یمنیها دست از سر صهیونیستها برنمیدارند. روز شنبه، برای دومین روز پیاپی یمن با موشک به تلآویو، مرکز اصلی تجمع جمعیتی و تأسیساتی صهیونیستها در فلسطین اشغالی حمله کرد. این دو حمله و توالی آنها از پیامدهای حمله پنجشنبه رژیمصهیونیستی به یمن هستند. در حمله پنجشنبه، صهیونیستها به اهدافی در صنعا پایتخت یمن و بندر الحدیده حمله کردند. تنها ساعاتی پس از این اقدام، یمنیها در بامداد جمعه با یک فروند موشک «فلسطین-2» تلآویو را مورد هدف قرار دادند.
تصاویر منتشرشده از این حمله نشان میداد موشک مزبور یک ساختمان چند طبقه را منهدم کرده است. این حمله در روز شنبه هم تکرار شد و یک موشک فلسطین-2 دیگر در قلب تلآویو فرود آمد. باید توجه داشت حملات شدید یمنیها به سرزمینهای اشغالی تنها پس از عملیات صهیونیستها صورت نگرفت بلکه آنها با افزایش احتمال وقوع چنین حملهای از سوی تلآویو، به استقبال تهدید شتافته و دست به اجرای آتش علیه رژیمصهیونیستی زده بودند. یمن 14 روز قبل نیز با یک فروند پهپاد حمله موفقی به تلآویو ترتیب داده بود.
روند تحول حملات یمن
یمنیها در روزهای نخست ورود خود به نبرد طوفان الاقصی در تعداد بالا دست به پرتاب موشکهای بالستیک، کروز و پهپاد به سرزمینهای اشغالی میزدند. هدف این حملات به شکل انحصاری شهربندری ایلات در جنوبیترین نقطه سرزمینهای اشغالی بود. با ناموفق بودن چنین حملاتی، یمن آنها را متوقف کرد. در مرحله بعدی یمن روی هدف قرار دادن کشتیهای تجاری که مقصدشان بنادر سرزمینهای اشغالی بود تمرکز کرد. با این حال آنها در سومین مرحله و از تابستان نوع جدیدی از حملات را در پیش گرفتند. مجدداً حملات به داخل سرزمینهای اشغالی از سرگرفته شد اما سه تفاوت بزرگ داشت؛ یکی در منطقه حمله، یکی در تعداد پرتابها طی یک عملیات و دیگری کیفیت سلاح بهکاررفته. در مرحله سوم، برخلاف مرحله اول دیگر ایلات در جنوب هدف نبود، بلکه مستقیماً تلآویو هدفگیری شد.
در این مرحله به جای پرتابهای موجی که موشکها و پهپادها در تعداد بالا پرتاب میشدند، یمنیها چه در حملات موشکی و چه پهپادی بهصورت «تکپرتاب» عمل میکنند. برای مدتی پرتابهای پهپادی به بیش از یک پرتاب رسید اما مجدداً به همان «تکپرتاب» بازگشت. برای این نوع حمله، تسلیحات یمنیها هم تغییر یافتهاند. پهپادهای این کشور تقریباً همان پهپادهایی هستند که در روزهای نخست جنگ استفاده میشدند، اما برای پرواز در ارتفاع پایین ارتقا یافتهاند. پرواز این پهپادها در ارتفاع بالا باعث شناسایی آنها میشد بهویژه آنکه در تعداد بالا نیز پرتاب میشدند. امروزه اما یمنیها موفق شدهاند با فائق آمدن بر دشواریهای پرواز در نزدیکی سطح زمین، ارتفاع پرواز پهپادهای خود را بهشدت کاهش دهند. در نتیجه این پهپادها به جای پرواز در ارتفاع چند صد متری، در ارتفاع چند ده متری پرواز میکنند. پرواز در ارتفاع پایین به شکل توأمان احتمال «شناسایی» و «رهگیری» را کاهش میدهد. به عبارتی دیگر احتمال دیده شدن پهپاد در رادارها بسیار کم است و اگر هم دیده شود، رژیمصهیونیستی قادر به مقابله مؤثر با پهپاد مزبور نیست. پهپاد اگر هم در رادار دیده شود، این اتفاق زمانی رخ خواهد داد که بسیار به هدف نزدیک بوده و امکان واکنش سریع برای سرنگونی آن وجود ندارد. همچنین به دلیل پرواز در ارتفاع پایین، نمیتوان روی پهپاد قفل راداری برای شلیک موشک انجام داد.
دوئل موشکی پیش از آرشنیک
پوتین اخیراً به کشورهای غربی پیشنهاد یک دوئل موشکی با موشک جدیداً رونمایی شده آرشنیک را داده است. رئیسجمهور روسیه به غرب پیشنهاد کرده یک نقطه در اوکراین مشخص و سپس تمام سامانههای پدافند هوایی غرب درآن مستقر شوند و روسیه نیز در زمان تعیینشده با آرشنیک به آن هدف حمله میکند. فعلاً با وجود پیوستگی حملات موشکی یمن به تلآویو، آشکار بودن نوع موشک و گذشت زمان نسبت به نخستین استفاده، سامانههای غربی از تاد گرفته تا دیگران در برابر موشک یمنی شکست خوردهاند. باید توجه داشت تاد اوج فناوری غرب است. از سوی دیگر تادهایی که در سرزمینهای اشغالی مستقر شدهاند، نمونههای صادراتی نبوده و جزء سریهای کامل مورد استفاده نیروهای آمریکایی هستند. به نظر میرسد پیش از آرشنیک، این موشک فلسطین-2 است که در دوئل با سامانههای پدافند هوایی غرب به پیروزی رسیده است.
ویژگیهای موشک
ویژگیهای موشک فلسطین-2 با توجه به تکرار موفقیتهای بزرگش علیه اوج فناوری غرب، حائز اهمیت هستند.
1. سرعت
سرعت کلاهک در آخرین لحظه بیش از 1000 متر بر ثانیه یا فراتر از 3 ماخ بوده است. با توجه به اینکه موشکها در خارج از جو و در حین ورود به جو سرعت بالایی داشته و تا زمان برخورد به میزان زیادی از این سرعت کاسته میشود، موشک در مراحل قبلی سرعت بسیار زیادی داشته که باعث شده سامانههای پدافندی از رهگیری آن عاجز بمانند.
نمیتوان با قطعیت موشک فلسطین-2 را یک موشک هایپرسونیک دانست، اما سرعت آن به چنین موشکهایی نزدیک است.
2. برد
کمترین فاصله میان مرزهای یمن و فلسطین اشغالی، 1800 کیلومتر است. با توجه به اینکه موشک از عمق خاک یمن پرتاب شده و هدفی را در عمق خاک فلسطین اشغالی هدف قرار داده است، برد موشک باید فراتر از 2000 کیلومتر باشد.
در دور قبلی حملات موشکی به تلآویو، یمنیها بردی را که موشک فلسطین-2 طی کرده بود، 2150 کیلومتر عنوان کردند.
در این فاصله چندین لایه دفاعی با انوع مختلفی از سامانههای پدافندی غرب به شکل یکپارچه در قالب سنتکام فعالیت میکنند. این سامانهها در تمام این 2000 کیلومتر جا ماندند.
3. وزن
وزن موشک خیبرشکن که موشک فلسطین-2 را مشابه آن میدانند، 4.5 تن است. اساساً نیز یک موشک در چنین ابعادی با وزن بالا قادر به شتابگیری زیاد نیست مگر آنکه وزنش کاهش یافته باشد.
وزن موشکهایی با برد 2 هزار کیلومتر باید به 15 الی 20 تن برسد اما محور مقاومت با انجام اصلاحات در موارد بهکاررفته در ساخت بدنه موشک و همچنین سوخت، این وزن را بسیار کاهش داده است.
کلاهک موشک خیبرشکن یا فلسطین-2 در بردهای تا 1500 کیلومتر، 500 کیلوگرمی است اما برای افزایش برد، وزن کلاهک به 200 تا 300 کیلوگرم کاهش مییابد.
4. نوع
تنه اصلی و حامل موشک فلسطین-2 از انواع موشکهای بالستیک تاکتیکی است. این نوع موشکها مایلپرتاب هستند، برخلاف موشکهای بالستیک معمول که عمودپرتاباند.
5. مانور
فیلمهای منتشرشده از زمان برخورد کلاهک نشان از حرکت در خط مستقیم بدون هیچگونه مانوری دارد. با اینحال احتمالاً تنه اصلی و کلاهک در فازهای مختلف و پیش از برخورد مانورهایی داشته باشد.
با در نظر گرفتن امکان الهامگیری یمنیها از صنعت موشکی ایران، میتوان گفت فلسطین-2 در فاز اوجگیری هم قادر به مانور است. پیش از این یکی از مقامهای سپاه پاسداران در هنگام یک رزمایش موشکی تأکید کرده بود قابلیت مانور موشکهای ایران دیگر منحصر به کلاهک نیست بلکه پیش از شیرجه نهایی، تنه اصلی نیز قادر به مانور و تغییر جهت است.
متن کامل گزارش سیدمهدی طالبی، خبرنگار گروه جهانشهر را در روزنامه فرهیختگان بخوانید