کد خبر: 35310

پرونده ویژه «فرهیختگان» درباره اختتامیه هفتمین دوره جشنواره فرهیختگان

پژوهش مساله‌محور برای رسیدن به دانشگاه فناور

هفتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی روز گذشته با حضور دکتر طهرانچی و جمعی از پژوهشگران و فرهیختگان برگزار شد.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، هفتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی روز گذشته با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و جمعی از پژوهشگران و فرهیختگان در سالن همایش بیمارستان فرهیختگان برگزار شد.

سخنرانی دکتر طهرانچی، بابک نگاهداری معاون دانشگاه و رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی و تقدیر از برگزیدگان ازجمله برنامه‌های هفتمین جشنواره فرهیختگان بود. در این جشنواره که به مناسبت هفته پژوهش و فناوری برگزار شد، معاونان و مدیران کل سازمان مرکزی، روسای استان‌ها و واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی، فرهیختگان، پژوهشگران و... حضور داشتند.

پیام دکتر ولایتی:

دانشگاه آزاد اسلامی سیاست اصولی خود را جذب نخبگان و توجه به فرهیختگان قرار داده است

رئیس هیات‌موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «بی‌تردید اساتید، دانشجویان و فرهیختگان نقش جدی و بی‌بدیلی را در راهبری و ارتقای سطح فرهنگی و علمی کشور به خود اختصاص داده‌اند.»

متن پیام دکتر علی‌اکبر ولایتی رئیس هیات‌موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی به هفتمین جشنواره فرهیختگان توسط دکتر بیژن رنجبر، قائم‌مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی قرائت شد. در متن پیام دکتر ولایتی آمده است:

بسم الله الرحمن الرحیم

خدمت تمامی فرهیختگان و حضار محترم عرض سلام و احترام دارم و لازم می‌دانم از مسئولان و دست‌اندرکاران برپایی این جشنواره مهم سپاسگزاری نمایم.بسیار خرسندم که امروز شاهد برپایی چنین برنامه‌ای با هدف توجه بیش از پیش به نقش و جایگاه فرهیختگان در جامعه علمی و دانشگاهی کشور هستیم و بی‌تردید اساتید، دانشجویان و فرهیختگان نقش جدی و بی‌بدیلی را در راهبری و ارتقای سطح فرهنگی و علمی کشور به خود اختصاص داده‌اند.

در این میان دانشگاه آزاد اسلامی سیاست اصولی خود را جذب نخبگان و توجه به فرهیختگان قرار داده و به‌عنوان مجموعه‌ای عظیم و مهم در حوزه علمی و دانشگاهی کشور، برنامه‌های بنیادینی را طراحی و اجرا نموده که برگزاری این‌گونه نشست‌ها و هم‌اندیشی نخبگان می‌تواند در پیشبرد اهداف تعیین شده موثر واقع گردد.از سوی دیگر در گام دوم انقلاب و بر مبنای فرمایشات و راهبردهای تعیین شده از سوی رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم نیز می‌بایست اجرا و پیشبرد منویات معظم‌له را با جدیت دنبال نمود که بی‌تردید ضروری است دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان مجموعه‌ای پیشرو، طراحی‌ها و برنامه‌ریزی‌های دقیقی را در این جهت به اجرا درآورد تا بیش از پیش شاهد رشد، توسعه و پیشرفت کشور باشیم.

حضار محترم، اساتید و فرهیختگان ارجمند؛ دشمنان این مرز و بوم ۴۰ سال برای ایجاد وابستگی و عقب‌ماندگی کشور و نهایتا تسلط بر شئون مختلف آن توطئه‌ها و نقشه‌های شومی را طراحی کرده و می‌کنند اما علی‌رغم همه این دسیسه‌ها، اهداف آنان محقق نگردیده است و پس از این نیز با همت نخبگان و فرهیختگان جامعه در فتح قلل افتخارات علمی و ایجاد خودکفایی، شاهد دستیابی به اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران که در سایه استقلال و آزادی به دست آمده خواهیم بود ان‌شاءالله. لازم می‌دانم بار دیگر از همه دست‌اندرکاران این برنامه سپاسگزاری نموده، برای تمامی شما عزیزان توفیق و سربلندی مسالت نمایم.

دکتر طهرانچی:

مساله‌گرایی و نیازمحوری در بخش فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی اولویت دارد

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: «در دانشگاه آزاد اسلامی پژوهش مساله‌گرا، نیازمحور و مأموریت‌محور در عرصه نخبگانی و کاربردی اولویت دارد.»

دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در هفتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی که صبح دیروز در سالن همایش بیمارستان فرهیختگان برگزار شد، با درود به روح پر فتوح امام خمینی(ره) گفت: «روز وحدت حوزه و دانشگاه حاصل مکتب فکری و خردورزی‌های بزرگ ایشان است. امام خمینی(ره) برآمده از حوزه بود، اما نگاهش به علم و دانشگاه، نگاهی بلند بود.»

وی با بیان اینکه دانشگاه تهران درسال 1313 در ایران تاسیس شد، گفت: «البته این به آن معنا نیست که آموزش عالی در کشور ما قدمتی 80 ساله دارد، ما ملتی هستیم که بیش از هزار سال دارای آموزش عالی بوده‌ایم. افرادی مانند ابوعلی سینا، ابن هیثم، فارابی و رازی و کتاب‌هایی مانند قانون، شفا و کتاب‌هایی در باب علم فیزیک، نور، مکانیک و... که همگی نقش جدی در تمدن و حتی تمدن نوین غرب دارد، برآمده از مدرسه‌های ایران بوده است.»

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: «اما این مدرسه‌های پر فروغ در قرن هفتم به تدریج علوم طبیعیات و ریاضیات از آن حذف شد و این مدارس به مدارس ویژه‌ای تحت عنوان حوزه‌های علمیه تغییر پیدا کرد. حوزه‌های علمیه با همان سابقه مدارس، اما منحصرا با فقه و فلسفه و کلام خداوند دنبال می‌شود.»

نظریه وحدت حوزه و دانشگاه توسط امام خمینی(ره) طرح شده است

دکتر طهرانچی با بیان اینکه امام خمینی(ره) درسال 1318 کتاب چهل حدیث را می‌نویسند، اظهار داشت: «حضرت امام خمینی(ره) در این کتاب می‌نویسند علوم نجوم، هیات و... اگر منظر عبرت داشته باشند، در آیه محکم وارد می‌شوند.» این فرمایش نشان می‌دهد که نظریه وحدت حوزه و دانشگاه را امام خمینی(ره) درکتاب چهل حدیث آورده است. این نگاه است که فعل خداوند و حال خداوند را توسط بشر قابل بحث می‌داند و می‌گوید که افتخار بشر این است که به این امر بپردازد.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: «امام خمینی(ره) نه‌تنها دانشگاهی را که بر پایه دین‌زدایی تاسیس شده بود، نفی نکرد بلکه آن را کارخانه آدم‌سازی نامید و با این تفکر وحدت بین حوزه و دانشگاه شکل گرفت. با این تفکر انقلاب اسلامی ایران سخن و مکتب جدیدی در دنیایی که راه ستیز علم و دین را پیش گرفته بود، مطرح کرد.»

وی با تاکید بر اینکه ما با افتخار مکتبی داریم که کتاب آن قرآن کریم 17سال پس از نزول آیات قرآن کتابت شد و پس از دو سده زبان قرآن به زبان علم تبدیل شد، گفت: «در این زمینه جرج سارتن در کتاب تاریخ علم می‌گوید: «کتاب علمی وجود نداشت که سخن جدیدی داشته باشد، مگر آنکه آن کتاب به زبان عربی و زبان قرآن باشد.» درواقع در سده‌هایی فقط زبان عربی، زبان علم بود، اما ما از آنچه داشتیم، غفلت کرده و با کفران نعمت باعث شدیم که علم هجرت کند.»

انقلاب اسلامی ایران نویدبخش تمدن نوین اسلامی شد

دکتر طهرانچی با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران نویدبخش تمدن نوین اسلامی شد، گفت: «امام خمینی(ره) پایه‌گذار این حرکت و مقام معظم رهبری به نیکی ادامه‌دهنده این راه است. خداوند را شاکریم که نعمت رهبری را بر ملت ما تمام کرد و اگر رهنمودهای ایشان نبود، پیشرفت‌های علمی دراین کشور حادث نمی‌شد.»

وی با اشاره به مقاله مجله نیچر در سال 2005 خاطرنشان کرد: «مجله نیچر در مقاله‌ای که در ماه می‌‌سال 2005 منتشر شد، آورده بود که مرجعیت علمی در حال بازسازی دوباره است، مگر اینکه اغتشاش سیاسی یا تحریم‌های اضافی مانع آن شود. در متن این مقاله نیز، این تحلیل آورده شده بود که مقام معظم رهبری از علم به‌عنوان محور توسعه یاد می‌کنند و منطق ایشان رشد درون‌زا در همه ابعاد علمی است و ایشان از دانشمندان خواسته‌اند که پیشرفت کشور را بر مبنای رشد درون‌زا در همه ابعاد علم رقم بزنند و اذعان می‌کند که شکل‌گیری این جریان به دلیل آنکه مردم ایران به خوبی نسبت به تاریخ علم خود آگاه هستند، خطرناک است و اکنون کسانی در این کشور به عرصه علم آمده‌اند که در جنگ علیه صدام حضور داشتند و اکنون داعیه رهبری جهان را دارند.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: «در تفکر تمام آنهایی که شعارشان این بود که دانشگاه نهاد برآمده از مدرنیته است و باید فقط به مباحث شهروندی، دموکراتیزه کردن اجتماع و جا‌اندازی مدرنیته بپردازد، دانشگاه خلاق، نوآور و پژوهش‌محور وجود نداشت. آنها می‌گویند ما باید فقط قرائت‌کنندگان نظریات غربی باشیم و اعتقادی به پژوهش ندارند.»

وی ادامه داد: «در بررسی تاریخ چهار دهه کشور ایران به این نتیجه می‌رسیم کسی که پژوهش را در این کشور رهبری کرد و دانشگاه مولد را به جای دانشگاه مقلد خلق کرد، بدون شک مقام معظم رهبری است. در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نیز یکی از محورهای هفت‌گانه اصلی علم و پژوهش است که محور نگاه به 40 سال آینده کشور است.»

دکتر طهرانچی تاکید کرد: «اگر پژوهشگران به دستاوردهای علمی خود افتخار می‌کنند، باید توجه داشته باشند که مقام معظم رهبری همواره تاکید داشته که تا جان در بدن دارم از پیشرفت‌های علمی کشور دفاع می‌کنم. ایشان فرموده‌اند پیشرفت‌های علمی دشمن دارد و باید هوشیار بود و بارها خطاب به مسئولان گفته‌اند که من در این زمینه موعظه نمی‌کنم، پژوهش را باید جدی بگیرید.»

عضو هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه اگر مسئولان اجرایی کشور پژوهش را جدی گرفته بودند، امروز نباید ما در تهران به سختی نفس بکشیم، گفت: «اگر مسئولان قدر فرمایشات رهبری در بحث پژوهش را می‌دانستند، امروز نفت ما محصولات ارزش افزوده‌ای داشت که محتاج به خام‌فروشی نبودیم. تکنوکرات‌هایی که به موضوعات کشور قفل زدند که پژوهشگر به آن ورود نکند، باید توضیح دهند که چقدر اجازه دادند که پژوهشگران ما به حوزه‌های واقعی پژوهش نزدیک شوند.»

لزوم توجه به پژوهش مساله‌گرا، نیازمحور و مأموریت‌محور در عرصه نخبگانی و کاربردی

وی در ادامه با اشاره به سند دانشگاه اسلامی در کشور گفت: «این سند در سال 1393 ابلاغ شد و دارای راهبردهایی است که از ما می‌خواهد پژوهش مساله‌گرا، نیازمحور و مأموریت‌محور در عرصه نخبگانی و کاربردی داشته باشیم.»

دکتر طهرانچی با بیان اینکه ما در بحث پژوهش دارای «علم و پژوهش» و «فناوری و پژوهش» هستیم، گفت: «پژوهش یک فعل در خلق علم و خلق فناوری دارد. درواقع هم علم دارای پژوهش است و هم فناوری.»

وی با بیان اینکه پژوهش دارای یک طیف است که از پژوهش نظریه‌پرداز شروع می‌شود، گفت: «در این طیف پژوهش ترجمانی، حل مساله و فناوری نیز وجود دارد. پژوهش نظریه‌پرداز در مرجعیت علمی نقش آفرین است، پژوهش حل مساله پژوهشی است که در کاربرد علم نقش دارد و پژوهش فناورانه مقدمه تولید فناوری است.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی افزود: «کنشگران پژوهش، پژوهشی انجام می‌دهند که پژوهشگر شخصا یا با دانشجویان و یک تیم مشخص امور را پیش می‌برد، اما پژوهش خلاقانه و نظریه آفرین استادمحور است و به دانشجو منتسب نمی‌شود و خروجی این پژوهش کرسی‌های نظریه‌پردازی است.»

وی با بیان اینکه پژوهش تحصیلات تکمیلی برعهده دانشجو است، گفت: «پژوهش فناوری مقدمه ایجاد محصولات فناوری است، پژوهش مساله‌محور نیز به پژوهش‌هایی گفته می‌شود که توسط تیم‌هایی در حوزه‌های مذکور صورت می‌گیرد و این فرق بین پژوهش‌هاست.»

توجه به مرجعیت علمی، حل مساله و زایش فناوری در دانشگاه آزاد اسلامی

دکتر طهرانچی با بیان اینکه اولین کاری که در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد، تفکیک حوزه‌های مختلف پژوهشی بود، گفت: «این موارد در دانشگاه تفکیک شد تا تمام حوزه‌ها مورد بررسی قرار بگیرد. در این زمینه پژوهش نظریه‌پرداز به پژوهشگاه دانشگاه سپرده شد و پژوهش تحصیلات تکمیلی به معاونت‌های موضوعی محول شد. این جدایی به این دلیل است که ما هم مرجعیت علمی را به موقع دنبال کنیم و هم حل مساله و زایش فناوری را در دانشگاه شاهد باشیم. درواقع این آرایش جدید به این منظور بود تا پژوهش در جای خود قرار گرفته و بخشی از آن مورد غفلت واقع نشود.»

الزام هدایت پایان‌نامه‌ها و رساله‌‌های دانشگاه آزاد اسلامی به پروژه‌های مساله‌محور

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اشاره به برخی اقدامات یک سال گذشته دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «بزرگ‌ترین اقدام دانشگاه آزاد اسلامی تحقق راهبرد سند دانشگاه اسلامی بود که براساس آن باید نظام موضوعات پژوهش‌ها خلق شود. ما در گام نخست سازوکار این موضوع را ضابطه‌مند کردیم و در قدم بعد نظام موضوعات را احصا کرده و پس از آن الزام هدایت پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشگاه به پروژه‌های مساله‌محور و حمایت از آنها انجام شد.»

وی تاکید کرد: «امروز افتخار دارم که اعلام کنم طرح پایش دانشگاه آزاد اسلامی وارد فاز عملیاتی شده است. سامانه پژوهشیار در تمام کشور فعال و راه‌اندازی شده و از هفته گذشته دانشجویان این دانشگاه براساس نظام موضوعات احصا شده عنوان پایان‌نامه و رساله‌های خود را انتخاب می‌کنند. این یک افتخار بزرگ است که آن را به خانواده دانشگاه آزاد اسلامی تبریک می‌گویم.»
 
طرح پایش، دانشگاه آزاد اسلامی را در پژوهش مساله‌محور پیشگام کرد

دکتر طهرانچی با بیان اینکه طرح پایش یک حرکت ملی بود که دانشگاه آزاد اسلامی را در پژوهش مساله‌محور پیشگام کرد، گفت: «ما در دوره جدیدی که پیش رو داریم، در پنج حوزه حرکت جدی خواهیم داشت. براین اساس در امور مالی، انضباط‌بخشی، روان‌سازی و شفافیت در دستور کار قرار خواهد گرفت.»

کیفی‌گرایی، مهارت‌محوری و کارآمدسازی اولویت بخش آموزش دانشگاه آزاد اسلامی است

وی افزود: «در امور آموزشی، کیفی‌گرایی، مهارت‌محوری و کارآمدسازی در بحث پژوهش، مساله‌گرایی، نیازمحوری و مأموریت در بخش فناوری و نوآوری، ثروت‌آفرینی و اشتغالزایی در بخش فرهنگ تربیت نسل تراز انقلابی و در بخش مدیریت، مشارکت‌جویی و تکیه بر خردجمعی در دستور کار دانشگاه آزاد اسلامی قرار دارد. این موارد محور حرکت ما در سال پیش رو خواهد بود و ان‌شاءالله پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی پررونق‌تر و پیشرو در کشور باشد.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی، پژوهشگران برجسته‌ای هستند، گفت: «اگر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که خود را متصدی امر پژوهش می‌داند به این پژوهشگران توجه نکند، درواقع خود را محروم کرده است، همان‌طور که اگر در انتخاب دانشجوی نمونه کشوری، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی که 38 درصد بار آموزش عالی کشور را برعهده دارند، دیده نمی‌شوند، حرکت ملی خود را خدشه‌دار کرده است و اگر در انتخاب اساتید برتر به 25 درصد از اساتید کشور که اساتید دانشگاه آزاد اسلامی هستند، توجه نکند، جامعیت خود را دچار خدشه کرده است.»

وی در پایان تاکید کرد: «به دوستانی که مدعی راهبری پژوهش و آموزش در کشور هستند، توصیه می‌کنم این سرمایه ملی در دانشگاه آزاد اسلامی را پاس بدارند.»

 

بابک نگاهداری:

اهدای کارانه پژوهشی به پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی

معاون دانشگاه و رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «براساس تصمیم دکتر طهرانچی از این پس کارانه پژوهشی در حکم کارگزینی و فیش حقوقی پژوهشگران تعریف می‌شود.»

بابک نگاهداری، معاون دانشگاه و رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در هفتمین جشنواره فرهیختگان گفت: «ایجاد بستری مناسب جهت تکریم مقام والای اندیشمندان و نخبگان عرصه علم و فناوری، شناسایی و معرفی پژوهشگران، فناوران و نوآوران و کشف استعدادهای برتر در زمینه‌های مختلف علمی و صنعتی، ایجاد ‌انگیزه در مخترعان، مبتکران، نوآوران، فن‌آفرینان، گسترش تجربه‌های علمی و فنی در سطح دانشگاه و فراهم‌سازی فضایی پرشور و رقابتی بین اندیشمندان و دانشمندان از اهداف این جشنواره است.»

او اظهار داشت: «بخش‌ها و محورهای پژوهشی جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی شامل پژوهشگر، قرآن‌پژوه، کتاب، مقاله، طرح پژوهشی، کرسی‌های ترویجی، اختراع، کارآفرینی، رساله دکتری، پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد، معاون پژوهش و فناوری، مجله علمی، واحد دانشگاهی، مرکز تحقیقاتی، انجمن علمی، ادبی و هنری، مرکز رشد، فناور، شرکت دانش‌بنیان، آزمایشگاه، کارشناس پژوهش، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آموزشکده و مدرسه سماست.»

معاون دانشگاه و رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه 435 اثر به دبیرخانه جشنواره فرهیختگان ارسال شده و از 22 استان و 37 واحد دانشگاهی 77 مورد برگزیده شده، گفت: «استان اصفهان با 15 برگزیده رتبه اول، استان یزد با هشت برگزیده رتبه دوم، استان تهران با هفت برگزیده رتبه سوم، استان قزوین با 6 برگزیده رتبه چهارم و استان آذربایجان‌شرقی با پنج برگزیده رتبه پنجم را کسب کردند.»

پژوهش و فناوری درآمد است، نه هزینه

نگاهداری با تاکید بر اینکه پژوهش و فناوری درآمد است، نه هزینه، خاطرنشان کرد: «باورم بر این است که یکی از موانع رشد پژوهش و فناوری در دانشگاه آزاد اسلامی این است که پژوهش را همچنان هزینه می‌بینیم، نه سرمایه‌گذاری. پژوهش اگر در مسیر درست، مبتنی‌بر نیازها، هدفمند و براساس مسائل کشور تعریف شود، سرمایه‌گذاری است. خوشبختانه جهت‌گیری مسئولان ارشد دانشگاه آزاد اسلامی به سمت تحول در پژوهش و فناوری است.»

او با بیان اینکه پژوهشگران باید پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی را ضرورت و نیاز واقعی ببینند، گفت: «تا زمانی که پژوهشگر، پژوهش را کالای لوکس و فانتزی قلمداد کند و ضرورت آن را برای حل مسائل کشور احساس نکند، قطعا پژوهش از نظر کیفیت کاهش می‌یابد و صاحبان صنایع تمایلی به ارتباط و تعامل با دانشگاه پیدا نمی‌کنند.»

معاون دانشگاه و رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی خطاب به روسای واحدها و مراکز دانشگاهی اظهار داشت: «مساله‌محوری و هدفمند‌کردن پژوهش‌ها جز با هم‌افزایی تمامی ظرفیت‌های دانشگاه آزاد اسلامی امکان‌پذیر نیست. همه امکانات و توانمندی‌های واحدها و مراکز دانشگاه آزاد اسلامی باید در زمینه هدفمند کردن پژوهش بسیج شوند.»

راه‌حل برون‌رفت از مشکلات کشور پژوهش و فناوری درون‌زاست

نگاهداری به تفکیک معاونت فناوری و نوآوری از حوزه پژوهش در دانشگاه آزاد اسلامی اشاره و تصریح کرد: «این تفکیک به معنای جدایی نیست، بلکه این دو معاونت را مجزا کردیم تا تمامی ارکان به صورت جز به جز مورد توجه قرار گیرد. پژوهش برندساز هر مجموعه دانشگاهی و اصلی‌ترین رکن ارتقای جایگاه هر واحد دانشگاهی در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی است. توسعه پژوهش و فناوری در ارتقای آموزش تاثیرگذار خواهد بود.»

او راه‌حل برون‌رفت از مشکلات و وضعیت موجود کشور را پژوهش و فناوری درون‌زا دانست و افزود: «اشتغال‌های دانش‌بنیان با هزینه‌های کمتر دارای ارزش‌افزوده و بازده بسیار بالایی هستند؛ اگر دنبال حل مشکل اشتغال کشور هستیم، باید به پژوهش و فناوری توجه کنیم.»

معاون دانشگاه و رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: «این دانشگاه با 60هزار عضو هیات‌علمی، 11هزار آزمایشگاه و کارگاه، 137 مرکز تحقیقاتی، 125 مرکز رشد و 1135 شرکت سهم بزرگی از پژوهش کشور را در اختیار دارند و می‌تواند به تنهایی مسیر پژوهش و فناوری را با قدرت طی کند.»

نگاهداری تاکید کرد: «خوشبختانه در کشوری زندگی می‌کنیم که رهبر معظم انقلاب تاکید فراوان و ویژه‌ای روی مباحث علم و فناوری دارند و علم و فناوری محور اصلی و اساسی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است.»

او با بیان اینکه جهت‌گیری مسئولان ارشد دانشگاه آزاد اسلامی به سمت تحول در پژوهش و فناوری است، گفت: «براساس تصمیم دکتر طهرانچی از این پس کارانه پژوهشی در حکم کارگزینی و فیش حقوقی پژوهشگران تعریف می‌شود.»

پژوهشگران برتر جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد معرفی شدند

در این مراسم از پژوهشگران برتر دانشگاه آزاد اسلامی با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، بیژن رنجبر قائم‌مقام، روح‌الله دهقانی‌فیروزآبادی معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری، جواد علمایی معاون علوم، مهندسی و کشاورزی، محسن نفر معاون علوم پزشکی و بابک نگاهداری رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی تقدیر به عمل آمد.

در این جشنواره از 77 برگزیده در بخش‌های پژوهشگر، کتاب، مقاله، طرح پژوهشی، رساله و پایان‌نامه، اختراع، مجلات، انجمن‌های علمی، مراکز تحقیقاتی، طرح‌های فناورانه، آزمایشگاه، واحدهای برتر در طرح پایش، ثبت پتنت بین‌المللی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، کارآفرین و ... تقدیر شد.

اسامی برگزیدگان هفتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه پژوهش

زهرا دشت‌بزرگی از واحد اهواز، شهاب شریعتی از واحد رشت، مسعود افرند از واحد نجف‌آباد، علیرضا صیداوی از واحد رشت، حسین سلطان‌زاده از واحد تهران مرکزی، ژینوس عسگرپناه از واحد پزشکی تهران و بهروز یحیایی از واحد شاهرود همچنین دل‌آرا نعمتی‌پیرعلی از واحد کرج به عنوان پژوهشگر قرآنی انتخاب شد.

اسامی برگزیدگان در حوزه کتاب

عبدالمجید طالب‌تاش از واحد کرج، اشرف کریمی‌نیک از واحد کرمان، مهدی صحراگرد از واحد مشهد، مریم قراچورلو از واحد علوم و تحقیقات، پریسا رزم‌آور از واحد همدان، احمدرضا همت از واحد نجف‌آباد، رضا تقوایی از واحد تویسرکان، علیرضا علی‌نژاد از واحد قزوین، فرهاد حسین‌زاده لطفی از واحد علوم و تحقیقات و علی‌اصغر رستگاری از واحد فلاورجان

اسامی برگزیدگان در حوزه مقاله

مهدیه صادق‌پور از واحد تاکستان، نیما جعفری‌نویمی‌پور از واحد تبریز، سهیلا خویشتن‌دار از واحد قزوین، آرزو طهمورث‌پور از واحد خوراسگان، حامد حیاتی از واحد دهلران، مینا محمدی از واحد خوراسگان و داود کاظمی از واحد تبریز

اسامی برگزیدگان در حوزه طرح پژوهشی برون‌دانشگاهی

حسینعلی لازمی از واحد بافق، حسین لاری‌یزدی از واحد بروجرد، فیروز حاج‌علی‌اکبری از واحد زنجان، محمود سینایی از واحد چابهار
همچنین حسن ستاری‌ساربانقلی از واحد تبریز به عنوان پژوهشگر برتر در حوزه کرسی ترویجی انتخاب شد.

اسامی برگزیدگان در حوزه اختراع برتر

مرتضی به‌نام از واحد نجف‌آباد و عرشیا عرب از واحد نجف‌آباد (سما)

اسامی برگزیدگان در حوزه کارآفرین برتر

محمد شهوازیان از واحد یزد و مهدی رحمانی از واحد رودهن

اسامی برگزیدگان در حوزه رساله دکتری

زهره باقرزاده از واحد خوراسگان، علیرضا نصیری از واحد یزد و محمد دهقانی از واحد یزد

اسامی برگزیدگان در حوزه پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد

شهین شفیعی و مرتضی به‌نام از واحد نجف‌آباد
همچنین علی نیازی از واحد تهران‌مرکزی به عنوان پژوهشگر برتر در حوزه معاون پژوهش و فناوری انتخاب شد.

اسامی برگزیدگان در حوزه مجله برتر

احمدعلی فروغی‌ابری از واحد خوراسگان، مهرتاش معتمدی از واحد تهران‌جنوب

اسامی برگزیدگان در حوزه مجله‌های نمایه‌شده در پایگاهthomson reuters,scopus,pubned  در سال ۱۳۹۸

مژگان فرزامی‌سپهر از واحد ساوه، حسین عباسپور از واحد دامغان، حمید هاشمی‌مقدم از واحد دامغان و مهدی سیف‌برقی از واحد قزوین

اسامی برگزیدگان در حوزه واحدهای برتر

معصومه طباطبایی رئیس واحد یزد، عباس فتاحی‌بافقی رئیس واحد بافق، محمد‌رضا ولی‌لو رئیس واحد مراغه، امیررضا نقش رئیس واحد نجف‌آباد و مرتضی موسی‌خانی رئیس واحد قزوین

اسامی برگزیدگان در حوزه مرکز تحقیقات برتر

هادی کارگر شریف‌آباد از واحد سمنان، حامد رحمانی از واحد قزوین و مریم مقیمیان از واحد نجف‌آباد
همچنین آراش جوایی از واحد شیراز در حوزه انجمن علمی، ادبی و هنری برتر انتخاب شدند و علی انصاری از واحد خوراسگان به عنوان مرکز رشد برتر انتخاب شد.

اسامی برگزیدگان در حوزه فناور برتر

مهدی نبی از واحد خوراسگان و نوید نصیری‌زاده از واحد یزد

اسامی برگزیدگان در حوزه شرکت دانش‌بنیان برتر

احسان فرشادی ار واحد تفت و کمال یاوریان از واحد اردبیل

اسامی برگزیدگان در حوزه آزمایشگاه برتر

سیدکمال سیدی‌صاحباری از واحد تبریز، محمدحسین صالحی از واحد ایلام و شهاب شهرکی از واحد بروجرد
همچنین مصطفی فخاریان از واحد سمنان به عنوان کارشناس برتر پژوهشی انتخاب شد.

اسامی برگزیدگان در حوزه باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان

حسن حسین‌زاده از واحد اردبیل، سیدامیر شمس‌نیا از واحد شیراز و فاطمه کهنی‌خشکبیجاری از واحد رشت

اسامی برگزیدگان در حوزه عضو برتر باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان

سعید صدیقی از واحد شیراز، سیدعلی نورحسینی از واحد رشت و امیرحسین قادری از واحد کرمانشاه
همچنین بهنام آزادی از واحد اردبیل به عنوان آموزشکده برتر سما انتخاب شد.

اسامی برگزیدگان در حوزه مدرسه سازمان سما برتر

محبوبه باقریان از واحد سما بندرعباس، سیدجواد موسوی سما زنجان، مریم حسینی‌شورابه از سما کرمانشاه، زهرا حبیب‌اللهی از سما نجف‌آباد، اهورا جعفری از سما کرمانشاه و پیمانه جاماسبی از سما لاهیجان

 

رئیس واحد قزوین:

پژوهش در حوزه رباتیک را با جدیت پیگیری خواهیم کرد

واحد قزوین در هفتمین دوره جشنواره فرهیختگان به‌عنوان واحد برتر در حوزه مسابقات رباتیک مورد تقدیر قرار گرفت.

مرتضی موسی‌خانی، رئیس این واحد دانشگاهی در گفت‌وگو با «فرهیختگان» گفت: «ما در این واحد دانشگاهی هشت آزمایشگاه را در مرکز تحقیقات مکاترونیک  خود مستقر کرده‌ایم که همگی در حوزه رباتیک، چه ربات‌های انسان‌نما، پرنده، امدادگر، زیرآب و... به انجام امور پژوهشی می‌پردازند و در اصل این مرکز در حوزه هوش مصنوعی فعالیت می‌کند. فعالیت این مرکز امروز به مرحله‌ای از دانش فنی رسیده که قادریم محصولات مورد نیاز برای سازمان‌های صنعتی را در حوزه ربات بسازیم.»

او با بیان اینکه خروجی‌هایی را که از این مرکز و آزمایشگاه‌های مستقر در آن به دست‌مان می‌آید به محصول تبدیل می‌کنیم، ادامه داد: «البته ورودمان به عرصه مسابقات رباتیک به سال 2003 باز می‌گردد، اما این‌طور نیست که کار را صرفا از آن سال شروع کرده باشیم بلکه قطعا پیش از آن فعالیت‌های پژوهشی را در حوزه رباتیک شروع کرده بودیم و باید به این مساله نیز اشاره کنم که امروزه فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی‌ارشد و دکتری ما که در حوزه رباتیک حرفی برای گفتن دارند، آزمون و خطاهایشان را در همان دوران تحصیل در آزمایشگاه‌های رباتیک واحد انجام داده‌اند و این‌طور نیست که یکدفعه به این مرحله از دانش فنی در حوزه رباتیک برسیم.»

 رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین تصریح کرد: «مساله قطعی درباره حوزه پژوهش این است که فعالیت‌های پژوهشی یک امر پیوسته به شمار می‌رود و با توجه به اینکه دانش همیشه پویا بوده و هست، مراکز تحقیقاتی در تمام دنیا درحال توسعه فعالیت‌های پژوهشی و علمی خود هستند و طبیعی است که ما باید مساله پژوهش را نه‌تنها امروز بلکه در آینده نیز دنبال کنیم و هیچ‌گاه نمی‌توان عنوان کرد که روز تعطیلی فعالیت‌های پژوهشی فرا خواهد رسید.»

موسی‌خانی با بیان اینکه تنها از طریق انجام فعالیت‌های پژوهشی می‌توانیم با نوآوری‌های روز جهان به رقابت بپردازیم، اظهار داشت: «هیچ‌گاه نمی‌توان چنین ادعایی داشت که به‌طور مثال می‌خواهیم در حوزه رباتیک جزء برترین‌های دنیا باشیم، اما ارزشی برای فعالیت‌های پژوهشی قائل نشویم. از سوی دیگر باید این تصور اشتباه از بین برود که پژوهش، هزینه است؛ چراکه درحقیقت امور پژوهشی همانند سرمایه‌گذاری است که از طریق  آن می‌توان به کسب درآمد رسید.»

او گفت: «به‌رغم اینکه توانسته‌ایم در حوزه‌های پژوهشی دستاوردهای خوبی را به دست آوریم، اما به دلیل اینکه مردم در جریان موفقیت‌های دانشگاه‌ها قرار نمی‌گیرند، تصور می‌کنند محصولات تولیدشده از سوی دانشگاه‌ها یا کاربردی نیستند یا محتوای غنی را به جامعه تحویل نمی‌دهند؛ درحالی که قطعا زمانی که وارد مسابقات جهانی در حوزه رباتیک می‌شویم، نشان داده‌ایم که از ظرفیت علمی بالایی برخوردار هستیم و می‌توانیم با دانشگاه‌های مطرح دنیا رقابت کنیم.»

رئیس واحد قزوین ادامه داد: «درست است که امروز این واحد دانشگاهی در حوزه رباتیک جزء برترین‌های کشور است، اما توسعه فعالیت‌های پژوهشی و حمایت از مراکز فناوری و نوآوری را جزء اولویت‌های خود می‌دانیم و بناست در آینده نزدیک توسعه چند مرکز نوآوری در فاز دو مرکز تحقیقاتی سینتک را در حوزه‌های مهندسی پزشکی، مهندسی مکانیک و مهندسی صنایع و علوم غذایی داشته باشیم، در اصل تلاش‌مان این است برتری خود را در حوزه رباتیک حفظ کنیم که این مهم نیز نیازمند انجام امور پژوهشی است.»

 

مدیر مرکز رشد واحد اصفهان:

ایده دانشجویی کنترل ریزگردها به مدت 3 سال در استان اصفهان اجرا شده است

علی انصاری، مدیر مرکز رشد واحد اصفهان (خوراسگان) که به‌عنوان مدیر برتر در این جشنواره مورد تقدیر قرار گرفته بود، در گفت‌وگو با «فرهیختگان» گفت: «مرکز رشد این واحد به‌عنوان اولین مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی در کشور از سال 84 آغاز به فعالیت کرده و الان جزء مراکز فعال در کشور به شمار می‌رود که بیش از 200 هسته و واحد فناور را طی این سال‌ها پذیرش و حمایت کرده است.»

او با بیان اینکه بسیاری از هسته‌ها و واحدهای فناوری که در این سال‌ها تحت حمایت مرکز رشد واحد اصفهان بودند، امروزه به شرکت‌های موفقی تبدیل شده و از حمایت دانشگاه خارج شده‌اند، افزود: «درحال حاضر بیش از 35 هسته و مرکز فناور و شرکت دانش‌بنیان در مرکز رشد ما فعال هستند که به صورت جدی به فعالیت پرداخته و امروزه به‌عنوان کارآفرینان موفق در کشور به شمار می‌روند.»

مدیر مرکز رشد واحد اصفهان تصریح کرد: «فعالیت‌های این مرکز به صورت عمومی بوده و حوزه‌های مختلفی را شامل می‌شود، با این حال تلاش کرده‌ایم تمرکزمان با توجه به رشته‌هایی که در واحد وجود دارد، در حوزه‌های کشاورزی و فنی و مهندسی باشد؛ با این حال تصمیم نداریم در حوزه‌های دیگر ورود نکنیم، اگر طرحی برای حوزه‌های دیگر از سوی دانشجویان ارائه شود که قابلیت اجرایی داشته باشد، حتما از آن حمایت خواهیم کرد.»

انصاری با بیان اینکه درحال حاضر یکی از مشکلات اساسی کشور بحث محیط‌زیست و آلودگی‌های این حوزه است، اظهار داشت: «خوشبختانه یکی از شرکت‌های ما که ماحصل یکی از رساله‌های دکتری این واحد بوده، امروزه در حوزه آلودگی‌های هوا ورود کرده و توانسته ایده کنترل ریزگردها را به مرحله اجرا برساند، البته این طرح به مدت سه سال و به صورت پایلوت در اصفهان اجرا شده و امروز برای اجرا در استان‌های دیگر کشور ازقبیل سیستان و بلوچستان، خوزستان و... ابلاغ شده است.»

او تصریح کرد: «امروز شاهد هستیم که پویش کارآفرینی از سوی معاونت علمی و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی دنبال می‌شود که هدف اصلی آن شناسایی مشکلات و معضلات صنعت است، در همین راستا با همکاری اتاق بازرگانی اصفهان موفق به ایجاد سرای نوآوری استان شده‌ایم که رسالت اصلی آن همان ایجاد ارتباط بین استادان، دانشجویان و صنعت است تا از طریق حضور آنها در بخش‌های مختلف صنعتی و احصای مشکلات بتوانیم به راهکارهای علمی و عملی برای رفع‌شان برسیم و قطعا این راهکارها در هسته‌های فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان پیگیری می‌شوند.»

مدیر مرکز رشد واحد اصفهان خاطرنشان کرد: «یکی از موضوعات مهمی که در حوزه فعالیت‌های پژوهشی وجود دارد، این است که ثمره این فعالیت‌ها به یکباره ظهور و بروز نمی‌کند، درحقیقت برای اینکه نتایج آنها را در سطح جامعه ببینیم نیازمند زمان هستیم، به‌طور مثال طرح تولید بذر هیبریدی یک پروسه 10 ساله را طی کرده و امروز به مرحله تجاری‌سازی رسیده است.»

 

در گفت و گو با برگزیدگان جشنواره مطرح شد

اولویت به پژوهش مساله محور  برای رسیدن به دانشگاه فناور

در حاشیه برگزاری هفتمین جشنواره فرهیختگان که روز گذشته در بیمارستان فرهیختگان برگزار شد، با 6 نفر از تقدیری‌های این دوره از جشنواره که در حوزه پژوهش، تالیف کتاب، مدیریت و... حائز رتبه برتر این جشنواره شده بودند،   به گفت‌وگو پرداختیم. آنها درباره شرایط این روزهای پژوهش در کشور، ارائه راهکار جهت رفع مشکلات در حوزه‌های مختلف، ارتباط صنعت و دانشگاه و... نکاتی را مطرح کردند که در ادامه می‌خوانید.

بومی‌سازی روانشناسی جزء ایده‌آل‌ها

زهرا دشت بزرگی: پژوهشگر برتر/ مرتبه علمی: استادیار/ گروه: علوم انسانی؛ روانشناسی/ واحد دانشگاهی: اهواز

قطعا نمی‌توان آسیب‌های اجتماعی را که امروزه یکی از بزرگ‌ترین معضلات ما در حوزه اجتماع به شمار می‌رود، نادیده گرفت، اما این‌طور نیست که تاکنون هیچ فعالیت پژوهشی برای چرایی ایجاد این آسیب‌ها و همچنین راهکارهای مقابله با آن صورت نگرفته باشد. باید بگویم اصلی‌ترین مشکل ما عدم استفاده از نتایج این فعالیت‌ها است، در حالی‌که اگر دولتمردان و دانشگاهیان ما راهی برای به‌کارگیری نتایج تحقیقات در جامعه پیدا کنند، قطعا به مرور شاهد کاهش آسیب‌های اجتماعی خواهیم بود.از سوی دیگر یکی از مسائلی که باید به آن توجه داشته باشیم این است که تا بومی شدن علم روانشناسی هنوز راه زیادی باقی مانده، اما ما حتی نتوانسته‌ایم راهکارهایی را که غربی‌ها در بسیاری از معضلات اجتماعی مطرح کرده‌اند نیز به‌طور کامل در جامعه پیاده کنیم. قطعا انسان‌ها در کنار تفاوت‌هایی که با یکدیگر دارند، دارای شباهت‌های زیادی نیز هستند و بسیاری از مشکلات اجتماعی در تمام جوامع یکسان است و بالطبع می‌توان با استفاده از راهکارهای موجود آنها را رفع کرد. درست است که ایده‌آل بومی کردن علم روانشناسی است، اما اجرای نیمه‌کاره راهکارهای علم موجود نیز مشکل‌ساز است.شاید این‌طور تصور شود که مسئولان بخش‌های مختلف به‌دلیل عدم استفاده از راهکارهای اساتید باعث ایجاد چنین شرایطی شده‌اند که تا حدی هم قابل‌قبول است، اما از طرفی ما در جامعه‌مان با ضعف شخصیتی روبه‌رو هستیم و نیازمند است که روی شخصیت‌های متفاوت انسان‌ها فعالیت‌های پژوهشی انجام شود. در حقیقت افراد جامعه ما مسئولیت‌پذیر نیستند و به همین دلیل می‌بینیم که افراد به‌تنهایی نمی‌توانند مشکلات شخصی‌شان را برطرف کنند. البته در این بین باید به این مساله نیز اشاره کنم که اساتید دانشگاهی ما به‌ویژه آنهایی که در حوزه علوم انسانی و روانشناسی فعالیت می‌کنند، می‌توانند از اوقات خالی کلاس‌های درس خود برای اصلاح و آموزش مباحث اخلاقی به دانشجویان خود استفاده کنند، طبیعتا اگر این مساله به یک رویه در دانشگاه‌ها تبدیل شود، شاهد تغییر موضوعات اخلاقی در جامعه خواهیم بود.

لزوم استفاده  از نتایج پژوهش‌ها

مهدی صحراگرد: مولف کتاب برتر/گروه: هنر و معماری/ واحد دانشگاهی: مشهد

یکی از مشکلاتی که در کشورمان با آن روبه‌رو هستیم، فاصله زیادی است که بین حوزه پژوهش و استفاده از نتایج آنها در مرحله اجرا می‌بینیم و این مهم در حوزه معماری بیش از دیگر حوزه‌ها وجود دارد؛ چراکه در این حوزه مباحث اقتصادی کلانی مطرح است و شاهدیم اکثر افرادی که در بحث ساخت‌وساز فعال هستند، از بازار به این سمت حرکت کرده‌اند و کمتر فرد دانشگاهی در بین آنها حضور دارد و همین مهم نیز باعث شده امروز شاهد اوضاع نابسامانی در این حوزه باشیم. یکی از مشکلات ما در این حوزه آن است که تصور می‌شود پژوهش معماری جزء پدیده‌های لوکس است که تنها باید در دانشگاه دنبال شود و جایی در حوزه اجرایی ندارد، در حالی‌که قطعا تنها راهکار برون‌رفت از وضعیت فعلی معماری کشور همین فعالیت‌های پژوهشی است.متاسفانه کشور ما مدرنیته و فناوری‌های نوین را به‌صورت ناقص جذب کرده و نتوانسته بین سنت که ترکیبی از آداب و رسوم، داشته‌های اعتقادی، فکری و فرهنگی و ترکیب آن با اقلیم است، با فناوری‌های نوین ارتباط برقرار کند و در اصل از این فناوری‌ها در ساخت‌وساز همان‌طور استفاده می‌کنیم که دیگر کشورها استفاده می‌کنند و دلیل این مهم نیز همان فاصله موجود پژوهش و حوزه اجرا است، در حالی‌که این فناوری‌ها به ما می‌گویند چطور می‌توانیم از آنها در ساخت‌وساز بناها با توجه به شرایط اقلیمی هر شهر استفاده کنیم. علاوه‌بر این سطح آگاهی عامه مردم نیز باعث شده سلیقه‌ای بر جامعه و فضای معماری کشور حاکم شود که سازنده را به سمتی پیش ‌برد که همان نمای سنگی که در تهران استفاده می‌شود در یزد و دیگر شهرها نیز اسفاده شود، در حالی‌که در گذشته شاهد بودیم هر شهر معماری خاص خودش را داشته، اما امروز دیگر خبری از آن نیست.درست است که امروزه بحث پژوهش در دانشگاه‌ها به‌طور جدی دنبال می‌شود، اما باید به این مساله اشاره کنم که قطعا برای استفاده از آن باید دستگاه‌های مختلف پای کار بیایند. به‌طور مثال در همین حوزه معماری باید شهرداری‌ها، استانداری‌ها و نهادهای تصمیم‌گیر درباره قوانین ساخت‌وساز در کشور از نتایج پژوهشی دانشگاه‌ها استفاده کنند، وگرنه اگر قرار باشد دانشگاه‌ها در آینده نیز همانند امروز به‌تنهایی در حوزه پژوهش کار کنند، اتفاقی در سطح جامعه رخ نخواهد داد.

توسعه فرش دستبافت برای اولین‌بار در کشور

فیروزه حاجی‌علی‌اکبری: طراح پژوهشی برون‌دانشگاهی برتر/ مرتبه علمی: عضو هیات‌علمی واحد زنجان/ گروه: علوم انسانی

طرح ما درمورد خوشه توسعه فرش زنجان بوده است که مدت چهار سال درحقیقت برای توسعه فرش در زمینه‌های برند‌سازی بین‌المللی آن تلاش کرده‌ایم. ما در این چهار سال مشکلات این پروژه را شناسایی کردیم و با حمایت شرکت شهرک‌های صنعتی این پروژه به دست ما رسید. از طریق دانشگاه آزاد اسلامی با راه‌اندازی موزه، دفتر طراحی، ایجاد کنسرسیوم صادراتی و تنظیم قرارداد‌ها و تفاهمنامه‌هایی برای پشتیبانی از فرش زنجان اقداماتی انجام شد تا بتوانیم ذی‌نفعان فرش را که نیاز به حمایت و دیده شدن دارند، برای بازار‌های بین‌المللی معرفی کنیم تا از این طریق به سوددهی بیشتری برسند.استان زنجان با داشتن بیش از 63 هزار بافنده، 107 کارگاه فعال فرش‌بافی، بیش از 160 هزار مترمربع فرش پشمی و ابریشمی را با 22 هزار دار قالی سالانه تولید می‌کند. تنوع محصول تولیدی در خوشه فرش دستبافت زنجان بی‌نظیر است؛ به‌طوری که در این خوشه فرش‌های ابریشمی و پشمی در اندازه و نقشه‌های متنوع تولید می‌شود. این مهم خوشه فرش زنجان را به یکی از صادرکنندگان فرش ابریشم به سایر استان‌های کشور و بازار بین‌الملل تبدیل کرده است. مهم‌ترین برند‌های فرش‌های استان، بیدگینه (مشهور به فرش آهنی در جهان)، قلتوق و فرش‌های ریزبافت ابریشمی با برند امیر، طاها و... است. با تمام این پتانسیل‌ها به علت عدم نوآوری در طراحی بافت‌ها، نبود برند در سطح بین‌الملل و عدم توسعه بازارهای صادراتی عامل، توسعه خوشه طی چهار سال با حمایت شرکت شهرک‌های صنعتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان و نهادهای پشتیبان و ذی‌نفعان نسبت به افزایش توانمندی این گروه با ایجاد مراکز طراحی فرش در قالب سنتی و مدرن، تشکیل کنسرسیوم صادراتی فرش و ایجاد موزه و نمایشگاه و فروشگاه دائمی خوشه فرش و همچنین ایجاد دفتر کار برای طراحان، تامین‌کنندگان مواد اولیه و اعضای کنسرسیوم صادراتی برای تصمیم‌گیری در حوزه فرش اقدامات مهمی را انجام داده است. همچنین تمامی این اقدامات در راستای افزایش فروش محصولات خوشه و دسترسی راحت و آسان مصرف‌کنندگان به نمایشگاه فرش استان در جهت حفظ میراث فرهنگی و تاریخی استان و بهبود فرآیند تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در این صنعت، در جهت تولید بازارپسند محصولات و بروز کردن تولیدات خوشه صورت گرفته است.در این چهار سال هیچ‌وقت ناامید نشدیم و هر روز تلاش‌مان را بیشتر ‌کردیم تا به نتیجه بهتری برسیم. اما چیزی که ما را ناراحت می‌کرد، حواشی‌ای بود که گاهی ما را درگیر خود می‌کرد. این حواشی به جای آنکه بسیاری از مجریان و پژوهشگران را یاری کند، آنها را اذیت می‌کرد. کسانی که در این امر تصمیم‌گیرنده و تصمیم‌ساز هستند باید مانند دانشگاه آزاد اسلامی از این‌گونه فعالیت‌ها حمایت کنند. به هرحال حمایت دانشگاه اگر نبود، نمی‌توانستیم این کار را انجام دهیم و این پشتوانه علمی مربوط به دانشگاه بود که باعث شد این نوع پژوهش‌ها و مجریان و پژوهشگران آن موفق شوند.

ژورنال‌های دانشگاه آزاد اسلامی می‌توانند در کشور نقش‌آفرینی کنند

پژوهشگر برتر: علیرضا صیداوی/گروه آموزشی: کشاورزی و منابع طبیعی/ مرتبه علمی: استاد/ واحد دانشگاهی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

من به‌خاطر مجموع فعالیت‌های پژوهشی که داشتم، در این جشنواره برگزیده شناخته شدم. قسمتی از این سوابق عبارتند از چاپ بیش از 81 عنوان مقاله در مجلات معتبر داخلی یا بین‌المللی، پذیرفته شدن بیش از پنج عنوان مقاله در همایش‌های علمی، تالیف سه جلد کتاب، ترجمه سه جلد کتاب، دارای 6 طرح پژوهشی پایان‌یافته با درجه اعتباری حسن از انجام کار از کارفرما، راهنمای بیش از هشت عنوان پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد و هفت رساله دکتری و داوری بیش از 100 عنوان مقاله که در طول مدت چندسال اخیر به این موفقیت‌ها رسیده‌ام. از طرف دیگر، رتبه اول هیات‌علمی برگزیده دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در سال 1395، رتبه اول مدیرمسئولی مجلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت در سال 1395، مدیرگروه برتر واحد رشت در سال 1396، مدیرمسئول مجله برتر در پنجمین جشنواره فرهیختگان، پژوهشگر نمونه استان گیلان در سال 1397، پژوهشگر برتر منطقه 17 دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان در سال 1397 و انتخاب به‌عنوان یک درصد برتر داوران مجلات توسط موسسه pubions در سه سال اخیر را نیز کسب کرده‌ام. براساس مطالعات من روشی ابداع شده است که در تغذیه دام‌ها از آن استفاده می‌شود که امروز در صنعت دامی کشور از این روش ابداعی استفاده خواهد شد. همه کارهای من در طول دوران تدریس و تحصیل براساس حمایت‌های علمی و مالی دانشگاه آزاد اسلامی بود که توانستم این مراتب را کسب کنم. من معتقدم اساتید و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه شکوفایی هرچه بیشتر کشور می‌توانند نقش‌آفرینی متمایزی داشته باشند و این را از ژورنال‌های علمی- تخصصی این دانشگاه می‌توان دریافت، چراکه به‌عنوان مثال ژورنال دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشد که در زمینه محصولات کشاورزی و امور دامی به چاپ می‌رسد، از کشورهای اروپایی و آمریکایی نیز مقاله دریافت می‌کند و نشان از اهمیت این ژورنال دارد. در امر استاد و دانشجویی این نکته را نباید فراموش کرد که بسیاری از اساتید مانند پدران دانشجویان هستند و در زمینه علمی نیز نباید به تدریس دروسی که وظیفه آنهاست بسنده کنند، بلکه برای آنها زمان و وقت بیشتری را در نظر بگیرند.

تبدیل علم به ثروت از طریق مراکز رشد

سیدعلی نورحسینی:عضو برتر باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحددانشگاهی: رشت

با توجه به اینکه تمام دوره تحصیلات کارشناسی تا دکتری تخصصی را در دانشگاه آزاد اسلامی گذراندم، با ساختار علمی این دانشگاه به‌طور کامل آشنا شدم. به همین جهت پس از پایان دوره کارشناسی سراغ پژوهش و فعالیت‌های تحقیقاتی و علمی رفتم و موفق شدم 15 عنوان مقاله انگلیسی در مجلات بین‌المللی ISI، انتشار 26 عنوان مقاله فارسی در مجلات علمی- پژوهشی وزارت علوم، انتشار 12 عنوان مقاله فارسی در مجلات معتبر علمی دانشگاهی کشور و تالیف سه عنوان کتاب را در کارنامه علمی و تحقیقاتی خودم به ثبت برسانم. از سوی دیگر فعالیت‌های اجرایی و عملیاتی نیز در این دوره از جشنواره بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از این جهت به دلیل پنج سابقه اجرایی که در کارنامه داشتم، توانستم به‌عنوان عضو برتر باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی شناخته شوم. عضو هیات تحریریه و داور نشریات و مجلات علمی- تخصصی داخلی و بین‌المللی، دبیر اجرایی و عضو کمیته اجرایی بیش از 10 همایش ملی- منطقه‌ای و سخنرانی علمی، استاد راهنما و مشاور تعدادی از پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد و دکتری در دانشگاه‌های ارومیه و گیلان و رئیس کمیته ارزیابی فنی- اقتصادی مرکز رشد واحد‌های فناور بیوتکنولوژی کشاوری در سال 1398 سوابق اجرایی قابل ارائه من در این جشنواره بوده است.

مرتبط ها