یکسال قبل و همزمان با آغاز عملیات طوفانالاقصی توسط مقاومت فلسطین، منطقه غرب آسیا وارد فاز جدیدی از تنش شد و این تنشها تا این لحظه ادامه داشته است. در روزهای ابتدایی عملیات برخی از تحلیلگران منطقهای و بینالمللی با سرزنش عاملان این عملیات و با هشدار درباره حملات متقابل رژیمصهیونیستی به وسیله تسلیحات سنگین و پیشرفتهای که عمده آنها از سوی ایالات متحده تأمین میشود، کار مقاومت را تمام شده میدانستند.
با این حال ادعاها و تحرکات کنونی صهیونیستها حاکی از شکست آنها در دستیابی به اهدافشان است. بهمنظور بررسی و مقایسه وضعیت کنونی جنگ با روزهای ابتدایی عملیات با سیدهادی سیدافقهی، کارشناس مسائل غرب آسیا گفتوگو کردهایم که بخشهایی از آن را از نظر میگذرانید.
علیرغم حملات سنگین و جنایتکارانه رژیمصهیونیستی به نوار غزه در طول یکسال گذشته و ضاحیه بیروت در روزهای اخیر، نتانیاهو و کابینهاش نتوانستند اهداف خود را آنطور که تصور میکردند، پیش ببرند. سیدافقهی در این باره گفت: برای اینکه بخواهیم دستاوردها را بررسی کنیم، باید به هدفگذاری حماس از این عملیات عظیم و تاریخی شگفتانگیز برگردیم. ما اگر بتوانیم این را احصا و تعریف کنیم، میشود خطکش تحلیل ما که نسبت به این خطکش و هدفگذاری نمره آوردهاند و چقدر موفق بودهاند؟
وی افزود: دو دیدگاه وجود دارد که مقاومت فلسطین از هفت اکتبر چه میخواستند؛ اول هدف بلندمدت و دوم هدف کوتاهمدت. هدف کوتاهمدت ضربهزدن به رژیمصهیونیستی و درگیری نظامی و امنیتی تا به راهحلی برسند که بتوانند بسیاری از زندانیهایی که سالهاست اسیر رژیمصهیونیستیاند را با مبادله گروگانهایی که در اختیار دارند، نجات دهند. لذا برنامهشان این بود که طی یک عملیات غافلگیرکننده بتوانند هم یک ضربه نظامی و هم یک ضربه امنیتی بزنند و به اهدافی که ترسیم کردهاند، برسند. همچنین بتوانند شکافی در درون جامعه صهیونیستی چه در سطح مسئولانشان و چه در سطح خود جامعه صهیونیستی ایجاد کنند.
این کارشناس تصریح کرد: این هدف کوتاهمدت آنها بود که به آن رسیدند و البته بهای سنگینی را نیز پرداختند. نوع درگیری میان رژیمصهیونیستی و مقاومت فلسطین پدافندی بوده و رژیمصهیونیستی مناطق مسکونی را موشکباران میکرد و برخی از رهبران حماس و جهاد را به شهادت میرساند و بعد اینها شروع به شلیک کاتیوشا و موشکهای میانبرد و اخیرا هم پهپاد میکردند. پس پدافندی بوده و دفاع میکردند. اما در طوفانالاقصی ابتدا خود حماس این عملیات را به خارج از غزه، مکانی به نام غلاف غزه منتقل کرد که مناطق صهیونیستنشین بود. پس این عملیات آفندی بود.
وی ادامه داد: هدف بلندمدت آنها این بود که بتوانند هیبت و هیمنه رژیمصهیونیستی را بشکنند و جلوی طرح خیلی بزرگ و خطرناکی را بگیرند و قواعد بازی را بشکنند. در این خصوص رهبر انقلاب در سخنرانی سالانه خود در مرقد امام(ره) مستقیما به این موضوع اشاره کردند و فرمودند که عملیات طوفانالاقصی نیاز منطقه ما بود. چه نیازی بود و چرا باید طوفانالاقصی انجام میشد؟ آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی و خود رژیمصهیونیستی و برخی از کشورهای عربی بهخصوص کشورهای حوزه خلیجفارس، عربستان سعودی و امارات و بحرین و دیگرکشورهای خائن که برخی از آنها عادیسازی نیز کردند، به دنبال یک طرح جهنمی چندمرحلهای بودند. بعضی از مراحل آن را علنی کردند. یعنی آمریکا زمان ترامپ اعلام کرد ما باید کشورهای عربی را تشویق کنیم که روابطشان با رژیمصهیونیستی را برقرار کنند. یعنی رابطه را عادیسازی کنند و به مرور زمان فرهنگ مردم این منطقه را عوض کنند. چون مردم این منطقه مسلمانند نمیشود به آنها گفت که بیدین شوید و دست از اسلام بکشید. بنابراین گفتند هم اسلام خوب است و هم یهودیت و هم مسیحیت و پدر این ادیان هم حضرت ابراهیم است و اسمش را معاهده آبراهام گذاشتند.
وی افزود: بعد از این مرحله، مرحله خلع سلاح مقاومت فلسطینی مطرح است. در رأس آن برادر بزرگشان حماس و بعد جهاد اسلامی و گردانهای ابوعلی مصطفی و دیگران. بعد از خلع سلاح و زمانی که دیگر کسی نیست که از مردم دفاع کند، برنامه مهاجرت و آوارگی فلسطینینان آغاز میشود که طی آن فلسطینیان کرانه غربی را به سمت اردن روانه کنند و فلسطینیان غزه را یا به صحرای سینا در مصر یا به صحرای نقب روانه کنند و سرریز آنها را به اردوگاههای لبنان بفرستند و برخی دیگر را به عراق مهاجرت بدهند. بعد از این اسرائیل ابرقدرت منطقه میشود و کشورها همه تسلیم آن میشوند و بعد سراغ کشورهای دیگر میروند. این هم در مقدراتشان و هم در جغرافیای سیاسی آنها وجود دارد و درنهایت سراغ ایران میآیند که عادیسازی انجام شده و چیزی به نام فلسطین باقی نمانده و محور مقاومت خلع سلاح شده است. ایران را پای مذاکره میآورند که یا خواستههای ما میپذیرید یا تسلیم میشوید.
این کارشنتس تصریح کرد: لذا طوفانالاقصی جلوی کل این معادله را گرفت و آن را بر هم زد. خشم آمریکاییها، سعودیها، اماراتیها و درواقع جنون نتانیاهو و اسرائیلیها برای این بود که روی این طرح خیلی کار شده بود و این طرح خیلی هزینهبردار بود اما با یک عملیات و حداقل هزینه به هم ریخت. از این رهگذر رهبر انقلاب فرمودند عملیات طوفانالاقصی نیاز منطقه ما بود و یک درگیری و شوک باید وارد میشد که امواج و فرکانسهایش تمام زیرساختهای طرح معامله قرن و عادیسازی و آبراهام را به هم بریزد و این کار را هم کرد.
متن کامل گفتوگوی علی ملکی، خبرنگار گروه نقد روز را با این کارشناس در روزنامه فرهیختگان بخوانید