کد خبر: 200515

از خطوط اخلاقی عبور کرده‌ایم

سرباز اسرائیلی: تصویر نوجوانی که به شهادت رسید از ذهنم نمی‌رود

گروهی از سربازان اسرائیلی که در جنگ غزه شرکت کرده‌اند، به دلیل رفتارهای غیرانسانی و اعمالی که در میدان جنگ شاهد آن بوده‌اند، از ادامه خدمت سربازی خودداری کرده‌اند. آنها تاکید کرده‌اند که بسیاری از آنچه که در غزه دیده‌اند فراتر از خطوط اخلاقی بوده و برخی از آنها به دلیل اعمال خود احساس گناه و پشیمانی می‌کنند.

پرستو توکلی؛ فرهیختگان آنلاین: «یوتام ویلک» می‌گوید تصویری از سربازان اسرائیلی که یک نوجوان فلسطینی بدون سلاح را در نوار غزه به شهادت رساندند، در ذهنش حک شده است.

به گزارش آسوشیتدپرس ویلک، که افسر نیروهای زرهی اسرائیل است، می‌گوید دستورالعمل‌ها این بود که هر فرد غیرمجاز که وارد منطقه حائل تحت کنترل اسرائیل در غزه می‌شود، باید مورد هدف قرار گیرد. او می‌گوید حداقل ۱۲ نفر را دیده که کشته شدند، اما آنچه که نتوانسته از ذهنش پاک کند، کشتن آن نوجوان است.

ویلک، ۲۸ ساله به آسوشیتدپرس گفت: آن نوجوان پسر، بخشی از یک داستان بزرگ‌تر بود. بخشی از سیاستی که هدف آن ماندن در اینجا و نادیده گرفتن فلسطینی‌ها به عنوان انسان است.

ویلک یکی از سربازان اسرائیلی است که به تعداد فزاینده‌ای از نظامیان اسرائیلی پیوسته‌اند که علیه جنگ ۱۵ ماهه اعتراض کرده‌اند و اعلام کرده‌اند که دیگر حاضر به خدمت نیستند.

آنها می‌گویند که در میدان جنگ چیزهایی دیده‌اند یا انجام داده‌اند که از خطوط اخلاقی عبور کرده است. هرچند این جنبش هنوز کوچک است اما حدود ۲۰۰ سرباز نامه‌ای امضا کرده‌اند که گفته‌اند اگر دولت اسرائیل به توافق آتش‌بس نرسد، از جنگیدن خودداری خواهند کرد. سربازان می‌گویند که این تنها نوک کوه یخ است و امیدوارند که دیگران هم به آن بپیوندند.

این امتناع از ادامه خدمت در زمانی رخ می‌دهد که فشارها بر اسرائیل و حماس برای پایان دادن به درگیری‌ها در حال افزایش است.

مذاکرات برای آتش‌بس در جریان است و هم جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا و هم دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، خواستار توافقی تا تاریخ ۲۰ ژانویه (روز تحلیف ترامپ)، شده‌اند.

هفت سربازی که از ادامه جنگ در غزه خودداری کرده‌اند با آسوشیتدپرس، صحبت کردند و توضیح دادند که چگونه فلسطینی‌ها به طور تصادفی شهید شدند و خانه‌ها نیز ویران شدند.

برخی از آنها گفتند که دستور داده شده بود خانه‌هایی که تهدیدی برای اسرائیل نداشتند را بسوزانند یا تخریب کنند و برخی شاهد دزدی و تخریب منازل توسط سربازان بودند.

سربازان معمولا از سیاست دوری می‌کنند و به ندرت علیه ارتش صحبت می‌کنند. پس از حمله حماس به اسرائیل در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل به سرعت به یکپارچگی پشت جنگ علیه این گروه نظامی پرداخت.

گروه‌های حقوق بشری بین‌المللی اسرائیل را به ارتکاب جنایات جنگی و نسل‌کشی در غزه متهم کرده‌اند. دیوان بین‌المللی عدالت در حال بررسی اتهامات نسل‌کشی است که از سوی آفریقای جنوبی مطرح شده و دیوان بین‌المللی کیفری در حال جستجوی دستگیری بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر و یوآو گالانت وزیر دفاع سابق است.

اسرائیل به شدت اتهامات نسل‌کشی را رد کرده و می‌گوید که برای کاهش تلفات غیرنظامیان در غزه اقداماتی فوق‌العاده انجام می‌دهد.

ارتش می‌گوید که هرگز عمدی غیرنظامیان را هدف قرار نمی‌دهد و موارد سوء‌رفتار را بررسی و مجازات می‌کند. اما گروه‌های حقوق بشری مدت‌هاست که گفته‌اند ارتش اسرائیل در انجام تحقیقات خود ضعیف عمل می‌کند.

ارتش به آسوشیتدپرس، گفته که امتناع از خدمت را محکوم می‌کند و هرگونه درخواست برای امتناع را به طور جدی می‌گیرد و هر مورد به صورت جداگانه بررسی می‌شود.

سربازان ممکن است به دلیل امتناع از خدمت به زندان بیفتند، اما هیچ‌کدام از کسانی که نامه را امضا کرده‌اند تا کنون بازداشت نشده‌اند، طبق گفته کسانی که امضاها را سازمان‌دهی کرده‌اند.

واکنش سربازان در غزه

ویلک می‌گوید وقتی در ماه نومبر سال 2023 وارد غزه شد، فکر می‌کرد استفاده اولیه از نیرو ممکن است طرفین را به میز مذاکره بیاورد، اما با ادامه جنگ، او می‌گوید که ارزش زندگی انسان‌ها به طور فزاینده‌ای کم‌رنگ شده است.

در روزی که آن نوجوان فلسطینی کشته شد، ویلک گفت سربازان اسرائیلی به او فریاد زدند که متوقف شود و تیراندازی‌های هشداردهنده نزدیک پای او زدند، اما او به راه خود ادامه داد.

ویلک گفت که دیگر افرادی که وارد منطقه مورد نظر می‌شدند نیز کشته می‌شدند. منظور از منطقه مورد نظر، جاده نتزریم است؛ جاده‌ای که شمال و جنوب غزه را از هم جدا می‌کند.

ویلک اذعان کرد که تعیین این‌که آیا افراد مسلح بودند یا نه دشوار بود، اما گفت که باور دارد سربازان خیلی سریع اقدام به شلیک کردند.

برخی از سربازان به آسوشیتدپرس گفتند که وقت زیادی لازم بود تا آنچه را که در غزه دیده‌اند هضم کنند. برخی دیگر گفتند که به قدری عصبانی شده بودند که تقریباً بلافاصله تصمیم گرفتند که از خدمت خودداری کنند.

«یوال گرین»، پزشک ۲۷ ساله، در مورد ترک پست خود در ژانویه گذشته توضیح داد. او گفت که بعد از گذشت تقریبا دو ماه در غزه، دیگر نتواسته بود با آنچه که دیده بود کنار بیاید.

او گفت که سربازان خانه‌ها را نابود کردند و از نشان‌های سیاه مخصوص وضعیت‌های اضطراری پزشکی برای نوشتن گرافیتی استفاده کردند و خانه‌ها را غارت می‌کردند تا تسبیح‌ها را پیدا کنند و به عنوان سوغاتی جمع‌آوری کنند.
او گفت که آخرین ضربه برای او، دستور فرمانده‌اش بود که به سربازان دستور داده بود خانه‌ای را بسوزانند، زیرا نمی‌خواست حماس از آن استفاده کند.

گرین گفت که در یک وسیله نقلیه نظامی نشسته بود و در حالی که گاز دود سوختگی را استنشاق می‌کرد، احساس می‌کرد آتش‌سوزی کاملا انتقام‌جویانه بوده است. او گفت که هیچ دلیلی نمی‌دید که بیشتر از آنچه که فلسطینی‌ها از دست داده‌اند، از آنها گرفته شود. او پیش از اتمام ماموریت خود، واحدش را ترک کرد.

او گفت که می‌خواهد اقدامات خود در امتناع از خدمت، به شکستن چرخه خشونت از همه طرف‌ها کمک کند.

امتناع سربازان به عنوان یک اقدام اعتراضی

گروه «سربازان برای گروگان‌ها» – گروهی که پشت نامه‌ای که سربازان امضا کرده‌اند، قرار دارد – در تلاش است تا انگیزه جمع کند و با برگزاری یک رویداد در تل‌آویو در این ماه، امضاهای بیشتری جمع کند.

یک پنل از سربازان در مورد آنچه که در غزه دیده‌اند صحبت کردند. سازمان‌دهندگان برچسب‌هایی به اندازه پوستر توزیع کردند که شامل نقل‌قولی از مارتین لوتر کینگ جونیور بود: «یک فرد مسئولیت اخلاقی دارد تا از قوانین ناعادلانه سرپیچی کند.»

«مکس کرش»، یکی از سازمان‌دهندگان، گفت که سربازان می‌توانند از موقعیت خود برای ایجاد تغییر استفاده کنند. او گفت:« ما باید از صدای خود استفاده کنیم تا در مواجهه با بی عدالتی سخن بگوییم، حتی اگر این ناعادلانه باشد.»

اما برخی که در جنگ شرکت کرده‌اند و همکاران خود را از دست داده‌اند، این حرکت را توهین‌آمیز می‌دانند. طبق آمار ارتش، بیش از ۸۳۰ سرباز اسرائیلی در جنگ کشته شده‌اند.

«گیلاد سگال»، یک پیاده‌نظام چترباز ۴۲ ساله که دو ماه آخر سال ۲۰۲۳ را در غزه گذراند، گفت: « آنها به توانایی ما برای دفاع از خود آسیب می رسانند.»

«ایشای منوچین»، سخنگوی «یش گول»، جنبشی برای سربازانی که از خدمت خودداری می‌کنند، گفت که او با بیش از ۸۰ سرباز همکاری می‌کند که از جنگیدن امتناع کرده‌اند و افزود که صدها نفر دیگر نیز احساس مشابهی دارند اما سکوت کرده‌اند.

تأثیرات بر سربازان

برخی از سربازانی که با آسوشیتدپرس، صحبت کرده‌اند، می‌گویند که احساس تعارض و پشیمانی دارند و در حال صحبت با دوستان و خانواده خود برای پردازش آنچه که دیده‌اند هستند.

به گفته «تولی فلینت»، متخصص درمان ترومای جنگ که به صدها نفر از سربازان در طول جنگ مشاوره داده است، بسیاری از سربازان دچار «آسیب اخلاقی» هستند.

او گفت که آسیب اخلاقی، یک نوع واکنش است که وقتی افراد چیزی می‌بینند یا انجام می‌دهند که با باورهایشان در تضاد است رخ میدهد و می‌تواند به بی‌خوابی، یادآوری وقایع و احساس بی‌ارزشی منجر شود. صحبت کردن در مورد این مسائل و تلاش برای ایجاد تغییر می‌تواند کمک کننده باشد.

یک سرباز سابق پیاده‌نظام به آسوشیتدپرس، گفت که او احساس گناه می‌کند. او گفت که در یک دوره دو هفته‌ای در اواخر ۲۰۲۳ شاهد آتش‌سوزی ۱۵ ساختمان بدون دلیل بوده است. او گفت که اگر فرصتی دوباره داشته باشد، دیگر نمی‌جنگید.

او گفت: «من آتش را روشن نکردم، اما بیرون از خانه نگهبانی دادم. من در جنایات جنگی شرکت کردم.»

این سرباز که به دلیل ترس از انتقام‌جویی به صورت ناشناس صحبت کرده بود، افزود: «من از آنچه که انجام داده‌ایم، بسیار پشیمانم.»