به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، حسن رسولی، عضو شورای عالی سیاسگذاری اصلاحطلبان و رئیس شورای مرکزی ستاد انتخابات شورای عالی سیاستگذاری در گفتوگو با «فرهیختگان» از آخرین تحرکات سیاسی و انتخاباتی این جریان و نحوه ورود آن به انتخابات سخن گفت. متن این گفتوگو را از نظر میگذرانید.
آخرین تحولات انتخاباتی جریان اصلاحطلب از چه قرار است و شورای عالی سیاستگذاری تاکنون چه ترتیباتی برای انتخابات دیده است؟
جریان اصلاحات برای انسجامبخشی بین ظرفیتهای خود طی سالهای اخیر از سازوکار جبههای استفاده کرده است. اصلاحطلبان با این سازوکار در سه انتخابات 92، 94 و 96 به موفقیتهای چشمگیری رسیدهاند و اکنون در آستانه انتخابات مجلس یازدهم نیز با بهرهگیری از نقاطقوت و ضعف تجربیات پیشین و آسیبشناسیهای به عمل آمده در این ارتباط از مدتها پیش ترکیب و ساختاری نوین را شکل داده است. در همین راستا و بهمنظور هماهنگی امور اجرایی پروژه انتخابات در سراسر کشور، برای اولینبار ستاد انتخابات شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان تشکیل شد. این ستاد دارای یک شورای مرکزی 11 نفره است که انتخاب شده و مدتهاست کار خود را آغاز کرده. طی روزهای اخیر نیز با پیشنهاد هیاترئیسه شورای عالی سیاستگذاری و با رای اعضای شورای مرکزی ستاد، بنده مسئولیت ریاست شورای مرکزی این ستاد را برعهده گرفتم. با پایان گرفتن آخرین مرحله سازماندهی و استقرار ساختار شورای عالی میتوان اعلام کرد امروز این سامانه اجماعساز آماده فعالیت است، آییننامهها تدوین شده و منتظر هستیم در راستای راهبردهایی که شورای عالی سیاستگذاری تعیین میکند و نیز نتایجی که از فرآیند بررسی صلاحیتها در هیاتهای اجرایی و نظارت و نهایتا شورای نگهبان به دست میآید، فعالانه در انتخابات آینده مشارکت کنیم.
اعضای ستاد چه کسانی هستند؟
خیلی فرقی نمیکند. اجازه دهید جزئیات مشخص نشود.
آخرین وضعیت سامانه سرا به چه نحوی است؟
سامانه سرا یک تکنیک نظرسنجی برای کمک به کاندیداگزینی دموکراتیک و استفاده از نقطهنظرات بدنه اصلاحات است. این طرح به تصویب شورای عالی رسیده است. ستاد مرکزی مسئولیت اجرای این طرح را برعهده دارد. روز پنجشنبه گردهمایی هماهنگی هیاترئیسه شوراهای اصلاحات استانها را داشتیم. تلاش میکنیم در کلانشهرها و مراکز استانها این طرح به اجرا دربیاید. البته با توجه به مقتضیات هر استان تصمیمگیری نهایی در تمام امور مهم انتخابات از قبیل تعیین لیست به خود شورای اصلاحات استان واگذار شده است ولی تاکید داریم با اجرای هرچه گستردهتر طرح سرا در کشور از روشهای قدیمی و سنتی انتخاب داوطلبان پرهیز کنیم و با تکیه بر نظرخواهی از بدنه اصلاحات تغییراتی را ایجاد کنیم که در این صورت بدنه جریان اصلاحات نقش فعالتری خواهد داشت.
این نظرخواهی و رایگیری قبل از اعلام صلاحیت نهایی توسط شورای نگهبان است؟
صلاحدید با شورای عالی سیاستگذاری است.
در فاصله اندک باقیمانده تا انتخابات هنوز این موضوع تعیینتکلیف نشده است؟
طبیعتا قبل از بررسی و اعلام نتیجه صلاحیتها امکان اجرای آن فراهم نیست.
بعضا گمانههایی مطرح میشود مبنیبر اینکه اگر اصلاحطلبان در برخی حوزهها به میزان کافی کاندیدا نداشته باشند در آن حوزه یا لیست ندهند یا آنکه لیستی با تعداد نفرات کمتر از حد ظرفیت آن حوزه انتخابیه ببندند. ارزیابی شما از این گمانهها چیست؟ ممکن است در تهران اگر بستن لیست 30 نفره مقدر نشد، چنین اتفاقی رخ دهد؟
پاسخ این سوال را باید هیات اجرایی انتخابات حوزه انتخابیه تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات بدهند، چراکه مرحله اول بررسی و رسیدگی به شکایات برعهده این مرجع اجرایی است که تا الان در برخورد با چهرههای شاخص اصلاحطلب رفتار مناسبی را از این بخش ندیدیم. در تداوم سایر مراحل رسیدگی به صلاحیتها باید ببینیم هیات نظارت استان و هیات مرکزی استان و نهایتا شورای نگهبان با ثبتنامکنندگان اصلاحطلب در مرحله ثبتنام چه برخوردی میکند. آنچه مربوط به راهبرد اصلی جریان اصلاحات است شرکت فعال در انتخابات است و به میزان بستری که برای ایفای نقش فراهم میشود، امکان گسترش کمی و کیفی فعالیت انتخاباتی اصلاحطلبان مهیاست. این بسترسازی همانطور که عرض کردم برعهده متولیان اجرایی و نظارتی انتخابات است. آنچه میتوانم بگویم این است که در هر حوزه انتخابیه که به نسبت تعداد کرسیهای آن حوزه در مجلس کاندیدای قابل انطباق با شاخصها و معیارهای اصلاحطلبی داشته باشیم، حتما حضور جدی خواهیم داشت.
آخرین تصمیم برای سرلیستی فهرست اصلاحطلبان چه بوده است؟ شانس آقای انصاری بالاتر است یا خانم مولاوردی؟
این به من مربوط نمیشود. من رئیس ستاد انتخابات هستم و مسائل اجرایی با من است. هنوز وقتی به لیست نرسیدیم، درباره سرلیست نمیتوانیم نظر دهیم.
بالاخره قلههای لیست مشخص هستند.
اینها در صلاحیت ستاد مرکزی انتخابات نیست.
چرا حضور اصلاحطلبان در ثبتنامهای امسال در مقایسه با انتخاباتهای پیشین تا این حد کمرنگ بود؟
از لحاظ ثبتنام اینچنین نیست؛ ثبتنام نسبتا خوب بود.
مثل همیشه بود؟
لااقل کمتر از همیشه نبود. در برخی حوزههای انتخابیه تعداد قابلتوجهی از چهرههای شاخص اصلاحطلب رد شدند و تعدادی از زنان و جوانان کمتر شناختهشده ولی پرظرفیت اصلاحطلب ثبتنام کردند.
البته صحبت فعلا درباره ثبتنام است و آنموقع اساسا رد صلاحیت موضوعیتی نداشت.
درمجموع درصورتی که کار به مرحله نهایی عبور از فیلتر شورای نگهبان برسد، میتوان برآورد دقیقتری از لیست نامزدهای انتخاباتی اصلاحطلبان ارائه کرد، هنوز برای گمانهزنی در اینباره زود است.