کد خبر: 40869

در گفت‌وگوی «فرهیختگان» با فعالان دانشجویی کشور مطرح شد

12 مطالبه تشکل‌های دانشجویی از دستگاه قضا

در این گزارش به‌سراغ سه تن از فعالان تشکل‌های بزرگ کشور رفتیم تا از آنها درباره عملکرد دستگاه قضا در سال گذشته و همچنین مطالبات تشکل‌ها از این دستگاه برسیم.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، اگر بگوییم یکی از اصلی‌ترین کارهای تشکل‌های دانشجویی مطالبه‌گری از دستگاه‌های مختلف در حوزه گوناگون کشور است، بیراه نگفته‌ایم. تشکل‌هایی که به‌خاطر حضور جوانان دانشجو نگاه متفاوت‌تری به مسائل دارند و از ابتدای انقلاب تاکنون در قامت مطالبه‌گر در میدان‌های مختلف حضور داشته و دارند. در این میان قوه قضائیه نیز به‌عنوان تنها مرجع رسیدگی به شکایات و احقاق حقوق مردم مهم‌ترین دستگاهی است که تشکل‌های دانشجویی برای پیگیری حقوق مردم به‌سراغش می‌روند. در این گزارش به‌سراغ سه تن از فعالان تشکل‌های بزرگ کشور رفتیم تا از آنها درباره عملکرد دستگاه قضا در سال گذشته و همچنین مطالبات تشکل‌ها از این دستگاه برسیم. مشروح گفت‌وگوی «فرهیختگان» با وحید شورابی دبیر شورای هماهنگی بسیج دانشجویی دانشگاه‌های آزاد کشور، حمزه دستیار دبیر سیاسی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل و رضا قلعه‌نویی دبیر سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان را در ادامه می‌خوانید.

در دوران حضور آقای رئیسی در دستگاه قضا شاهد اعتراضات معیشتی و کارگری در کشور بودیم و با توجه به این مهم اصلی‌ترین مطالبات تشکل‌ها از دستگاه قضا در این حوزه چیست؟

    لزوم بازتعریف نقش نظام حقوقی– قضایی کشور در ارتقای بهره‌وری اقتصاد

شورابی: معتقدم قوه قضائیه باید در سه حوزه بحث اعتراضات کارگری و معیشتی مردم را پیگیری کند، هرچند در برخی موارد نقش مستقیم خواهد داشت اما در برخی موارد نیز باید از طریق مشارکت با سایر قوا مسائل را دنبال کند و با توجه به اینکه حجت‌الاسلام رئیسی در جلسات بسیار مهمی ازجمله شورای هماهنگی سران قوا و... حضور پیدا می‌کند یا نمایندگانی را در ستادهای پایین‌دستی دارد، می‌طلبد که این مسائل را دنبال کند. حوزه اولی که باید قوه قضائیه دنبال کند با توجه به اینکه عمده اعتراضات کارگری در دو سال گذشته به مجموعه‌های دولتی برمی‌گردد که تحت‌عنوان خصوصی‌سازی واگذار شده‌اند اما افرادی که مالکیت کارخانه‌ها را دراختیار گرفتند، اهلیت این کار را نداشته و باعث ایجاد اعتراضات شده‌اند که نمونه‌های آن را در خوزستان و استان مرکزی می‌بینیم، در وهله اول باید نظام واگذاری‌ها اصلاح شود و قوه قضائیه نیز حتما باید موضوعات این حوزه را شناسایی کرده و نقطه‌نظرات خود را در بازنگری سازوکارهای واگذاری مجموعه‌های دولتی به بخش خصوصی اعلام کند. نباید فراموش کرد که مدل فعلی خصوصی‌سازی مدل مناسبی نیست و خروجی آن را نیز در این مدت دیده‌ایم و قطعا هرچه با مدل فعلی دست به خصوصی‌سازی بزنیم، کارگران بیشتری در آینده متضرر خواهند شد؛ از این‌رو بحث بازنگری در سازوکارهای خصوصی‌سازی و مشارکت در این حوزه یکی از وظایف قوه قضائیه است و ازسوی دیگر باید حتما با افرادی که باعث شدند در این حوزه حقوق کارگران و حتی تولیدکنندگان تضییع شود، برخورد کرد. وظیفه دیگر قوه قضائیه در این حوزه حمایت از تولیدکنندگان است که باید از طریق بازتعریف نقش نظام حقوقی–قضایی کشور در ارتقای بهره‌وری اقتصاد و رونق فضای کسب‌وکار صورت بگیرد. در اصل اگر 10 شاخص برای بهبود فضای کسب‌وکار وجود داشته باشد، پنج مولفه آن به نظام‌های حقوقی و قضایی کشور برمی‌گردد که باید در حوزه اصلاح آنها اقدامات ویژه‌ای رخ دهد. ازسوی دیگر بحث مبارزه با قاچاق را نیز باید به شکل ویژه دنبال کرد؛ درحالی که قانون مبارزه با قاچاق در کشورمان در سال 1392 توسط مجلس تصویب شده و در سال 94 نیز مورد اصلاح قرار گرفته و به‌رغم اینکه قانون خوبی در این زمینه داریم، اما متاسفانه اجرا نمی‌شود. بخش‌هایی از این قانون به ایجاد سامانه‌هایی برمی‌گردد که گفته می‌شود 30 سامانه در این زمینه درنظر گرفته شده و اگر ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز این سامانه‌ها را راه‌اندازی کند شاهد ایجاد شفافیت و به تبع پیشگیری از قاچاق خواهیم بود، اما از سال 92 تاکنون هنوز این قانون اجرایی نشده و قوه قضائیه به‌عنوان ناظر اجرای قوانین تا امروز چه نقشی در این زمینه ایفا کرده است؟ در کنار برزمین ماندن اجرای این قانون مساله دیگر کاهش اطاله دادرسی پرونده قاچاقچیان است و قطعا اگر در این حوزه قوه قضائیه به‌سرعت به پرونده‌ها رسیدگی کند و نتیجه بررسی پرونده‌ها نیز به اطلاع مردم برسد، قطعا دیگر کسی به خود جرات نمی‌دهد که به‌سمت قاچاق حرکت کند و طبیعی است که اگر قوه قضائیه در این موارد به‌صورت جدی وارد شود، حتما مشکل معیشتی کارگران حل خواهد شد.

    دستگاه قضانباید منتظر اعتراض کارگران بماند

دستیار: اعتراضات معیشتی و کارگری نتیجه سیاستگذاری دولت و مجلس در چند سال اخیر به‌ویژه از اوایل دهه 90 است و این روند ادامه داشته و قطعا این مهم در سال جدید نیز افزایش روبه‌رشدی خواهد داشت و انتظار ما از قوه قضائیه این است که این دستگاه نباید منتظر بماند که کارگران دست به اعتراض بزنند بلکه باید پیش‌قراول این میدان بوده و پیش از آنکه صدای اعتراض کارگران بلند شود، خودش وارد میدان شده و حقوق کارگران را به آنها بازگرداند. اگر قوه قضائیه امروز می‌بیند حقوق کارگران برخلاف قانون درنظر گرفته می‌شود، باید وارد میدان شود نه اینکه منتظر بماند و 6ماه بعد اگر کارگران دست به اعتراض زدند، وارد عمل شود. در حوزه‌هایی مانند خصوصی‌سازی نیز برخوردهای لازم را انجام دهد، در اصل قوه قضائیه باید از نگاه حمایتی برای جامعه کارگری برخوردار باشد تا هم کارگر احساس پشتیبانی ازسوی این دستگاه را داشته باشد و هم قوه قضائیه برای خود جایگاه مردمی ایجاد کند. معتقدیم مدعی‌العموم باید در این‌گونه موارد به‌سرعت وارد عمل شود. البته قطعا نقش سازمان بازرسی کل کشور در این‌گونه موارد بسیار مهم است و معتقدم این سازمان آن نقش نظارتی را که باید داشته باشد، ندارد و قوه قضائیه می‌تواند با نوع‌گرایی در بروکراسی و انتخاب مسئولان مختلف در سازمان بازرسی کل کشور این ضعف را برطرف کند تا شاهد اعتراضات کمتری باشیم.

    خصوصی‌سازی اصلی‌ترین  مطالبه تشکل دانشجویی از قوه قضائیه

قلعه‌نویی: اصلی‌ترین مطالبه‌ای که تشکل‌های دانشجویی از قوه قضائیه در حوزه معیشتی و کارگری دارند، موضوع خصوصی‌سازی و کارخانه‌هایی است که به‌خاطر واگذاری، بحث تولید و طبیعتا پرداخت حقوق کارگران در آنها با مشکلات جدی روبه‌رو شده است. به‌طور مثال کارخانه هپکو یکی از همان مطالبات اصلی دانشجویان است که باید به چرخه اصلی تولید کشور بازگردد، البته موضوعات مربوط به این کارخانه‌ها از سمت هیات دولت و مسئولان دولتی پیگیری می‌شود اما تا امروز این پیگیری نتیجه خوبی را در پی نداشته است و قطعا اگر در روند واگذاری و خصوصی‌سازی مشکلاتی وجود دارد حتما باید رفع شود. با توجه به اینکه رهبری امسال را سال جهش تولید نامگذاری کرده‌اند، این مساله بسیار مهم است که کارخانه‌های واگذارشده به چرخه تولید بازگردد و قطعا درصورت تحقق این مساله مشکل معیشتی اکثر کارگرانی که حقوق‌شان پرداخت نشده، رفع خواهد شد.

یکی از انتقادهای مطرح‌شده به دستگاه قضا مربوط به حوزه اطلاع‌رسانی این دستگاه بوده و هست. به‌نظر شما قوه قضائیه در دوران جدید اقدامی در راستای بهبود این مساله انجام داده و باید چه تغییری در این بخش اعمال کند؟

    اطلاع‌رسانی خوب دستگاه قضا  به جذب سرمایه اجتماعی منجر می‌شود

شورابی: خوشبختانه هم بحث اطلاع‌رسانی و هم اقناع افکارعمومی در دوران حضور حجت‌الاسلام رئیسی در قوه قضائیه نسبت به دوران قبل به‌مراتب بهتر بوده است. به‌طور مثال در دوره قبلی قوه قضائیه بدون اینکه به افکارعمومی توجهی بشود به‌صورت شبانه حکم بازداشت یک نماینده مجلس را صادر می‌کردند و ماموران این دستگاه اقدام به اجرای این حکم می‌کردند و از آنجایی که این نماینده نیز از حمایت رسانه‌ای داخلی و خارجی برخوردار بود، در نهایت قوه قضائیه بازنده این بازی می‌شد و متاسفانه سیستم اطلاع‌رسانی قوی نیز دراختیار این دستگاه نبود و حتی سامانه‌های اطلاع‌رسانی ازجمله یکی از خبرگزاری‌های کشور وابسته به این قوه نیز در این حوزه ناکارآمد عمل می‌کردند و بسیاری از خبرنگاران این خبرگزاری در دوره قبلی مدیریت این قوه، حتی نمی‌توانستند با بسیاری از مدیران این قوه ارتباط بگیرند. قطعا این مهم یک فاجعه در امر اطلاع‌رسانی است. خوشبختانه قوه قضائیه در دوره جدید اصلاحاتی را در بحث اطلاع‌رسانی انجام داده و امروز برای اقداماتش پیوست رسانه‌ای دارد که باعث ایجاد امیدهایی شده است، هرچند باید بهتر از این در این حوزه عمل کند. به‌طور مثال ما کسی را که یک زمانی رئیس سازمان زندان‌ها بوده، شخص مناسبی برای اطلاع‌رسانی قوه قضائیه نمی‌دانیم و قطعا افراد دیگری حضور دارند که می‌توانند در این حوزه نقش‌آفرینی کنند. مساله مهم اینکه قوه قضائیه در برخورد با مفسدان و دانه‌درشت‌ها حتما باید پیوست رسانه‌ای داشته باشد و باید به این مساله توجه کنیم که گفتاردرمانی هم چندان موثر نخواهد بود و شاهد هستیم که در طول یکی، دو سال اخیر حجت‌الاسلام رئیسی در محافل و نشست‌ها حضور داشته و حتما در این مدت حرف‌های اصلی گفته شده و بعد از این مردم منتظر عملکرد قوه قضائیه هستند و این دستگاه با عملکرد خود و اطلاع‌رسانی درباره اقداماتش می‌تواند کارآمدی خود را در حوزه اطلاع‌رسانی ارتقا دهد. همچنین بحث مفاسد درون این دستگاه ازجمله برخورد با قاضیان فاسد که تا امروز وعده آن را شنیده‌ایم تا امروز اسامی آنها اعلام نشده و باید قوه قضائیه در این حوزه به‌خوبی اطلاع‌رسانی کند تا بتواند به جذب سرمایه اجتماعی منجر شود.

    از ظرفیت نخبگان رسانه  هنــوز استفــاده نشــده اســـت

دستیار: بعد از انتصاب حجت‌الاسلام رئیسی به ریاست قوه قضائیه اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل نامه مبسوطی را به این دستگاه نوشت که طی آن بسیاری از مشکلات قوه قضائیه ازجمله مساله اطلاع‌رسانی را که یکی از ضعف‌های بزرگ دستگاه بود، متذکر شدیم و تصور می‌کنیم در دوران جدید این ضعف تا حدودی برطرف شده است. همچنین رئیس این دستگاه تلاش کرده بیشتر با رسانه‌ها ارتباط داشته و کمتر به حواشی بپردازد و سخنگوی این دستگاه نیز حواشی کمتری را دارد و مسائل غیرمرتبط با قوه قضائیه و سیاست‌زدگی را کنار گذاشته که این اقدامات مثبتی به‌شمار می‌رود، اما طرحی که ما پیشنهاد داده بودیم استفاده از یک ظرفیت جوان نخبه رسانه‌ای بود که هنوز آن‌طور که باید اجرایی‌نشده و قوه قضائیه بعضا دچار مشکلاتی در اطلاع‌رسانی می‌شود یا به‌راحتی تحت هجمه‌های مختلف رسانه‌ای و سیاسی قرار می‌گیرد و قطعا باید فکری برای این مهم شود تا عملکرد این دستگاه تحت‌الشعاع قرار نگیرد و مردم نسبت به عملکرد ضدفساد و ضدتبعیض این دستگاه ناامید نشوند.

    تحول اطلاع‌رسانی به‌واسطه اعتقاد رئیسی به شفافیت

قلعه‌نویی: به‌رغم اینکه ضعف اطلاع‌رسانی قوه قضائیه همیشه وجود داشته اما در دوران جدید شاهد تحول جدی در این زمینه هستیم که دلیلش نیز به‌خاطر شخص اول این دستگاه و اعتقاد او به بحث شفافیت است که باعث شده قوه قضائیه حالت شیشه‌ای‌تری داشته باشد، البته بحث سلسله‌جلسات سخنگوی قوه قضائیه و حضور سرزده شخص حجت‌الاسلام رئیسی در دادگاه‌های مختلف و اقدامات متفاوت او در ارتباط با مسائل مختلف مانند کارگران و شنیدن صدای مردم باعث شده تا حدودی سرمایه اجتماعی برای قوه قضائیه ایجاد شود.

در حوزه بین‌الملل و سیاسی چه انتظاراتی از دستگاه قضا در دوران جدید دارید و به نظرتان عمده کارهای بر زمین مانده در این حوزه چیست؟

    محکوم کردن جنایتکاران را در محافل بین‌المللی دنبال نکردیم

شورابی: نباید فراموش کرد که ما در حوزه بین‌المللی هیچ‌گاه جنایتکاران بین‌المللی ازجمله سیاستمداران آمریکایی و صهیونیستی را در دادگاه‌های داخلی‌مان محکوم نکرده‌ایم، درحالی که بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی با فضاسازی رسانه‌ای و پرونده‌سازی علیه برخی از مقامات کشورمان حکم صادر کرده و حتی کشور ایران را در برخی از حوزه‌ها محکوم کرده‌اند، اما تا به امروز در کشورمان ندیده‌ایم که دادگاهی سران جنایتکار آمریکا را که در عراق، افغانستان و سوریه و سران رژیم صهیونیستی که در سرزمین‌های اشغالی نقش اصلی را در کشتار مردم داشته‌اند، محاکمه شوند و از این طریق توجه افکار عمومی مردم دنیا را به این جنایت‌ها جلب کنیم؛ از سوی دیگر در محافل بین‌المللی نیز به خوبی این مسائل را دنبال نمی‌کنیم و حتی در بحث تحریم‌ها نیز نه‌تنها حقوق مردم ایران را از طریق طرح شکایت به‌خوبی پیگیری نمی‌کنیم بلکه حتی افرادی را که دست به تحریم مردم می‌زنند را نیز مورد پیگرد قضایی قرار نمی‌دهیم و قطعا معاونت بین‌الملل قوه قضائیه باید در این زمینه نقش پررنگ‌تری را ایفا کند.

    تاخیر قوه قضائیه در ورود به مسائل بین‌المللی

دستیار: در حوزه بین‌الملل نیز انتظار داریم تا این معاونت در قوه قضائیه فعال شود و نباید فراموش کرد که جمهوری اسلامی داعیه‌دار حمایت از مظلومان جهان است اما در عمل می‌بینیم که در موارد مختلف مانند موضوع کشمیر، نیجریه، اعدام‌ها در بحرین و عربستان و... خیلی دیر اقدامات لازم صورت می‌گیرد. انتظار می‌رود تا معاونت حقوق بشر قوه قضائیه به‌سرعت وارد عمل شده و در مجامع بین‌المللی اقدام به طرح شکایت کند و وجهه ضداستکباری خود را پیش از بیش زنده کند. در حوزه سیاسی نیز انتظارات ثابتی وجود دارد و آن هم اینکه این دستگاه باید بدون سیاست‌زدگی، حزب‌بازی و... به‌صورت جدی با مفسدان و دانه‌درشت‌ها  برخورد کند و فشارهایی که جامعه به‌خاطر احساس تبعیض توسط دستگاه قضا پیدا کرده را با اقدامات صریح و سریع از بین ببرد، هرچند معتقدیم در این حوزه نیز قوه قضائیه روند روبه رشدی را داشته است.

قلعه‌نویی: در حوزه بین‌الملل نیز یکی از انتصاب‌های شایسته را در دوران جدید شاهد هستیم  که نه‌تنها جوان‌گرایی را به همراه داشته، بلکه در کنار آن بحث تخصص‌گرایی را نیز شاهد هستیم. در اصل نگاه معاون بین‌الملل قوه قضائیه به حوزه بین‌الملل و پرونده‌های این بخش یک نگاه علمی و کارشناسی است و در مدت یک سال گذشته ما شاهد تحول‌ها و نگاه‌های تخصصی به پرونده‌های این بخش هستیم.

اگر بخواهید دوران دستگاه قضا در زمان آقای رئیسی را مورد ارزیابی قرار دهید به‌نظر شما نقطه ضعف و قوت این دستگاه چیست؟

    برخورد با مفاسد به‌ویژه مفاسد سیاسی  انتظار دانشجویان از دستگاه قضا

شورابی: مهم‌ترین انتظاری که از دستگاه قضایی وجود دارد این است که قوه قضائیه باید نقش خود را در اقتصاد مقاومتی و رونق تولید به‌خوبی ایفا کند تا بتواند در حوزه بهبود کسب‌وکار نقش و جایگاه خود را پیدا کند و مساله بعدی نیز موضوع برخورد با مفاسد به‌ویژه مفاسد سیاسی است؛ افرادی که در حوزه سیاسی کارسازی کرده و در حوزه اقتصادی آن را اجرایی می‌کنند و قطعا مبارزه با رانت، مفسدان اقتصادی، دانه‌درشت‌ها، فساد درون قوه قضائیه و... حتما باید به‌صورت جدی دنبال شود و مردم به این مقوله و به‌ویژه مقوله دوم بیشتر حساس هستند، البته قوه قضائیه اگر بتواند به‌خوبی بسترهای فسادخیز را شناسایی کرده و با کمک دیگر قوا نسبت به پیشگیری از فساد وارد شود اساسا فساد کلانی رخ نخواهد داد که قوه قضائیه بخواهد با آن برخورد کند. البته در کنار این مقولات، مسائلی مانند کاهش اطاله دادرسی و رسیدگی به اسناد رسمی کشور ازجمله موضوعاتی است که باید توسط دستگاه قضایی کشور دنبال شود.

    ضعف دادگاه‌های شهرستان تحت‌تاثیر دپو شدن پرونده‌ها

دستیار: خوشبختانه در دوران جدید، ارتباطات مردمی رئیس قوه قضائیه بیشتر شده و در مواردی که لازم بوده شاهد حمایت شخص رئیس قوه قضائیه از بخش‌های مختلف کشور مانند جامعه کارگری بودیم که نشان می‌دهد قوه قضائیه هم فهم رسانه‌ای و هم فهم جامعه‌شناسی بهتری را نسبت به گذشته پیدا کرده است. همچنین برخورد با دانه‌درشت‌ها که از دوره قبل شروع شده بود با سرعت بیشتری دنبال می‌شود. برخورد با قضات فاسد در ابتدای حضور حجت‌الاسلام رئیسی نشان می‌دهد که در برخورد با فساد به‌طور جدی عمل می‌کنند و ارتباط مردمی و زبان مردم بودن در شرایط خاص کمک کرده که قوه قضائیه در اذهان مردم عملکرد مثبتی داشته و بعضا نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حجت‌السلام رئیسی شخصیت محبوبی در دو سال اخیر بوده است. انتظار هم آن است که روند فعلی ادامه داشته باشد و فسادستیزی این قوه به حدی برسد که عدالت‌بازی‌هایی که توسط برخی اشخاص صورت می‌گیرد به کمترین حد ممکن برسد، به عبارت دیگر هر چه قوه قضائیه در حوزه مبارزه با فساد و عدالتخواهی عملکرد بدتری داشته باشد، فرصت در اختیار گروه‌هایی قرار می‌گیرد که خودشان را عدالتخواه دانسته و با روش‌های چریکی تلاش کنند تا جو عمومی کشور را متشنج کنند و اگر این دستگاه بتواند نقش فعلی خود در مبارزه با فساد را بهتر کند قطعا می‌تواند بساط عدالت‌بازی در کشور را جمع کند. دستگاه قضا در سطح کلی اقدامات خوبی را در مبارزه با فساد داشته اما در سطح دادگاه‌های شهرستانی به‌خاطر دپوی پرونده‌ها عملکرد چندان مثبتی نداشته و انتظار می‌رود همان سرعت عملی که در سطح ملی وجود دارد به سطوح پایین‌تر نیز کشیده شود. به‌طور مثال در یکی از شهرستان‌ها هر ساله برای یک پرونده تنها یک جلسه برگزار می‌شود و این مهم باعث بدبینی جامعه به عملکرد این دستگاه می‌شود.

    اطاله دادرسی‌ها باعث بی اعتمادی مردم

قلعه‌نویی: یکی از انتقادهایی که به قوه قضائیه مطرح می‌شود بحث طولانی بودن زمان دادرسی و هزینه‌بر بودن این مهم است. اتفاقی که باعث شده تا حدودی اعتماد مردم به این دستگاه خدشه وارد شود و طولانی بودن روند دادرسی باعث می‌شود تا برخی از مردم از ادامه دادرسی صرف‌نظر کنند. یکی دیگر از انتقادها نیز بحث بزرگ کردن مفسدان است که طی چند سال اخیر شاهد آن بودیم، مانند سلطان سکه، سلطان گوشت و... و قطعا سلطان‌پروری‌ها باعث ایجاد ناامیدی در میان افکار عمومی خواهد شد.

کمی درباره نحوه تعامل تشکل‌ها با این قوه صحبت کنید. در طول بیش از یک سال اخیر تشکل‌ها بیانیه‌های مختلفی را خطاب به این دستگاه منتشر کرده‌اند، بعد از انتشار بیانیه‌ها واکنش و پاسخی از دستگاه قضا دریافت کردید یا اینکه تعاملات به صورت یک‌طرفه بوده است؟

    رابط ویژه قوه قضائیه با تشکل‌های دانشجویی زودتر معرفی شود

شورابی: درباره اهمیت دستگا قضایی کشور به مطالبات دانشجویی نیز باید بگویم که حجت‌الاسلام رئیسی در مدت حضورش در این دستگاه در جمع‌های دانشجویی حضور جدی داشته است. سال گذشته نمایندگان دانشجویی در ماه مبارک رمضان دیداری را با او داشتند و در برخی دانشگاه‌ها نیز حجت‌الاسلام رئیسی حضور داشته و نقطه‌نظرات جریان دانشجویی را شنیده و حتی در سفرهای استانی خود نیز دیدارهایی را با دانشجویان داشته، از این رو می‌توان گفت که حضور او در محافل دانشجویی قابل تقدیر است و امیدواریم که در آینده نیز ادامه داشته باشد. سال گذشته او در جلسه با نمایندگان تشکل‌ها اعلام کرد یک کانال ویژه راه‌اندازی خواهد کرد که هر کدام از دانشجویان اگر دیدند جرمی اتفاق افتاده بتوانند از طریق آن مستقیما وقوع جرم را به رئیس قوه قضائیه اعلام کنند، البته انتظار نداریم که بتوانیم هر جا جرمی رخ داد  مستقیما آن را به رئیس دستگاه قضا اطلاع دهیم اما قطعا در مسائل اصلی کشور و موضوعات مهم استانی به‌خصوص در حوزه برخورد با مفسدان انتظارمان این است که اگر مساله‌ای را دیدیم بتوانیم آن را به رئیس قوه قضائیه منتقل کنیم که هنوز این وعده حجت‌الاسلام رئیسی اجرایی نشده و درحال‌حاضر رابطه بین این دستگاه با دانشجویان معرفی نشده است. هرچند گهگاهی نامه‌هایی که تشکل‌ها به رئیس قوه می‌نویسند، با صدور دستوراتی از سوی او همراه بوده و نتایجی هم حاصل شده، اما قطعا باید این فضا کارآمدتر شود.

دستیار: خوشبختانه در این مدت شاهد بودیم اگر نامه و یا بیانیه‌ای را خطاب به دستگاه قضا منتشر کرده‌ایم، نگرانی قید شده در بیانیه و نامه رفع شده است اما اینکه نگرانی‌های مطرح شده پیش‌تر در دستور کار قوه قضائیه بوده و یا اینکه صرفا به‌خاطر فشارهای دانشجویی به‌سرعت نسبت به رفع آن اقدام شده را نمی‌دانیم، چرا که تا امروز قوه قضائیه پاسخی نسبت به نامه‌ها و بیانیه‌های منتشر شده نداشته است.

قلعه‌نویی: در این خصوص باید بگویم که تشکل‌های دانشجویی در یک سال اخیر نامه‌های مختلفی را به این دستگاه و خطاب به رئیس قوه قضائیه منتشر کرده که طی آن مسائل مختلفی ازجمله بحث گزارش تفریغ بودجه، مفاسد اقتصادی نمایندگان رد صلاحیت‌شده و... را متذکر شده‌اند. در اصل ما در اتحادیه جامعه اسلامی به عنوان بزرگ‌ترین تشکل دانشجویی به رئیس دستگاه به‌عنوان مدعی‌العموم مسائل مطرح شده را متذکر شده‌ایم.

 * نویسنده: زهرا رمضانی، روزنامه‌نگار

مرتبط ها