کد خبر: 200461

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری این هفته مطرح کرد

آینده روابط ایران و سوریه بستگی به عملکرد طرفین دارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری این هفته گفت: دوشنبه هفته آینده جلسه شورای امنیت با دستور کار خاورمیانه و با تمرکز بر موضوع فلسطین برگزار خواهد شد و وزیر خارجه در این نشست شرکت خواهدکرد.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری این هفته خود ضمن گرامیداشت میلاد با سعادت امیرالمومنین(ع) و روز پدر، در پاسخ به نخستین سوال مبنی بر اینکه در آستانه سفر مهم رئیس جمهور به تاجیکستان و روسیه هستیم، از جزئیات سفر به روسیه و مفاد توافق نامه جامع بفرمایید، گفت: این سفر بسیار مهم است، از اواخر هفته جاری از تاجیکستان آغاز می‌شود و بعد رئیس‌جمهور محترم عازم روسیه می‌شوند. تاجیکستان کشور مهمی در آسیای مرکزی است و برای جمهوری اسلامی ایران رابطه با این کشور اهمیت زیادی دارد چرا که ما با تاجیکستان دارای پیوندهای بسیار عمیق تاریخی فرهنگی و تمدنی هستیم، در روزهایی قرار داریم که مصادف است با سی و سومین سالگرد برقراری رابطه دیپلماتیک بین ایران و تاجیکستان؛ ایران اولین کشوری بود که بعد از استقلال تاجیکستان در سال ۱۳۷۰ این کشور را به رسمیت شناخت و باز اولین کشوری بود که اقدام به افتتاح سفارتخانه در تاجیکستان کرد. از آن زمان تاکنون رابطه ما با رابطه تاجیکستان رابطه بسیار مستحکم و استواری علی رغم برخی فراز و نشیب‌ها بوده است.

وی ادامه داد: در جریان این سفر که اولین سفر آقای رئیس جمهور به حوزه آسیای میانه و قفقاز است مجموعه اسنادی در زمینه های مختلف اقتصادی، تجاری، بهداشت، حمل و نقل، تجارت و انرژی مورد بررسی قرار خواهد گرفت در حوزه فرهنگی اقدامات بسیار مهمی در دستور کار است که نمونه‌اش بازگشایی پژوهشگاه زبان و ادب فارسی که باز از جهت پیوندهای زبانی و فرهنگیان بسیار مهم تلقی می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر روسیه نیز گفت: سفر روسیه هم بسیار مهم است که بلافاصله بعد از سفر تاجیکستان انجام خواهد شد. در مورد محتوای موافقت نامه من توضیحاتی را هفته گذشته ارائه کردم. این موافقتنامه که معاهده یا موافقتنامه مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است طی سه، چهار سال گذشته بین دو طرف مورد مذاکره قرار گرفته و تبادل شده و در تابستان امسال نهایی شد. این موافقتنامه طیف بسیار گسترده از موضوعات را در بر می‌گیرد که شامل حوزه های اقتصادی، حمل و نقل، انرژی، بهداشت و کشاورزی و همکاری در زمینه مقابله با چالش‌های مشترک و همکاری در زمینه کاهش تبعات بلایای طبیعی و مقابله با جرایم سازمان یافته، مقابله با تروریسم و در حوزه‌های صنعتی، سرمایه گذاری مشترک و در حوزه‌های مرتبط با حمل و نقل و ترابری، حمل و نقل جاده، ریلی، هوایی، دریایی و همکاری در زمینه انتقال تجربه و دانش فنی در حوزه‌های موضوعات مطرح شده در این موافقت نامه خواهد بود.

وی افزود: این نکته هم باز تاکید می‌کنم که این موافقتنامه در واقع متن به روز شده موافقت‌نامه‌ای است که ما از اواخر دهه ۱۳۷۰ با روسیه منعقد کرده بودیم؛ موافقتنامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی روسیه از سال ۱۳۸۱ لازم الاجرا شد برای دو طرف و در حال حاضر هم اجباری است؛ بنابراین سعی شد با توجه به تحولات با توجه به گسترش روابط بین دو مختلف با تفصیل و جزئیات بیشتری موافقتنامه جدید تنظیم بشود.

بقایی در پاسخ به سوال ایرنا مبنی بر اینکه قرار است هفته آینده اجلاسی در سطح وزرای امور خارجه در موضوع  فلسطین و تحولات منطقه در نیویورک برگزار شود، آیا وزیر امور خارجه کشورمان یا مقام دیگری از جمهوری اسلامی ایران در این نشست حاضر خواهد بود، گفت: هفته آینده دوشنبه جلسه شورای امنیت با دستور کار خاورمیانه و با تمرکز و بر موضوع فلسطین و غزه نشست و ادامه نسل کشی و جنایات اسرائیل به ریاست الجزایر برگزار خواهد شد. از جمهوری اسلامی ایران هم دعوت شده در این نشست شرکت کند. تعداد زیادی از کشورها به ویژه از منطقه در سطح وزیر شرکت خواهند کرد. از جمهوری اسلامی ایران نیز آقای دکتر عراقچی در این نشست شرکت می‌کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در خصوص پیام شب گذشته وزیر امور خارجه در خصوص انتصاب محمدرضا رئوف شیبانی گفت: محمدرضا رئوف شیبانی از این به بعد به عنوان نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور سوریه مشغول به فعالیت خواهد بود. تغییرات در وزارت امور خارجه امری طبیعی است و تحولات در منطقه و ضرورت فعال کردن تمامی ظرفیت‌های دستگاه دیپلماسی در این رابطه، به خوبی قابل درک است. آقای شیبانی به عنوان نماینده ویژه، پیش از این نیز در امور لبنان فعال بودند. به نظر می‌رسد متن ابلاغ وزیر به آقای شیبانی کاملاً روشن است و موضع ما در رابطه با سوریه را مشخص می‌سازد. این موضع، همان موضعی است که قبلاً در فرصت‌های مختلف توسط وزیر محترم بیان شده و قاعدتاً ما در همین چهارچوب به فعالیت‌های خود ادامه خواهیم داد. بنابراین، از این پس آقای شیبانی به عنوان نماینده ویژه وزارت امور خارجه در امور سوریه فعال خواهند بود و مسئولیت‌های ارشد سیاسی را بر عهده خواهند داشت

بقایی در خصوص سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به باکو و ایروان نیز گفت: این سفر از قبل برنامه ریزی شده بود. رابطه با دو کشور برای ما مهم است. امنیت در قفقاز جنوبی برای ما مهم است و از هر ظرفیتی برای اطمینان از حفظ و ارتقای امنیت و ثبات در این منطقه استفاده می‌کنیم. این سفر در راستای تقویت مراودات و گفت‌وگوها بین دو کشور برای اطمینان از اینکه روندهایی که از قبل برای حفظ و تقویت صلح و آرامش در منطقه از جمله در قالب ٣+٣ بوده اند.  

بقایی در پاسخ به سوالی در خصوص مواضع اخیر امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه علیه کشورمان با بیان اینکه امیدواریم فرانسه خودش را از این سرگردانی و سرگشتگی نجات دهد و رویکرد مستقل و سازنده‌ای در قبال منطقه و تحولات منطقه‌ای در پیش بگیرد، گفت: در خصوص مواضعی که ظرف روزهای اخیر اتخاذ شد به موقع واکنش نشان دادیم و حرف‌هایی که در باره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود بی پایه و اساس است. ٢٠ سال است این اتهامات مطرح می‌شود بدون اینکه اساس و مبانی قانونی داشته باشد. بخش قابل توجهی از این حرف‌ها فرافکنی است. شما نمی‌توانید یک روز را پیدا کنید که ایران سابقه استعمار در آفریقا را داشته باشید.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اعلام کرد که سفیر فرانسه به وزارت خارجه احضار شده و درباره میزبانی از گروه‌های تروریستی به آنها تذکر داده شده است. خودداری از میزبانی گروه‌های تروریستی تعهد حقوقی در سازمان ملل است. تقسیم تروریسم به خوب و بد باعث ترویج قانون شکنی در دنیا می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص موضع جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره با ایالات متحده گفت: موضع ما در خصوص گفت‌وگو و مذاکره موضعی ثابتی است و من تقریبا هر هفته آن را تکرار می‌کنم که جمهوری اسلامی ایران همواره برای رفع شبهاتی که به نظر ما ناموجه است اما وجود دارد، مسیر گفت‌وگو و مذاکره را طی کرده است و ما هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکردیم. امروز و فردا مذاکراتی در خصوص طیف مختلفی از موضوعات میان ایران و اروپا در ژنو در جریان است. در خصوص آمریکا نیز با توجه به عملکردها تصمیم خواهیم گرفت. مذاکره یک جاده دو طرفه است و ما برای مذاکره التماس نخواهیم کرد.

بقایی همچنین در پاسخ به این سوال که روز گذشته اجلاسی در خصوص سوریه در ریاض برگزار شد، آیا ایران به این نشست دعوت شده بود، گفت: اجلاس ریاض ادامه اجلاس عقبه است. تعدادی از کشورها شرکت و تعداد زیادی از کشورها دعوت نبوده و یا شرکت نکردند. از نظر ما هر روندی که به تثبیت اوضاع در سوریه کمک کرده و از روند امن و ایمن گذار حمایت و مانع از نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی و یکپارچگی سوریه شود، حمایت می‌کنیم. این نشست منجر به بیانیه نشد و نشان داد حاضران در این نشست نتوانستند به نتیجه‌ای برسند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص ارزیابی از تحولات سوریه و اینکه آیا روابط تهران و دمشق از سرگرفته خواهد شد، گفت: در رابطه با سوریه موضع ما مشخص است.ما معتقدیم باید اجازه داد سوری‌ها بدون دخالت مخرب خارجی سرنوشت خود را تعیین کنند. برای ما حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه مهم است و در این مسیر منطقه باید از هر کمکی که می‌تواند دریغ نکند. درباره آینده روابط ایران و سوریه بستگی به عملکرد طرف‌های مقابل دارد. نکات و مختصات رویکرد ما در قبال سوریه در بیانیه‌های قبلی و ابلاغ روز گذشته وزیر امور خارجه بیان شده است.

بقایی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص خبر روزنامه الاخبار لبنان مبنی بر برنامه دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با وزیر امور خارجه هیات حاکمه سوریه گفت: اطلاعی ندارم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص انتخاب فرمانده ارتش لبنان به عنوان رئیس‌جمهور این کشور و همچنین نقض مکرر آتش‌بس از سوی رژیم صهیونسیتی گفت: در مورد انتخاب رئیس‌جمهور لبنان، ما خوشحال هستیم و موضع ما در این خصوص به روشنی توسط سخنگو و وزیر محترم بیان شده است. بار دیگر تبریک خود را به مردم لبنان و تمامی احزاب سیاسی فعال در عرصه سیاسی این کشور اعلام می‌کنیم و امیدواریم که این افتخار منجر به بهبود اوضاع در لبنان شود و به گام‌های مؤثر و محکم‌تری در مسیر همای اقتصادی و بازسازی لبنان کمک کند. لبنان باید با تهدیدات ناشی از همسایگی با یک رژیم اشغالگر و توسعه‌طلب مواجه شود. آینده روابط جمهوری اسلامی ایران با لبنان، با توجه به سابقه و پیشینه بسیار مثبت و خوب این روابط، آینده‌ای روشن خواهد بود و تلاش ما در این راستا ادامه خواهد داشت. 

وی ادامه داد: در رابطه با نقدها و اظهاراتی که مطرح می‌شود، باید بگویم که رژیم صهیونسیتی متأسفانه به هیچ عهد و پیمانی به‌طور واقعی پایبند نیست. مسئولیت طرف‌هایی که خود را به عنوان ضامن این آتش‌بس معرفی کرده‌اند، به ویژه فرانسه و آمریکا، بسیار روشن و مهم است. در نهایت، هم منطقه و هم دنیا نظاره‌گر رفتار رژیم صهیونیستی و کشورهایی هستند که قرار بود تضمین‌کننده امنیت و ثبات باشند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص وضعیت محمدرضا نوری، شهروند زندانی ایرانی در عراق گفت: من همانطور که قبلاً عرض کردم و هم در این دو هفته اخیر به وضوح دیدید، پیگیری وضعیت اتباع ایرانی در خارج از کشور به عنوان یک وظیفه و یک مسئولیت از سوی وزارت امور خارجه بسیار جدی گرفته میشود و ما از هر امکان و ظرفیتی برای کمک به حفظ حقوق اتباع‌مان در خارج از کشور استفاده می‌کنیم. در رابطه با آقای نوری هم قاعدتاً این موضوع یکی از دستور کارهای ثابت هر گفتگو و هر رفت و آمدی بین مقام‌های جمهوری اسلامی ایران و طرف عراقی است. در این سفر هم قاعدتاً این موضوع مطرح و درخواست خانواده ایشان و وزارت امور خارجه خدمت نخست وزیر محترم عراق مجدداً تکرار شد.

بقایی در پاسخ به سوالی در خصوص آتش‌سوزی در ایالات متحده و اقدامات دستگاه دیپلماسی در قبال ایرانیان این کشور گفت: در رسانه هم دیدید که مقامات ما با آسیب دیدگان این حادثه ابراز همدردی کردند. دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن بیانیه صادر و برای هرگونه کمک به هموطنانی که احیانا در آنجا آسیب دیدند و نیاز دارند، اعلام آمادگی کرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص بیانیه وزارت دادگستری آمریکا و نقش یاکوزا در قاچاق مواد هسته ای به ایران نیز گفت: این بیانیه از جهت اوج ابتذال در دسیسه چینی علیه جمهوری اسلامی ایران، بیانیه مضحکی است. در آن بیانیه البته اتهامی متوجه ایران نشده و در آنجا گفته شده که یکی از مقام‌های امنیتی آمریکا که خودش را به عنوان طرف معامله این شهروند ژاپنی معرفی کرده جوری وانمود کرده که یک مقام امنیتی یا مقام نظامی ایرانی است برای اینکه طرف مقابل را تحریک و ترغیب کند به اینکه آن کالایی که می‌خواسته و جالب است که من حقیقتاً نمی‌دانستم که کشور میانمار دارای صنعت هسته ای غیر صلح آمیز هست و اینکه از آنجا از این شهروند ژاپنی درخواست کرده که از میانمار برایش اورانیوم در سطح تسلیحاتی تهیه کند. کل این سناریو را شما در نظر بگیرید که به نظرم گویای این واقعیت است که همه اتهام‌هایی که در این سال‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح شده عمدتاً سناریوسازیهای هالیوودی بوده برای اینکه بر جمهوری اسلامی اعمال فشار کنند. بنابراین فکر نمیکنم ارزش موضع گیری داشته باشد اما چون مطرح کردید من خواستم این توضیح را خدمتتان ارائه کنم.

بقایی در پاسخ به این سوال که اهداف ایران در نشست امروز ژنو چیست، گفت: موضوع رفع تحریم‌ها همیشه برای ما یک اولویت بوده در عین اینکه ما یاد گرفتیم که خودمان را قوی کنیم و اقتصادمان را با توجه و با تکیه بر داشته‌های خودمان محکم کنیم، برای اینکه تاثیرات تحریم‌ها را به حداقل برسانیم، وظیفه داریم که برای رفع این تحریم‌های ظالمانه از هیچ اقدامی فروگذار نکنیم؛ بنابراین هدف نخستین این گفتگوها رفع تحریم هایی است که به صورت غیرقانونی و ظالمانه علیه ملت ایران اعمال شده است.  در خصوص این گفتگوها عرض کردم مجموعه‌ای از موضوعات منطقه‌ای، بین‌المللی و مباحث دوجانبه بین این سه کشور و با اتحادیه اروپایی بحث خواهد شد به اضافه موضوع هسته‌ای که در رابطه با موضوع هسته‌ای هم ما شنوای نکات و مباحثی هستیم که طرف های مقابل در نظر دارند مطرح بکنند. این نشست ادامه گفت و گوهایی است که در آذرماه برگزار شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص خبر میانجیگری ژاپن میان ایران و آمریکا گفت: در رابطه با رد و بدل پیام من سوال شما را اینطور عبارت پردازی می‌کنم که سوال شما در مورد مجاری یا روش‌های انتقال پیام بین ایران و آمریکا است که در این رابطه همیشه ما یک مسیر رسمی داشتیم که دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران است و دولت سوئیس مسیر رسمی و دیرینه است که از زمان تاسیس دفتر منافع آمریکا در تهران و عهده‌دار شدن سوئیس این کار انجام شده و کماکان ادامه دارد. طبیعی است که طرف‌های دیگری هم بخواهند در این وادی و در این عرصه نقش آفرینی کنند. ما به همه طرف‌هایی که در این رابطه بحثی داشتند و حرفی مطرح کردند گوش داده ایم و به نظرات‌شان توجه کردیم ولی عرض میکنم مسیر ارتباطی برای تبادل پیام بین ایران و آمریکا همان مسیر رسمی و دفتر منافع سوئیس در تهران است.

بقائی در پاسخ به رسانه چینی مبنی بر اینکه آیا پیامی برای سال نو چینی دارید، گفت: سال نو چینی را به همه مردم چین تبریک عرض می‌کنیم و امیدواریم که سال نو برای مردم چین همراه با صلح و رفاه و آرامش و موفقیت بیشتر باشد. در رابطه با روابط بین چین و ایران همانطور که می‌دانید رابطه بسیار متنوع و در حال رشد و در حال گسترش در حوزه‌های مختلف اقتصادی، تجاری، علمی و یکی از حوزه‌های همکاری هم حوزه‌های گردشگری و مراودات فرهنگی است. نمایشگاه «شکوه ایران» مدت‌هاست که در شهرهای مختلف چین در حال گردش است و ما اطلاع داریم که با استقبال بسیار گرم و خوب مردم چین مواجه شده است. رابطه تمدنی ایران و چین رابطه بسیار طولانی و ریشه‌دار است و ما خوشحالیم که با اتکای بر این پیوندها و بر این شالوده های محکم تمدنی و فرهنگی بتوانیم که روز به روز در جهت ارتقا و شکوفا کردن بیشتر روابط گام برداریم.