گزارش تفریغ میگوید دانشگاهها از تکلیف 5 درصدی اختصاص بودجه فرهنگی به 2 درصد اکتفا کردند. به طوری که 175 دانشگاهی که نامشان در گزارش تفریغ بودجه 1402 آمده، از مجموع 36 هزار و 854 میلیارد تومان اعتبارات مشمول باید در حداقلیترین حالت یکهزار و 804 میلیارد تومان را به عرصه فعالیتهای فرهنگی تخصیص میدادند که از این میزان 929 میلیارد تومان یا به عبارتی 52 درصد آن به این حوزه یا دقیقتر نصف آن تخصیص پیدا کرد. اما موضوع زمانی قابل تامل میشود که بدانیم از کل این مبلغ هم در مرحله آخر، 732 میلیارد هزینه شده است. یعنی از این بند قانونی 41 درصدش به میدان اجرا رسیده است.
از سهم 5 درصدی بودجه فرهنگی در دانشگاهها و میزان تخصیصی که به این حوزه داده شده؛ بگذریم، مسئله اصلی آن است که کدام دانشگاهها بیشترین هزینهکرد را در این بخش داشتهاند؛ چرا که قطعاً آنچه به منصه ظهور میرسد ارزش واقعی خواهد داشت. موضوعی که دانشگاه شهید بهشتی با هزینهکرد حدود 23 میلیارد تومان در جایگاه اول از لحاظ مبلغ قرار میگیرد. بعد از آن دانشگاه پیامنور با هزینهکرد 17 میلیارد تومانی قرار میگیرد.
دانشگاه فنی و حرفهای هم توانسته با هزینه کرد 16 میلیارد تومانی برای دانشجویان خود در حوزه فرهنگی از محل 5 درصد اعتبارات هزینهای خود، براساس گزارش تفریغ رتبه سوم را به دست آورد. علم و صنعت هم که در مجموع 15 میلیارد و 700 میلیون برای اجرای فعالیتهای فرهنگی هزینه کرده، در جایگاه بعدی قرار میگیرد. دانشگاههای تبریز، فردوسی مشهد و تربیت مدرس هم به ترتیب با هزینهکرد 14 میلیارد و 400 میلیون تومان، 13 میلیارد و 700 میلیون تومان و 12 میلیارد و 450 میلیون تومان در رتبههای بعدی قرار گرفتند. موضوع قابلتوجه اینجاست که نام دانشگاه سیستانوبلوچستان هم بهخاطر هزینهکرد حدوداً 12 میلیارد تومانی در بین 10 دانشگاه برتر این بخش قرار گرفته است. صنعتی اصفهان و علامه طباطبایی هم که بهخاطر هزینهکرد 10 و 9 میلیارد تومانی در دو پله آخر این حوزه قرار میگیرند، توانستهاند بیشترین هزینهکرد را برای فعالیتهای فرهنگی از محل بند ل تبصره 9 قانون بودجه 1402 داشته باشند.
متن کامل گزارش زهرا رمضانی، خبرنگار گروه دانشگاه را در روزنامه فرهیختگان بخوانید