جمعی از مدیرعاملان سابق باشگاه پرسپولیس به خاطر بدهی مالیاتی سنگین این باشگاه که گفته میشود مبلغی در حدود 286 میلیارد تومان است، ممنوعالخروج شدهاند. در واقع برخی از مدیران این باشگاه که در مقطعی تعهداتی به اداره مالیات در جهت پرداخت بدهی مالیاتی باشگاه را دادهاند با دردسر بزرگی مواجه شدهاند. اداره مالیات برخی از این مدیران را ممنوعالخروج کرده تا تکلیف بدهی مالیاتی سنگین پرسپولیس مشخص شود. مهدی رسولپناه، علیاکبر طاهری، حمیدرضا گرشاسبی و... از این دسته از مدیران سابق باشگاهند که به آنها گفته شده تا زمانی که تکلیف بدهی مالی این باشگاه مشخص نشود، ممنوع الخروج خواهند بود. این در حالی است با ارائه گزارش حسابرسیشده صورتهای مالی باشگاههای استقلال و پرسپولیس (بدهی مالیاتی دو باشگاه) در کدال به این شکل است که باشگاه پرسپولیس 60.8 میلیارد تومان و باشگاه استقلال 15.4 میلیارد تومان بدهی مالیاتی دارند.
این ارقام بدون احتساب مواردی است که توسط باشگاهها مورد اعتراض قرار گرفتهاند و یا هنوز به مرحله مالیات قطعی نرسیدهاند. اما نکته قابل تأمل این است که در زمان واگذاری سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، بدهی مالیاتی استقلال 277 میلیارد تومان عنوان شد و بدهی مالیاتی باشگاه پرسپولیس نیز حدود 286 میلیارد تومان. در این مورد فرشید سمیعی در آخرین اظهار نظر خود عنوان کرد: «ما یک مشکل 277 میلیارد بدهی به سازمان مالیاتی داشتیم و حدود 15 سال اظهارنامههای مربوطه ارسال نشده بود و توانستیم این موضوع را هم حل کنیم.» اما در این مورد مسئولان باشگاه پرسپولیس اخیراً اظهارنظری نداشتهاند و گویا به آنها گفته شده است که اجازه دهند این مشکل بدون سروصدا حل شود. به هر حال بخش عمدهای از سهام دو باشگاه واگذار شده و در چنین شرایطی هیچ یک از دو باشگاه در ظاهر نباید بدهی سنگین مالیاتی داشته باشند.
بدهی مالیاتی از چه زمانی لحاظ شده است؟
در اواخر سال 1400 این موضوع مطرح شد که اداره مالیات بدهی 200 میلیاردی باشگاه پرسپولیس را بخشیده است. همین موضوع باعث شد علیاکبر طاهری، مدیرعامل وقت پرسپولیس در آن مقطع نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و در گفتوگو با «فرهیختگان» عنوان کند: «این رقم را از مالیات بخشیدهاند که اصلاً نباید میگرفتند! بخشهای فرهنگی از پرداخت مالیات معافند. باشگاه پرسپولیس هم دارای بخش فرهنگی است و نباید مالیات مربوط به این بخش را بپردازد. ما این موضوع را پیگیری کردیم. در دوره من همه مالیاتها پرداخت شد و مفاصاحساب مالیاتی هم گرفتم. زمان ما اعلام کرده بودند از گذشته 110میلیارد تومان بدهی مالیاتی داریم. به من گفتند 6 میلیارد تومان بده تا مفاصاحساب بدهیم، گفتم یک میلیارد تومان بیشتر نمیدهم. داشتیم به توافق میرسیدیم که بهجای من مدیر دیگری آمد. بعد از من هم هیچکس موضوع را پیگیری نکرد. جالب است بدانید به یکی از مدیران بعد از من گفته بودند موضوع را دنبال کند و او گفته بود بیخیال!» از قرار معلوم بعد از رفتن طاهری از باشگاه پرسپولیس مدیران جانشین او موضوع معاف بودن این باشگاه از مالیات را به طور جدی پیگیری نکردند و آن 200 میلیاردی هم که گفته میشد، بخشیده شده به قوت خود باقی است. در واقع مبلغ 286 میلیارد تومان بدهی مالیاتی باشگاه پرسپولیس از سال 1375 تاکنون لحاظ شده است.
درویش از عدم پرداخت مالیاتها خبر داد
رضا درویش بعد از مجمع 5 اردیبهشت ماه سال 1402 در اظهارنظری اعلام کرد: «از سال ۷۵ تاکنون باشگاه بدهیهای مالیاتی را پرداخت نکرده بود که با زحمات وزیر ورزش بخش قابل توجهی از بدهیها پرداخت شد.» از بخش اول صحبتهای درویش میتوان فهمید که پیگیریهای علیاکبر طاهری برای بخشیده شدن بدهیهای انباشتهشده پرسپولیس در اداره مالیات که از سال 1375 بوده ثمر بخش نبوده است. اما اینکه مدیرعامل قرمزها مدعی شده وزارت ورزش بخش قابل توجهی از بدهیهای مالیاتی پرسپولیس را پرداخت کرده به نظر در نهایت به سرانجام نرسیده است. گویا موضوع در این حد بوده که وزرای ورزش و اقتصاد وقت در راستای خصوصیسازی سرخابیها و گرفتن مجوز حرفهای توافقاتی را با یکدیگر داشته و در حال حاضر نیز هیچ یک از آنها بر مسند کار نیستند. از این رو اداره مالیات باز هم برای باشگاه پرسپولیس و مدیران سابق این باشگاه مشکلتراشی کرده است. در این مورد تلاش زیادی کردیم با این دسته از مدیران سابق پرسپولیس گفتوگویی داشته باشیم اما هیچ یک حاضر به اظهارنظر نشدند و فقط خبر ممنوعالخروجی خود را به خاطر بدهی مالیاتی سنگین باشگاه پرسپولیس تأیید کردند.
بدهی مالیاتی که هیچ وقت جدی گرفته نشد
وقتی مصاحبههای حداقل 13-12 سال اخیر مدیران باشگاه پرسپولیس را مرور میکنیم به یک جمله مشترک برخورد میکنیم و آن هم این است که با تلاشهای وزارت ورزش مشکل مالیاتی حل شد. در کل در دورههایی که سرخابیها زیر نظر وزارت ورزش اداره میشدند بحث مالیات آنها بیشتر حالت کدخدامنشی حل شده است و نه با پرداخت مبلغی. مسئلهای که به نظر میآید در بحث واگذاری این دو باشگاه هم اتفاق افتاد. اگرچه فرشید سمیعی مدعی شده مشکل بدهی 277 میلیارد تومانی استقلال را حل کردیم؛ اما او در واقع صحبتی از پرداخت این مبلغ نکرده و نوع حل این مشکل را هم توضیح نداده است. از این رو مسئله بدهی سنگین سرخابیها به اداره مالیات موضوعی نیست که به این راحتیها قابل حل باشد و هر بار شاهدیم با تغییر دولت و وزیر اقتصاد یا ورزش چالش جدیدی در این زمینه پیش روی مدیران سرخابی قرار میگیرد. در شرایط فعلی که پای مدیران سابق پرسپولیس به این ماجرا باز شده نشان میدهد که آنها بیجهت روی وعده و قولهای وزیران وقت و توافقهای آنها حساب کردهاند و حداقل بدهی مالیاتی سنگین پرسپولیس هنوز بلاتکلیف است.