کد خبر: 196990

یک اثر متفاوت

نگاه جدید «استاد» سیدعماد حسینی به دانشگاه‌های ایران

تا امروز آثار سینمایی با موضوع دانشجو و مشکلات این قشر از سوی کارگردانان مطرح ساخته شده، اما در طول بیش از 4 دهه گذشته، کمتر اثر سینمایی یا مستندی را می توان پیدا کرد که به شکل خاص به موضوعات مرتبط با دانشگاه ها پرداخته شده باشد و به همین دلیل می توان فیلم سینمایی «استاد» ساخته سیدعماد حسینی را می توان در زمره آثاری به حساب آورد که نگاه جدیدی به این حوزه داشته است

محمدحسین قاریان: هر چند که تا امروز آثار سینمایی با موضوع دانشجو و مشکلات این قشر از سوی کارگردانان مطرح ساخته شده، اما در طول بیش از 4 دهه گذشته، کمتر اثر سینمایی یا مستندی را می توان پیدا کرد که به شکل خاص به موضوعات مرتبط با دانشگاه ها پرداخته شده باشد و به همین دلیل می توان فیلم سینمایی «استاد» ساخته سیدعماد حسینی را می توان در زمره آثاری به حساب آورد که نگاه جدیدی به این حوزه داشته است. اثری که به گفته خود فیلمبردار از زمان فیلمبرداری تا پایان کار، نزدیک به 2 سال زمان برده است.

این فیلم که در 5 آبان ماه در سازمان سینمایی سوره به نمایش درآمده، با وجود اینکه اولین تجربه‌ فیلم بلند این کارگردان به شمار می رود، اما بر روی موضوع مهم و جنجالی دست گذاشته و روایتگر تجاوز یک استاد نقاشی به شاگردانش است. فیلمی که از حیث موضوعی می تواند در زمان اکران عمومی نگاه ها را به خود جلب کند.

حسینی در زمان اکران اختصاصی این فیلم برای اهالی رسانه گفته بود: «بحث سوء استفاده جنسی در موقعیت‌های قدرت، به ویژه در محیط‌های دانشگاهی، موضوعی مهم و جهانی است. این نوع سوء استفاده زمانی رخ می‌دهد که فردی با قدرت، مانند استاد، از موقعیت خود برای تحت فشار قرار دادن دانشجو استفاده می‌کند. در این راستا، آثار متعددی نوشته شده است، از جمله نمایشنامه اولئانا اثر دیوید ممت که به بررسی رابطه استاد و دانشجو می‌پردازد. همچنین بنده به عنوان یک استاد دانشگاه، از مشاهدات خود در مواجهه با این موضوع در دانشگاه‌های ایران نیز استفاده کردم و امیدوارم درباره این مسئله تفکر و بررسی بیشتری صورت گیرد.»

آنچه مسلم است، اینکه ساخت چنین آثاری می تواند نگاه ها را نسبت به فضای دانشگاه ها تغییر داده و بستر را برای گفتگو پیرامون چنین مسائلی میان متولیان امر باز کند. اتفاقی که خود کارگردان هم بر آن صحه گذاشته و در این مراسم گفته بود: « «استاد» حرف‌های مهمی برای اساتید و دانشجویان دارد و امیدوارم که این موضوع در جامعه مطرح شود و صاحب‌نظران از جمله جامعه‌شناسان، روانشناسان و حقوق‌دان‌ها در مورد آن تأمل کنند و راهکارهایی ارائه دهند چون هدف ما این است که با طرح بحث در این زمینه، وضعیت بهتری حاصل شود.»

آنچه غیرقابل انکار است، اینکه ساخت آثار سینمایی می تواند جامعه را از لحاظ فرهنگی نسبت به یکسری از موضوعات حساس کرده و طبیعتا همین اتفاق، شرایط را برای وقوع جرائم کاهش و در مقابل بستر را برای برنامه ریزی دقیق تر از سوی مسئولین در راستای کاهش وقوع جرایم فراهم خواهد کرد.