کد خبر: 199065

اول از خودتان شروع کنید

دربارۀ پیشنهاد سخنگوی جبهه اصلاحات برای مجازات دروغگویی

روز گذشته نامه سخنگوی جبهه اصلاحات به رئیس قوه قضائیه، نگاه‌ها را به خود جلب کرد. در این نامه، پیشنهادی مطرح‌شده بود که شاید بتوان آن را یکی از بلندپروازانه‌ترین تلاش‌ها برای اصلاح ضعف‌های حکمرانی و احیا و تقویت اعتماد عمومی دانست. این نامه شامل تهیه و تصویب لایحه‌ای برای جرم‌انگاری «دروغگویی کارگزاران نظام» نوشته‌شده و می‌خواهد صداقت را از سطح توصیه‌های اخلاقی به «مرتبه‌ای الزام‌آور و قانونی» ارتقا دهد و پنهان‌کاری و وعده‌های دروغین را به‌عنوان «رفتاری مجرمانه» معرفی کند.

کارگزاران نظام دیگر اجازه دروغگویی نخواهند داشت، البته اگر پیش‌نویسی که جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات نوشته تبدیل به لایحه و تصویب شود. روز گذشته نامه سخنگوی جبهه اصلاحات به رئیس قوه قضائیه، نگاه‌ها را به خود جلب کرد. در این نامه، پیشنهادی مطرح‌شده بود که شاید بتوان آن را یکی از بلندپروازانه‌ترین تلاش‌ها برای اصلاح ضعف‌های حکمرانی و احیا و تقویت اعتماد عمومی دانست. این نامه شامل تهیه و تصویب لایحه‌ای برای جرم‌انگاری «دروغگویی کارگزاران نظام» نوشته‌شده و می‌خواهد صداقت را از سطح توصیه‌های اخلاقی به «مرتبه‌ای الزام‌آور و قانونی» ارتقا دهد و پنهان‌کاری و وعده‌های دروغین را به‌عنوان «رفتاری مجرمانه» معرفی کند.

فارغ از اینکه این محتوای نامه خیلی‌خوب و قابل‌تقدیر است، اگر این قانون تصویب و اجرایی شود، احتمالاً نخستین کسانی که باید نگران باشند، برخی از هم‌حزبی‌های همین دبیرکل خواهند بود! چراکه شفافیت و صداقت، اگر از مرحله شعار فراتر برود، به هیچ خط قرمزی پایبند نیست و دیر یا زود گریبان همه را می‌گیرد.

در فرایند انتخابات ریاست‌جمهوری و حمایت اصلاح‌طلبان از مسعود پزشکیان و حواشی پس از پیروزی او، آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات که از چهره‌های حامی پزشکیان در انتخابات به‌شمار می‌رفت، بلافاصله پس از پیروزی، با انتشار توییتی مسیر جدایی از او را آغاز کرد. منصوری مدعی شد جبهه اصلاحات هیچ‌نقشی در معرفی اعضای کابینه دولت آینده ندارد و وظیفه خود را صرفاً در حمایت از دولت و نظارت بر عملکرد آن می‌بیند. این ادعا اما خیلی‌زود توسط دیگر اعضای شورای انتقالی زیرسؤال رفت.

شفیعیان، از چهره‌های رسانه‌ای نزدیک به پزشکیان، تأکید کرد جبهه اصلاحات در همه کمیته‌های تعیین کابینه نماینده دارد. در ادامه نیز رئیس شورای انتقال قدرت توضیح داد که به‌دلیل گرایش اصلاح‌طلبانه پزشکیان، یک کرسی برای جبهه اصلاحات در همه کمیته‌ها درنظر گرفته‌ شده است. این تناقض آشکار میان واقعیت و اظهارات منصوری، پرسش‌های بسیاری را درباره استراتژی جبهه اصلاحات به‌ وجود آورد. آیا این اظهارات صرفاً نوعی فاصله‌گذاری محتاطانه با پزشکیان بود یا تلاشی برای جلوگیری از پذیرش مسئولیت؟ هرچه باشد، این رویکرد، هم در ماجرای پیشنهاد جرم‌انگاری دروغگویی و هم در موضوع انکار نقش در تعیین کابینه، نشان می‌دهد شفافیت و صداقت در عمل، راه دشوار و پرچالشی است که تنها با اراده‌ای جدی می‌توان به آن دست‌یافت.

متن کامل گزارش علی ملکی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید

مرتبط ها