به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی جمعه 20 دیماه میهمان برنامه «مدیرمسئول» با اجرای محمددلاوری بود؛ برنامهای که ساعت20 روی آنتن شبکه5 رفت و در آن رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در واحد قزوین به سوالات متنوع این مجری پاسخ داد، اما انتخاب همین واحد بهعنوان لوکیشن ضبط برنامه از نکات جالب این قسمت از برنامه محسوب میشود، بهطوری که در ابتدا واحد مرودشت برای این کار انتخاب شد، اما بعد ارومیه بهعنوان محل ضبط برنامه در نظر گرفته شد که بهدلیل بیماری دلاوری و تعویق در زمان ضبط و همچنین منع پزشکی برای مسافرت با هواپیما توسط مجری، زنجان برای این مهم در نظر گرفته شد که بهدلیل دوری مسافت، درنهایت تیم فیلمبرداری به واحد قزوین رفت. دکتر محمدمهدی طهرانچی در این برنامه تلویزیونی از اقدامات دانشگاه آزاد اسلامی در دوره مدیریت جدید برای شفافیت مالی و تفاوت دانشگاه دولتی با دانشگاه آزاد اسلامی و... گفته که متن کامل این مصاحبه را در ذیل میخوانید:
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین یکی از بهترین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است که هرگاه مسئولان بخواهند دانشگاه را به یک میهمان نشان دهند، او را به اینجا میآورند؟
این واحد دانشگاهیمان یکی از بهترین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است، اما درکنار آن واحد علوموتحقیقات، خوراسگان، نجفآباد و... را نیز داریم، در اصل ما واحدهای زیادی داریم که متاسفانه چندان دیده نشدهاند.
با این حساب، امکان دارد برخی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی را به کسی نشان ندهید آن هم به این دلیل که شرایط خوبی ندارند؟
مدل ایجاد دانشگاه آزاد اسلامی بهگونهای است که توسعه آن از همان ابتدا به همت مردم و افراد وابسته بوده و خواهد بود. به عبارت دیگر، افراد در طول 37 سال گذشته نقش بسیار مهمی در رشد واحدهای دانشگاهی داشتهاند و به همین دلیل است که میبینیم برخی دانشگاهها در این سه دهه رشد و توسعه خوبی داشتهاند، اما در برخی دیگر آنچنانکه باید نتوانستهاند توسعه پیدا کنند. البته در دوران دوم بهدنبال آن هستیم که مدرک تمامی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی را یکسطح کنیم و قطعا زمانی که یک استاندارد وجود داشته باشد، این مساله محققشدنی است.
تصور نمیکنید این آرزو دور باشد؟ چراکه شنیدهام در برخی واحدها امکانات زیادی وجود ندارد و اینکه بخواهیم مدرک واحدی با امکانات کم را با واحد قزوین یکسان کنیم، کاری دور از ذهن نیست؟
اینطور نیست که واحدها مشکل داشته باشند. زمانی که به استان سیستانوبلوجستان رفتم، از وضعیت خوب واحدهایمان در این استان تعجب کردم. در هرمزگان و بوشهر هم همینطور است، اما مشکل جای دیگری است. امروزه مشکل دانشگاه آزاد اسلامی این است که بهطور مثال در شهر بوشهر، واحد دانشگاه آزاد اسلامی 200 هکتار زمین دارد، اما دانشجو ندارد. اینطور نیست که ساختمانهای کوچکی داشته باشیم. البته نمیگویم که اصلا چنین واحدهایی وجود ندارند، اما قطعا تعدادشان بسیار محدود است و دنبال آن هستیم که بتوانیم وضعیت همین تعداد محدود را نیز سروسامان دهیم.
کمی درباره مدرک دانشگاهیتان صحبت کنید.
مقطع تحصیلی لیسانس و کارشنارسی ارشد را در دانشگاه شهید بهشتی گذراندم و بعد از آن به مدت سه سال و 9 ماه به روسیه رفتم و در آنجا مدرک دکتری فیزیک را کسب کردم و بعد از بازگشت به کشور نیز در همین دانشگاه شهیدبهشتی مشغول کار شدم و حتی تا کسب مسئولیت این دانشگاه نیز پیش رفتم. بعد از آن برای مدتی به نظام آموزش عالی رفتم و الان نیز در دانشگاه آزاد اسلامی حضور دارم.
زمانی که بهعنوان مسئول در دانشگاه شهیدبهشتی حضور داشتید، انتقادی به دانشگاه آزاد اسلامی داشتید؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم هیچگاه به مقوله دانشگاه گسترده وارد نشدم، اما زمانی که به دانشگاه آزاد اسلامی آمدم، متوجه این مساله شدم که این دانشگاه دنیای دیگری است. در اصل مدل دانشگاه فراگیر با دانشگاه اجتماعی نهتنها در جنس مدیریت و موضوعاتش متفاوت است، بلکه حتی دانشجوی این دو دانشگاه نیز با یکدیگر فرق دارند. دانشجویی که در 18 سالگی وارد دانشگاه دولتی میشود، نهتنها تحصیلاتش متفاوت است، بلکه حتی میتواند وام دریافت کند. این دانشجو با واقعیتهای اجتماعی بیگانه است، چراکه از یک لایه خاص به وقایع نگاه میکند. حتی باید بگویم جنس مطالبهگری دانشجوی دولتی با دانشجوی آزادی بسیار متفاوت است.
بنده 4 سال و 9 ماه در دانشگاه شهیدبهشتی مسئولیت داشتم و زمانی که به دانشگاه آزاد اسلامی آمدم، دیدم دانشجوی آزادی روی زمین حرکت میکند، اما دانشجوی دولتی اینطور نیست.
کمی درباره تفاوتهای اصلی میان این دو قشر از دانشجو صحبت کنید.
آرمانگرایی بیش از حد و دور بودن از واقعیتهای اجتماعی مهمترین تفاوت میان این دانشجویان دولتی با دانشجوی آزادی است. حتی وقتی دانشجوی دولتی از فقر و عدالتطلبی نیز صحبت میکند، متوجه تفاوت نگاه بین آنها با دانشجویان آزادی میشویم.
شما عنوان کردید که پای دانشجوی آزادی روی زمین است، اما اکثر آنها جزء قشر مرفه جامعه هستند؛ کمی در اینباره توضیح دهید.
اتفاقا واقعیت این نیست که در دانشگاه آزاد اسلامی دانشجویان مرفه باشند. باید به این مساله توجه کرد که فرزند کسانی که جزء طبقه مرفه هستند، در کلاسهای کنکور شرکت میکنند و احتمال اینکه آنها در دانشگاه دولتی قبول شوند، بسیار بیشتر از دیگران شود.
بخشی از انتقادی که به دانشگاه آزاد اسلامی وارد میشود این است که این دانشگاه به دانشجو همانند پول نگاه میکند، این مساله را قبول دارید؟
روندی در دنیا اتفاق افتاده و ما دو و سه اتفاق بزرگ را در آموزشعالی شاهد بودهایم؛ اول اینکه آموزش عالی اقتصادی شده و اقتصاد آموزش عالی مطلب درستی است، اما نگاه اقتصادی به دانشجو کاملا غلط است و اینکه برخی چنین نگاهی را داشته باشند و دانشجویی که شهریه پرداخت میکند نیز چنین تصور کند که به صرف شهریه دادن، نباید کسی به او کاری داشته باشد، قطعا اشتباه است. البته احتمال اینکه چنین نگاههای اشتباه وجود داشته باشد، هست، اما بنده نه به آن اعتقاد دارم و نه اجازه میدهم وجود داشته باشد.
چرا خط تولید ماشین یوز در واحد قزوین راهاندازی شده است؟
در یک مقطعی دانشگاه تنها زیستبوم دانش و فناوری بود و کاری به بازار نداشت، اما امروزه وضعیت متفاوت شده و دانشگاه زیستبوم علم، فناوری و نوآوری است. در گذشته، خود کارخانه دست به تولید محصول میزد و طبیعی است که دیگر نیازی به ورود دانشگاه نبوده، اما امروزه دانشگاه خود مولد است و زیستبوم علم، فناوری و نوآوری در دانشگاه وجود دارد و به همین دلیل شاهدیم که خط تولید این خودرو راهاندازی شده است.
کمی از احساسی که در زمان حضورتان در دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان رئیس این دانشگاه داشتید، صحبت کنید.
در ابتدای ورودم به صراحت میگویم که وجود یکسری اتفاقات برایم بسیار تعجببرانگیز بود. در ابتدای ورودم دیدم که بیش از 500 واحد، مرکز و آموزشکده این دانشگاه، هرکدام برای خود نظام مستقلی دارند؛ یعنی برنامه آموزشی، برنامه مالی و... هریک با دیگری متفاوت بود و اصلا یکپارچگی وجود نداشت. حتی به صراحت میگویم که آن زمان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نمیدانست چه میزان پول به دانشگاه آزاد اسلامی وارد و چه میزان خارج میشود و حتی نقلی وجود دارد که میگوید وقتی قرار به عقد قرارداد دانشگاه آزاد اسلامی با بانکهای طرف شده بود، مسئولان وقت به رئیس یکی از بانکها گفته بودند که فلان میزان پول نزد این بانک وجود دارد، در حالیکه سه برابر رقم عنوانشده نزد حسابهای این بانک وجود داشته که متعلق به دانشگاه آزاد اسلامی بوده است. دلیل عدم اطلاع از میزان موجودی دانشگاه آزاد اسلامی این بود که دهها هزار شماره حساب بانکی به نام افراد مختلف در دانشگاه آزاد اسلامی وجود داشت که هیچکدام با یکدیگر پیوستگی نداشتند.
یعنی دانشجویان هر واحد شهریههایشان را به حساب همان واحد واریز میکردند؟
بله و برای اولین بار در دوران ما حسابرسی از دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفت و حسابرس مستقل به دانشگاه آزاد اسلامی آمد، در حالیکه تا پیش از آن، حسابرسی که به حسابها رسیدگی میکند، متعلق به خود دانشگاه بوده است. حتی زمانی که بنده سراغ واحدهای خارجی مانند آکسفورد رفتم، سند مالی در این دانشگاه وجود نداشت که مسئولان این واحد به ما ارائه کنند، البته مشخص بود که در این دانشگاه چه دانشجویانی تحصیل میکنند، اما سند مالی وجود نداشت. با این حال قطعا اسناد مالی این واحد را نیز پیدا خواهیم کرد. زمانی که از دانشگاه واحد امارات هم بازدید کردیم، متوجه شدیم اسناد مالی قبل از سال 89 وجود ندارد. بهعنوان یک فرد علمی که مدیریت میکند، باید دقیق بگویم هنوز در برخی موارد به یقین نرسیدهام، اما به هرحال میدانیم که دانشگاه آزاد اسلامی در مقاطعی از تاریخ کشور و در بحرانها و فتنهها، از برخی حرکتها پشتیبانی کرده است، البته برای اینکه وارد جزئیات این اتفاقات شویم، لازم است با فرصت بیشتری این مهم را دنبال کنیم.از دورانی که دکتر علیاکبر ولایتی بهعنوان رئیس هیاتامنا منصوب شدند، حسابرس مستقل را برای دانشگاه گذاشتند که هر سال حسابرسی را انجام میدهد و این اقدام به مردم اطمینان خاطر را میدهد تا مطمئن باشند مسئولان اموال آنها را به درستی نگه میدارند.
چطور به مردم اطمینان میدهید که در زمان مدیریت شما اتفاقاتی که در گذشته در دانشگاه آزاد اسلامی رخ داده، تکرار نشود؟
حرفتان کاملا درست است و قطعا یکسری اشکالاتی که در این دانشگاه وجود دارد، باید رفع شود. برنامهام در این زمینه جدی است که بتوانیم با تکمیل زیرساختهای لازم شفافیت را در دانشگاه آزاد اسلامی به حد اعلا برسانیم.
اسناد مالی دانشگاه چه زمانی منتشر میشود؟
فکر میکنم در یک سال پیشرو بتوانیم شبکه نرمافزاریمان را کامل کنیم تا بعد از تکمیل این شبکه، اسناد هم بهصورت سیستمی قابل ارائه به نهادهای متولی باشد و هم بتوانیم آنها را به مردم ارائه کنیم. البته قطعا برای ارائه اسناد باید از هیات امنای دانشگاه اجازه کسب کنم و برای همین نمیتوانم زمان دقیقی را بگویم.