کد خبر: 196918

بورس تحصیلی خدمت چالش شهریه را حل کرد

مسیر ورود داوطلبان پزشکی به دانشگاه آزاد هموار شد

بورس تحصیلی آخرین پاسخ دانشگاه آزاد اسلامی برای پرداخت شهریه دانشجویان معترض علوم پزشکی است، که می تواند نظر مثبت دانشجویان را به خود جلب کند. البته جزئیات بخشنامه هنوز به صورت جزء به جزء مشخص نشده چون در ابتدا باید آیین‌نامه اجرایی آن تنظیم شده و سپس در مرحله اجرا قرار گیرد.

ثبت‌نام داوطلبان پذیرفته‌شده پزشکی دانشگاه آزاد از اواخر مهرماه آغاز شد. همزمان با شروع ثبت‌نام‌ها، تغییر نحوه دریافت شهریه و افزایش آن برای برخی از ورودی‌های جدید، شرایط سختی را ایجاد کرد. دانشگاه آزاد هم دیروز با صدور بخشنامه تلاش کرد تا امکان ثبت‌نام این دانشجویان را با تسهیل شرایط و برقرار کردن امکان‌ها جدیدی فراهم کند؛ بخشنامه‌ای که به منظور حمایت از پذیرفته‌شدگان رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی این دانشگاه و همچنین حفظ همکاری با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. بر اساس این بخشنامه در‌صورتی‌که پذیرفته‌شدگان تمایل داشته باشند می‌توانند در صورت سپردن تعهد خدمت به صورت محضری که حداقل از سه سال کمتر نخواهد بود از این کاهش شهریه استفاده کنند و مدارک تحصیلی این فارغ‌التحصیلان نیز تا اتمام دوره تعهدات نزد دانشگاه می‌ماند. در صورت قبولی این دانش‌آموختگان در دوره‌های دستیاری ادامه تعهدات آنها نیز موکول به بعد از اتمام تحصیلات دوره دستیاری و تعهدات ناشی از آن است. 

البته جزئیات بخشنامه هنوز به صورت جزء به جزء مشخص نشده چون در ابتدا باید آیین‌نامه اجرایی آن تنظیم شده و سپس در مرحله اجرا قرار گیرد. اما با مساعدت معاونت علوم پزشکی سازمان مرکزی دانشگاه و موافقت دکتر طهرانچی، رئیس این دانشگاه، قرار است کسانی که تمایل دارند بتوانند پرداخت حداکثر تا 50 درصد از شهریه رشته‌های دکتری حرفه‌ای را در قبال دادن تعهد خدمت به دانشگاه آزاد به تعویق بیندازند؛ یعنی به جای پرداخت 50 درصد از شهریه، تعهد خدمت بپذیرند.

مدل پرداخت شهریه دانشجویان پزشکی تغییر کرد 
واقعیت آن است که شهریه‌ها در همه مقاطع حدود 2 برابر و از همه مهم‌تر مدل پرداخت شهریه متفاوت شده است. یعنی در گذشته دانشجو باید شهریه را به صورت ترمیک پرداخت می‌کرد، اما در شیوه جدید از آنجایی که در آموزش پزشکی فقط ترم‌های اول به صورت نیمسال نیمسال ارائه می‌شود، تصمیم گرفته شد تا مقاطع تحصیلی مبنای پرداخت شهریه قرار بگیرد. به عبارت دقیق‌تر رقم شهریه‌ای که برای تمام تحصیل در یک رشته دکتری حرفه‌ای برآورد شده و دانشجو باید پرداخت می‌کرد، حالا در زیرمقطع‌های مختلف آموزشی تقسیم شده است. با این حال از آنجایی که مدل آموزشیار یا مدل پرداخت الکترونیک دانشگاه پیش‌تر به صورت نیمسال طراحی شده بود، در شیوه جدید، همان مقطع به نیمسال‌های مختلف تقسیم می‌شود و درمجموع، جمع شهریه همان مبلغ نهایی مربوط به زیرمقطع می‌شود. رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران برای درک بهتر اتفاقی که در شیوه جدید رخ داده، از مثالی کمک گرفته و می‌گوید: «به طور مثال کسی که برای کارآموزی به یک بیمارستان مراجعه می‌کند، تحصیل او دیگر به شیوه نیمسال نیمسال نیست، بلکه صورت ماهانه ملاک قرار گرفته و کل ماه‌های حضور او در بیمارستان، در مقطعی مثل کارآموزی یا زیرمقطع دیگری مثل کارورزی تقسیم‌بندی خواهد شد؛ در همین راستا نیز شهریه مرتبط با آن زیرمقطع در کل ماه‌ها تقسیم خواهد شد. از طرف دیگر نیز طبیعتا چون نظام پرداخت به شیوه نیمسال نیمسال است، شهریه ماه‌هایی که فرد در بیمارستان حضور دارد به صورت علی‌الحساب دریافت می شود تا کل ماه های حضور او برابر با کل مبلغ شهریه این بخش از تحصیلش شود.»

هیچ دانشجویی به دلیل نداشتن شهریه از تحصیل محروم نمی‌شود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد ‌‌خطاب به کسانی که دانشگاه آزاد را انتخاب می‌کنند می‌گوید: «افراد بدانند مبلغی که به عنوان هزینه تحصیلی پرداخت می‌کنند سرمایه‌گذاری برای آینده زندگی خودشان است. دانشگاه آزاد با عنوان یک دانشگاه اجتماعی در کنار دانشجویان قرار دارد و از آنها حمایت می‌کند برای آنکه به سطحی از قابلیت‌های دانش و مهارت برسند تا بتوانند به کشور خود خدمت کنند. اگر کسانی توانمندی این پرداخت را ندارند در شرایط خاص مورد بررسی و حمایت قرار می‌گیرد. تاکنون هیچ دانشجویی در دانشگاه آزاد به دلیل نداشتن شهریه از تحصیل محروم نشده و این حمایتگری همیشه از سوی دانشگاه آزاد وجود داشته است. اما واقعیت این است که با توجه به آنکه دانشگاه آزاد از اعتبارات دولتی استفاده نمی‌کند و منابع مالی دیگری برای آن تعریف نشده است، باید بتواند هزینه تحصیلی را از محل شهریه یا درآمدهای جانبی تأمین کند. بنابراین این تنها سرمایه‌ای است که افراد برای آینده خود پرداخت می‌کنند.»

متن گزارش کامل سارا طاهری، خبرنگار گروه دانشجو را در فرهیختگان بخوانید.