ادامه می‌خوانید.

امسال به خاطر شیوع کرونا دیدار ماه مبارک رمضان وزیر علوم با تشکل ها لغو شد، با توجه به این مساله آخرین باری که با وزیر علوم جلسه داشتید، مربوط به چه زمانی می‌شود؟ و کمی درباره نحوه تعامل وزیر با تشکل ها صحبت کنید.

درودی: مهم‌ترین نقدی که به وزارتخانه مطرح می‌شود، مربوط به این جلسات است و صرفا دیدار تشکل‌های دانشجویی با وزیر علوم به همان روز دانشجو برمی‌گردد و تصور می‌کنم یک یا دو روز مانده به روز دانشجوی سال گذشته بود که به دیدار وزیر رفتیم و مطالباتی را هم مطرح کردیم و یکی از مسائلی که در آنجا مطرح کردیم نیز همین بود که دیدارها صرفا سالی یک‌بار و آن‌هم به‌مناسبت روز دانشجو است و وزیر نیز قول پیگیری داد تا این دیدارها افزایش پیدا کند، اما درعمل شاهد برگزاری جلسه دیگری با حضور شخص وزیر بعد از آن جلسه نبودیم.

اسدی: آخرین دیدارمان طی دو سال اخیر، مربوط به دیدارهای وزیر است که به‌مناسبت روز دانشجو در سال تحصیلی گذشته برگزار شده است.

زادمهر: آخرین جلسه‌ای که با وزیر علوم داشته‌ایم، همان دیداری است که به‌مناسبت روز دانشجو در سال گذشته برگزار شد و بعد از آن هیچ جلسه‌ای با او برگزار نشده؛ البته معتقدم این جلسه، جلسه نمایشی است و عملا هیچ نتیجه‌گیری مطلوبی نداشته و علی‌رغم اینکه خودمان چندین‌بار با دفتر وزیر نامه‌نگاری کرده‌‌ایم که بتوانیم جلسه‌ای با او داشته باشیم، اما به هیچ‌کدام جوابی نداده‌اند.

  مطالبات مطرح‌شده در جلسه با وزیر علوم محقق نشد

نقدها و مطالباتی که در آن جلسه مطرح شد، در طول نزدیک به یک سال محقق شده است؟

درودی: در آن جلسه از آنجاکه صحبت فعالان دانشجویی، کمی به درازا کشید و عملا مهلت برای صحبت‌های وزیر بسیار کم بود، منصور غلامی قول پیگیری برخی مسائل را داد، اما درعمل در کف دانشگاه‌ها ندیدیم که این مطالبات، تحقق پیدا کند؛ هرچند امسال دانشگاه‌ها چندماهی تعطیل بودند، اما پیش از آن نیز نشانه‌ای از تحقق این مطالبات ندیده‌ایم.

اسدی: باتوجه به شرایط سختی که معاونت فرهنگی برای ما ایجاد کرد، یکی از مطالبات اصلی که داشته‌ایم نسبت به عملکرد وزارت علوم در حوزه مسائل مالی بود و باتوجه به شرایط سختی که معاونت فرهنگی وزارتخانه برای تشکل‌ها ایجاد کرده و علی‌رغم تعهدات قانونی وزارتخانه نسبت‌به تشکل‌ها، اما تا آن زمان هیچ بودجه‌ای به ما تعلق نگرفته بود و بعد از جلسه نیز بودجه بسیار محدودی و در حد یک‌دهم تعهدات وزارتخانه برای ما درنظر گرفتند که این بودجه نیز تا امروز در اختیارمان قرار نگرفته است. مطالباتی هم در ارتباط با بخش‌های دیگر وزارتخانه مانند معاونت پژوهشی داشته‌ایم و در شرایط فعلی کشور نیز باید بگویم حضوری که معاونت علمی ریاست‌جمهوری در حوزه پژوهشی برای حل بحران کرونا داشته را در معاونت پژوهشی وزارت علوم شاهد نیستیم و غیر از موارد محدود که توسط برخی دانشگاه‌ها صورت گرفته، عملا اتفاقی در این حوزه از سوی معاونت پژوهشی برای حل معضل این روزهای کشور انجام نشده است.

زادمهر: در این جلسه مباحثی را درباره فضای دانشگاه‌ها، سیاسی‌کاری‌ها و انفعال وزارتخانه مطرح کردیم که وزیر علوم نیز در حدود 20 دقیقه کلیاتی را مطرح کرد و بعد به‌خاطر جلسه در هیات دولت، از جلسه رفت و عملا دیگر نه‌تنها جلسه ادامه پیدا نکرد، بلکه همین جلسه نیز به نتیجه خاصی نرسید. البته عرف این جلسات نیز همین‌طور است که صرفا یک جلسه‌ای با تشکل‌ها برگزار می‌شود، اما عملا خروجی برای آن وجود ندارد.

  فاتحه وزارت علوم را در حوزه فرهنگی خوانده‌ایم

اگر بنا باشد در شرایط فعلی نقدی را نسبت‌به وزارت علوم مطرح کنید، چه مسائلی را شامل خواهد شد؟

درودی: ما در بحث عدالت آموزشی چه در حوزه آموزش‌وپرورش و چه در فضای دانشگاهی نقدهای زیادی داریم و این موضوع را هم مطرح کرده‌ایم. به‌طور مثال در همان جلسه سال گذشته نیز مطرح کردیم که برای دانشجویان دکتری تخصصی که همگی ملزم به یادگیری زبانی هستند که شاید کاربرد چندانی نیز نداشته باشد، آزمون‌های تخصصی برگزار شود، چراکه مثلا دانشجویان دکتری رشته عربی و ادبیات نیز باید آزمون زبان را بگذرانند و ما مطرح کردیم که این مهم از فضای عدالت آموزشی دور است و باید آزمون‌های دکتری برای دانشجویان تخصصی‌تر شود و دانشجویان آزمون‌های زبان متناسب با رشته خودشان را بگذرانند، اما در میدان عمل اتفاقی برای رفع این مشکل ندیده‌ایم، این درحالی است که عملا در کنار آزمون‌های زبان شاهد وجود فسادهایی هستیم که اگر این آزمون‌ها درون‌دانشگاهی یا درون‌رشته‌ای شود، عملا از ایجاد زمینه‌های فساد جلوگیری می‌شود. به‌عبارت دیگر، امروز دانشجویان مجبور هستند با هزینه‌های گزاف در این آزمون‌ها قبول شوند یا در بهترین حالت در ازای پرداخت پول، فرد دیگری را به جلسه آزمون بفرستند. از طرف دیگر وقتی نفس برگزاری آزمون‌های زبان را از وزیر سوال کردیم، او جواب چندان واضحی نداد و صرفا عنوان کرد که این آزمون برای رفتن به خارج از کشور مفید است، اما زمانی که گفتیم این مهم را می‌توان صرفا برای دانشجویانی که خواهان رفتن به سفر خارجی هستند، لحاظ کنید، بار دیگر عنوان کرد که دانشجو باید سطحی از زبان را فرابگیرد -که طبیعتا دانشجویان دکتری حتما تا حدودی زبان را فراگرفته‌اند- و عملا تا امروز اتفاقی ازسوی وزارت علوم برای تحقق این مساله صورت نگرفته است.

  فضایی منفعلانه را ازسوی وزارت علوم شاهد هستیم

اسدی: حوزه فرهنگی یکی از نقدهای جدی ما به وزارتخانه است، چراکه تقریبا فاتحه عملکرد معاونت فرهنگی وزارت علوم را خوانده‌ایم. آن‌طور که متوجه شده‌ایم، گویی اصلا این حوزه دغدغه بسیاری از مسئولان نیست و کنشی را ازسوی وزارت علوم در این زمینه ندیده‌ایم. به عبارت دیگر، ما امروز با برخی از موضوعات فرهنگی در دانشگاه‌ها روبه‌رو هستیم و به‌صورت سلبی شاید پژوهش‌هایی در ارتباط با آنها صورت بگیرد، اما در حوزه عمل اتفاقی رخ نمی‌دهد و در حوزه ایجابی نیز کمتر دیده‌ایم که وزارت علوم در این حوزه ورود داشته و برنامه‌ریزی‌هایی را برای خود در نظر گرفته باشد تا شاهد یک الگوی فرهنگی از سوی معاونت فرهنگی این وزارتخانه باشیم. البته در حوزه فرهنگی بالطبع تشکل‌ها و دستگاه‌های دیگر هم رسالت‌های خاص خودشان را دارند، اما باتوجه به ظرفیت‌ها و قوانین بالادستی وزارت علوم در حوزه فرهنگی آن‌طور که باید ندیده‌ایم این وزارتخانه در حوزه اجرای آنها ورود جدی داشته باشد.  مساله بعدی که در دیدار آخرمان با وزیر علوم مطرح کردیم، بحث حمایت‌های وزارتخانه از برخی تشکل‌ها بود. به‌عبارت دیگر، در حوزه تعامل وزارت علوم با تشکل‌های دانشجویی این مساله را بیان کردیم که برخی تشکل‌ها باتوجه به نگاه سیاسی‌شان به‌صورت غیرمستقیم توسط وزارت علوم موردتوجه ویژه قرار می‌گیرند و ازطرق مختلف از آنها به‌خصوص در حوزه مالی حمایت می‌شود.

زادمهر: مهم‌ترین نکته‌ای که نسبت‌به این وزارتخانه مطرح می‌شود، انفعالی است که در وزارت علوم وجود دارد. به‌طور مثال در بحث کرونا می‌بینیم که عملا دانشگاه‌ها رها هستند و حتی نمی‌دانند امتحانات را باید به‌صورت حضوری یا غیرحضوری برگزار کنند، درحالی‌که اگر ما در کشور وزارت علوم را داریم، معنایش آن است که مسئولان این وزارتخانه باید در این زمینه تصمیم‌گیری کنند، نه اینکه مساله را به نهاد دیگری واگذار کرده و از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند. در حوزه فرهنگی نیز عملا اقدامی را ازسوی وزارتخانه شاهد نبوده‌ایم، به‌ویژه در شرایط کرونا که متاسفانه شاهد افزایش مسائلی مانند افسردگی نیز هستیم، انتظار می‌رفت که معاونت فرهنگی و اجتماعی نیز اقداماتی را انجام دهد، اما درعمل این معاونت نیز فعالیت خاصی ندارد و علاوه‌بر اینکه تشکل‌های دانشجویی بار این حوزه را بر دوش می‌کشند، عملا حمایت خاصی نیز از تشکل‌ها صورت نمی‌گیرد. به عبارت دیگر، آنچه از وزارتخانه شاهد هستیم، یک فضای منفعل و بی‌تفاوت نسبت‌به مسائل است.

  دلیل محدود شدن صرف ارتباط تشکل‌ها با وزارت علوم به معاونت فرهنگی، متوجه خود تشکل‌ها نیز است

یکی از انتقاداتی که در ارتباط تشکل‌ها و وزارت علوم مطرح می‌شود، این است که تشکل‌ها بیشتر با معاونت فرهنگی وزارتخانه در ارتباط هستند. تا امروز توانسته‌اید با بخش‌های دیگر این وزارتخانه ارتباط بگیرید؟

درودی: همه مسائل از کانال معاونت فرهنگی وزارت علوم دنبال می‌شود. البته ما چون در سازمان بسیج دانشجویی هستیم، به‌صورت جداگانه می‌توانیم جلساتی را با وزیر علوم داشته باشیم و رئیس سازمان مستقیما جلساتی را با وزیر علوم داشته است، اما از نگاه تشکلی ما صرفا با معاون فرهنگی در ارتباط هستیم و شخص وزیر علوم نیز چندان تمایلی به دیدار ندارد و صرفا جلسات به همان روز دانشجو محدود می‌شود که تصور می‌کنم این جلسات نیز از روی اجبار بوده تا تمایل شخص وزیر.

اسدی: موضوعی که شاید به‌صورت عرفی در فضای دانشجویی نهادینه شده و بالطبع این ضعف متوجه تشکل‌ها نیز می‌شود، چراکه تشکل‌ها براساس قوانین بالادستی باید در همه حوزه‌ها ورود و مطالبه‌گری داشته باشند، اما این مساله ازسوی تشکل‌های دانشجویی کمتر موردتوجه قرار گرفته، اما ازسوی وزارت علوم نیز همتی برای کمک‌گیری از تشکل‌ها در حوزه‌های مختلف وجود نداشته و شاید تعامل‌مان با وزارت علوم به مطالبه‌گری‌های مقطعی و موضوعاتی که مساله کشور هستند، معطوف شده است. به‌طور مثال، در حوزه‌های پژوهشی شاهد همکاری وزارت علوم با تشکل‌های دانشجویی نیستیم.

زادمهر: ازلحاظ ساختاری باید بگویم با معاونت فرهنگی بیشتر از دیگر معاونت‌ها در ارتباط هستیم، اما با سازمان امور دانشجویان و معاونت دانشجویی نیز جلساتی را داشته‌ایم و قطعا در حوزه آموزشی، فرهنگی و بعضا صنفی نیز موضوعات مرتبط را از وزارت علوم مطالبه کرده‌ایم. در اصل وزارت علوم تمایل چندانی به ارتباط‌گیری با تشکل‌های دانشجویی ندارد.
 
هیچ حمایت مالی از تشکل‌ها  صورت نمی‌گیرد

کمی درباره تسهیلات مالی که وزارت علوم باید در اختیار تشکل‌های دانشجویی قرار دهد، توضیح دهید.

درودی: ما مشکلات زیادی را در این حوزه با دانشگاه‌ها و وزارت علوم داریم و تشکل‌های دانشجویی زمانی که با معاونت فرهنگی یا دیگر مسئولان وزارت علوم در حوزه بودجه صحبت می‌کنند، همگی معتقدند بودجه‌ای که این وزارتخانه باید برای تشکل‌ها فراهم می‌کرد را محقق نکرده و طبیعی است که فشار این مساله نیز بیشتر روی تشکل‌های دانشجویی خواهد بود. به‌طور مثال، ما امسال بعد از اینکه اردوی راهیان نور لغو شد، قرارمان این بود که بودجه آن را برای بحث‌های جهادی مانند تولید ماسک و... بگذاریم، اما عملا در اکثر دانشگاه‌های کشور این بودجه محقق نشد. به عبارت دیگر، حوزه‌های عمرانی و فرهنگی دانشگاه‌ها هیچ‌گونه کمبود بودجه‌ای ر ا تحمل نمی‌کنند، اما زمانی که قرار باشد بودجه‌ای در اختیار تشکل‌های دانشجویی قرار بگیرد، این مساله محقق نمی‌شود. درحال‌حاضر ما مشکلات بودجه‌ای را در خوزستان داریم و علی‌رغم اینکه دانشجویان می‌خواهند در این منطقه اردوهای جهادی را برای حل مشکلات آب برگزار کنند، معاون فرهنگی دانشگاه چمران عملا اعلام کرده که بودجه‌ای برای این کار ندارد و حتی پیش‌تر قول داده بودند که مبلغی را برای این مساله اختصاص دهند که تنها 40 درصد آن محقق شده و اعلام می‌کنند از آنجا که بودجه‌شان از سوی معاونت فرهنگی وزارت علوم تامین نشده، آنها نیز نمی‌توانند در این زمینه کمکی انجام دهند. در اصل در طول یک سال گذشته با مشکلات بودجه‌ای زیادی روبه‌رو بوده‌ایم.

زادمهر: در این حوزه برخی مشکلات اساسی وجود دارد که شاید اصلی‌ترین آن این باشد که عملا هیچ حمایت مالی وجود ندارد و اگر مبالغ مالی به تشکل‌ها پرداخت شود، به حدی کم است که هیچ فایده‌ای ندارد، چراکه در چهار سال پیش نیز همان میزان حمایت مالی از تشکل‌ها صورت می‌گرفت که امروز انجام می‌شود اما با توجه به تورم و رشد فضای مجازی و... عملا این حمایت‌ها پاسخگو نیست و اگر قرار به فعالیت تشکل‌ها در حوزه‌هایی مانند فضای مجازی است، قطعا باید بودجه‌ای نیز به آن تعلق گیرد. متاسفانه نه‌تنها مسئولان هیچ بستری را در این زمینه برای فعالیت تشکل‌ها فراهم نکرده‌اند بلکه هیچ مبلغی نیز در این زمینه به تشکل‌ها پرداخت نمی‌شود که خودشان بتوانند در این حوزه ورود کنند.

  حوزه فرهنگی با مشکلات زیادی از حجاب گرفته تا اعتیاد دانشجویان خوابگاهی روبه‌رو است

اگر قرار باشد انتقاداتی را صرفا به معاونت فرهنگی مطرح کنید با توجه به اینکه پیش‌تر مطالباتی در حوزه زنان، پوشش دانشجویان، نشریات و... مطرح شده، چه موضوعاتی را بیان خواهید کرد؟

درودی: یکی از مشکلات حجاب دانشگاه‌هاست که رهبری در دیدار اخیرشان مستقیما به این مساله اشاره کردند. متاسفانه در طول چند سال اخیر بحث پوشش بانوان و حتی آقایان وضعیت اسفباری به خود گرفته و هیچ نهادی نیز کاری در این زمینه انجام نمی‌دهد و زمانی که مساله را به معاونت فرهنگی دانشگاه‌ها می‌گوییم، عنوان می‌کنند که باید با حراست صحبت کنیم و زمانی که این کار را انجام می‌دهیم، می‌گویند که دستوری برای این موضوع نداریم. البته مساله حجاب یکی از مصادیق مشکلات فرهنگی است، چراکه در خوابگاه‌ها به‌خصوص در شهرستان‌ها مشکلات عدیده‌ای را شاهد هستیم و موضوع اعتیاد و مصرف مشروبات الکی در آنها بیداد می‌کند. البته این موضوع را در همان جلسه با وزیر علوم مطرح کردیم که عنوان شد، دانشجویان می‌توانند به مشاورانی که در دانشگاه‌ها حضور دارند، مراجعه کنند و وقتی گفتیم که قطعا مشاوران نمی‌توانند پاسخگوی این مشکل باشند، مسئولان حاضر در جلسه مساله را متوجه تشکل‌ها کرده و گفتند روی این مهم کار کنید؛ درحالی‌که تشکل‌ها تا یک جایی می‌توانند در این حوزه ورود کنند که آن هم نیازمند بودجه و تجربه است که قطعا هر دو مولفه در اختیار تشکل‌ها نیست و باید یک نهاد دولتی پای کار باشد.

اسدی: این مسائل را مطرح و از مجموعه وزارتخانه نیز مطالبه کرده‌ایم و حتی پیشنهادهایی را نیز برای این حوزه‌ها داشته‌ایم؛ اما در حوزه زنان صرفا شاهد وعده‌های مسئولان بودیم و حتی از سوی مجموعه دولت نیز شاهد هستیم که گفته می‌شود در حوزه زنان دغدغه وجود دارد و پیگیر این مساله خواهند بود، اما در واقعیت متاسفانه پیشنهادهایی هم که مطرح کردیم و علی‌رغم اینکه جنبه ایجابی هم داشتند، موردتوجه قرار نگرفتند. به‌طور مثال یکی از پیشنهادهای ما درباره مسائل زنان این بود که در همه دانشگاه‌ها فضایی را برای دانشجویان دختر داشته باشیم تا آنها بتوانند در این مکان‌ها بدون دغدغه‌ به کارهایی مثل ورزش بپردازند یا چنین امکاناتی را در خوابگاه ایجاد کنند و خواستار فراهم‌سازی این امکانات از سوی وزارت علوم در دانشگاه‌ها بودیم، درحالی‌که در بسیاری از دانشگاه‌های ما چنین فضایی وجود ندارد و ما علی‌رغم اینکه در جریان محدودیت‌های مالی وزارتخانه هستیم، اما همتی را نیز برای پیگیری چنین مطالباتی در حوزه زنان شاهد نیستیم. وزارت علوم در حوزه اهمیت دادن به مقوله خانواده هم آن‌طور که باید، کاری نکرده و حتی ظرفیت‌ها در بسیاری از موضوعات مانند خوابگاه‌های متاهلی و... نیز درحال کاهش است، درحالی‌که باید به این موضوعات بیشتر توجه شود و با بهانه‌هایی مانند محدودیت مالی خوابگاه‌های متاهلی به خوابگاه‌های مجردی تبدیل می‌شوند و شاید کمتر شاهد این باشیم که وزارت علوم در این حوزه‌ها ورود جدی داشته باشد. این موضوع را نیز مطرح کردیم که بحث فرهنگی دانشگاه‌ها درحال خارج شدن از دست تشکل‌هاست و تصورمان این است که گویی شرایط فعلی عمدی است و مسئولان نمی‌خواهند کار چندانی در این زمینه انجام دهند. در حوزه زنان نیز مسئولان وزارت علوم چندان اهمیتی به این موضوع نمی‌دهند.

  انتظار از معاونت فرهنگی سیاستگذاری برای این حوزه است

زادمهر: یکی از انتظارات ما از حوزه معاونت فرهنگی بحث سیاستگذاری و نگاه کلان به این حوزه است و اصلا انتظار اجرایی از این معاونت نداریم. باید در حوزه تبیین مسائل فرهنگی به دانشجویان و خط‌دهی به دانشگاه‌ها وارد عمل شوند، اما آنچه امروز از سوی این معاونت شاهد هستیم با فضایی که باید وجود داشته باشد، فاصله بسیار زیادی دارد و این مساله نیز به‌دلیل انفعال و بی‌برنامگی این معاونت است. در حوزه نشریات نیز مطالبات زیادی وجود دارد که یکی از آنها بحث گرانی کاغذ است، چراکه انتظار می‌رفت چاپ کاغذی نشریات دانشجویی متوقف شود و حتی مطالبات زیادی نیز صورت گرفت تا معاونت فرهنگی از وزارت ارشاد پیگیری کند که برای نشریات دانشجویی نیز سهمیه کاغذ درنظر گرفته شود، فعالیت‌هایی نیز انجام شد، اما آنچه در فضای دانشگاهی می‌بینیم این است که همان وضعیت گذشته دنبال می‌شود.

  وزیر علوم باید تیم مشورتی با حضور تشکل‌های دانشجویی داشته باشد

با توجه به شرایط جدید کشور اگر بنا به برگزاری جلسه‌ای با وزیر علوم باشد، چه مطالباتی را مطرح خواهید کرد؟

درودی: تصور می‌کنم وزیر نیاز به یک تیم مشورتی با حضور تشکل‌های دانشجویی دارد تا بتواند فضای دانشگاه‌های کشور را رصد و در جریان اطلاعات به‌روز و درست قرار بگیرد، چراکه تصورمان این است که وزیر علوم در حوزه اطلاعات با یک فضای کانالیزه‌شده‌ای از سوی معاونت‌ها روبه‌رو است و شاید آن‌طور که باید اتفاقاتی که در کف دانشگاه‌ها رخ می‌دهد، به گوش وزیر علوم نمی‌رسد. به‌طور مثال احساس می‌کنیم در حوزه اغتشاشات آبان و آذرماه اطلاعات درستی به وزیر علوم نرسید، چراکه بعد از آن فضای درستی را در دانشگاه‌های تهران و امیرکبیر شاهد نبودیم و در حوزه فرهنگی هم که وضعیت مشخص است و در بحث بودجه هم مشکلاتی وجود دارد.

  دیدار وزیر علوم با تشکل‌های دانشجویی نمایشی است

اسدی: اگر قرار باشد جلسه‌ای را با وزیر علوم داشته باشیم، رشد علمی مساله اصلی خواهد بود که در این دیدار با توجه به دغدغه‌ای که از راس نظام و بسیاری از مسئولان مختلف در حوزه رشد علمی داشتیم، آن را مطرح کردیم، اما براساس آمارها شیب رشد علمی کمتر شده و مساله اصلی بازگشت شیب تند در حوزه رشد علمی است؛ همچنین در حوزه فرهنگی نیز در طول این سال‌ها همیشه در حوزه حجاب پیشنهادهایی را داشتیم و دیدیم که تشکل‌های دانشجویی روی این مقوله همواره دلسوزانه برخورد کرده‌اند، اما کمتر موردتوجه قرار گرفته است. زمانی که می‌بینیم رهبر معظم انقلاب در دیدار دانشجویی‌شان حجاب را به‌عنوان یکی از نکات مطرح می‌کنند، نشان‌دهنده اهمیت آن موضوع است، البته مسائل فرهنگی را محدود به حوزه حجاب نمی‌کنیم، چراکه موضوعات دیگری مانند تفریح دانشجو، مسائل روانشناختی دانشجویان و... هم وجود دارد، اما در مجموع کمتر شاهد تحقق آنها هستیم. برآورده نشدن نیازهای فرهنگی دانشجویان باعث شده شاهد بالا رفتن میزان مصرف موادمخدر و مشروبات الکلی در خوابگاه‌ها باشیم و راه‌حل اصلی آن رفع نیازهای دانشجویان از طرف وزارت علوم است؛ مسائل سیاسی و کم‌توجهی به حوزه پژوهش هم از دیگر مطالباتی است که متوجه وزارت علوم است. همچنین بحث عدم برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی که بخشی از آن متوجه تشکل‌ها و بخش دیگر مربوط به برنامه‌ریزی‌های وزارت علوم است، از دیگر انتقادات ما نسبت به وزارتخانه است. از سوی دیگر مسائل مالی نیز همواره وجود داشته و برداشت‌مان این است که شاید یکی از اهداف وزارت علوم این باشد که بتواند تشکل‌های دانشجویی که خودشان را مستقل از دولت می‌دانند و علاقه‌ای ندارند که مجیزگوی دولت باشند، با مضیقه مالی تحت‌کنترل قرار دهند و تشکل‌ها را به این سمت بکشانند که دغدغه تشکل‌ها رفع مسائل مالی باشد. متاسفانه غیر از جلسه نمایشی‌ای که در آذرماه با وزیر علوم برگزار می‌شود، دیگر نمی‌توانیم وزیر را ملاقات کنیم و با جلساتی که در ایام مرتبط با روز دانشجو برگزار می‌شود، نسبت به این فضا ناامید هستیم و در اصل راه‌حل رفع مشکلات را در برگزاری جلسات با وزیر نمی‌بینیم و اصلا این دغدغه وجود ندارد که مسئولان وزارت علوم بخواهند بخش‌هایی را با همکاری تشکل‌های دانشجویی جلو ببرند و نهایتا زمانی که با مسئولان مسائلی را مطرح می‌کنیم، در عمل از جانب آنها برای همکاری با تشکل‌ها تمایلی وجود ندارد.

زادمهر: مهم‌ترین مساله ما بحث دانشگاه‌هاست، چراکه امروز بحث بازگشایی دانشگاه‌ها، آموزش مجازی، وضعیت تحصیلی، معضلات اجتماعی که با تعطیلی دانشگاه‌ها ایجاد شده و شروع ترم جدید تحصیلی، فارغ‌التحصیلی سربازی دانشجویان جزء مسائل اصلی امروز محسوب می‌شود که وزارت علوم وظیفه دارد همه آنها را پیگیری کند و اینکه ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کند که دانشگاه‌ها باید بازگشایی شوند و وزارت علوم نیز قبول کرده و به دانشگاه‌ها ابلاغ کرده که خودشان می‌توانند در این زمینه تصمیم‌گیری کنند، کار درستی نیست و در این صورت باید وزارت علوم را تعطیل کنیم و بگوییم که دانشگاه‌ها مستقیما از ریاست‌جمهوری دستور بگیرند و قطعا باید این مسائل با وزیر علوم مطرح و دغدغه‌ها رفع شود.

 * نویسنده: زهرا رمضانی، روزنامه‌نگار

مرتبط ها