حزبالله لبنان روز گذشته اعلام کرد که در جریان دو عملیات در نزدیکی مرز، تعدادی از سربازان رژیمصهیونیستی را کشته و دهها موشک به شمال حیفا و جلیل شلیک کرده که منجر به خسارات و آتشسوزیهای گسترده شده است. در همین حال، رسانههای صهیونیستی گزارش دادند جنگندههای رژیم پنجشنبهشب ۷۳ تن بمب روی ضاحیه جنوبی بیروت ریختهاند.
حزبالله در بیانیهای اعلام کرد نیروهایش یک تانک مرکاوا را در حوالی پایگاه المالکیه با موشک هدایتشونده هدف قرار داده و سرنشینان آن را کشته یا مجروح کردهاند. حزبالله در بیانیه دیگری گزارش کرده یک گروه از خودروها و سربازان ارتش رژیمصهیونیستی را در منطقه مارونالراس هدف قرار داده است که در پی آن تعدادی کشته یا مجروح شدهاند. این گروه همچنین تجمع دیگری از خودروها و سربازان را در منطقه سعسع با موشک سنگین «برکان» هدف قرار داده و پایگاه ایلانیا در جلیل پایین، مواضع توپخانهای جنوب کریات شمونا و پایگاه رویساتالعلم در تپههای اشغالی کفرشوبا را بمباران کرده است.
خسارات سنگین رژیم
پلیس رژیمصهیونیستی اعلام کرد خسارات زیادی بر مناطق مختلف کریات شمونا و جلیل پایین بر اثر سقوط موشکهای شلیکشده از لبنان وارد شده است. روزنامه «یدیعوت آحارانوت» نیز گزارش داد یک ساختمان در کریات شمونا که در نزدیکی مرز قرار دارد، مستقیما توسط یک موشک هدف قرار گرفته است. همچنین روزنامه هاآرتص به نقل از شهردار شهرک المطله نوشت ۵۰ موشک به این شهرک برخورد کرده و خسارات سنگینی بر جای گذاشته است. پلیس رژیمصهیونیستی گزارش کرده در پی شلیک موشکها از لبنان، آتشسوزیهایی در نقاط مختلف جلیل رخ داده است.
در تحولی مهم آژیرهای هشدار در قیصاریه (سیساریا) در شمال تلآویو به صدا درآمد، جایی که بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیمصهیونیستی سکونت دارد. طبق گزارش رسانههای صهیونیستی، وی مجبور شد به پناهگاه برود. روزنامه «یدیعوت آحارانوت» اعلام کرد تحقیقات در حال انجام است تا مشخص شود آیا موشکهایی که به سوی قیصاریه و اطراف آن شلیک شدهاند، سکوی گاز در دریا را هدف قرار دادهاند یا خیر.
حزبالله ظهر دیروز اعلام کرد شهر صفد و شهرک کرمیئل را با چندین موشک هدف قرار داده است. این گروه پیشتر نیز اعلام کرده بود منطقه کریوت در شمال شهر حیفا را با موشکها هدف قرار داده است. فیلمهای منتشرشده سقوط موشکها در حومه حیفا را نشان میدهند؛ پس از آنکه این موشکها موفق به عبور از سیستمهای دفاعی هوایی رژیمصهیونیستی شده بودند. منابع گزارش دادهاند موشکهایی به منطقه صنعتی شمال حیفا که بیش از ۴۰ کیلومتر از مرز لبنان فاصله دارد، برخورد کرده است.
رسانههای صهیونیستی اعلام کردند حزبالله روز جمعه حدود ۲۰۰ موشک به اهداف صهیونیستی شلیک کرده است. مقاومت لبنان بهعنوان بخشی از نتیجه عملیاتهای روز گذشته، از کشته شدن 17 افسر و سرباز صهیونیست خبر داده است. رسانههای صهیونیستی نیز گزارشهایی درباره وقوع «یک حادثه امنیتی سخت» منتشر کرده و از انتقال سربازان کشته یا مجروح از مناطق مرزی با لبنان خبر دادند.
حملات شدید
بامداد روز گذشته، جنگندههای رژیم حملات گستردهای به ضاحیه جنوبی بیروت انجام دادند که منجر به تخریب کامل چندین ساختمان شد. این حملات هوایی بهعنوان شدیدترین حملات پس از ترور دبیرکل حزبالله، حسن نصرالله توصیف شدهاند. ارتش رژیمصهیونیستی روز جمعه اعلام کرد این حملات به مرکز اطلاعاتی حزبالله انجام شده است. روزنامه یدیعوت آحارانوت گزارش داد هواپیماهای صهیونیستی حدود ۷۳ تن بمب روی مقر حزبالله در ضاحیه جنوبی ریختهاند. گمان میرود این مقر محل حضور هاشم صفیالدین، یکی از رهبران حزبالله بوده است.
حزبالله و بازیابی توازن در جنگ زمینی
فایز الدویری و الیاس حنا، دو کارشناس نظامی برجسته در یک گفتوگوی تفصیلی با شبکه الجزیره عربی اعلام کردند حزبالله پس از مجموعهای از حملات رژیم در دو هفته گذشته، توازن میدانی خود را بازیابی و خود را برای یک نبرد طولانی با یک برنامه دفاعی متناسب با شرایط زمین آماده کرده است.
ژنرال فایز الدویری، کارشناس نظامی توضیح داد رژیمصهیونیستی ۴ تیپ زرهی و به همین تعداد تیپ پیاده را گرد آورده و نیروهایش را به سمت مرز لبنان گسیل کرده «تا با قدرت، کاوش کند و تونلها را کشف کرده و شکافهایی در برنامه دفاعی بیابد.» وی افزود: «اشغالگران در تلاشند تا پایگاهی را برای بهروزرسانی بانک اهداف خود و تسهیل ورود نیروهای خود ایجاد کنند.» او پیشبینی کرد اشغالگران بهشدت آتشبار خود را از زمین و هوا روی مناطق متمرکز داده و به «صاف کردن زمین و وارد کردن خسارت به عناصر حزبالله و توسعه عملیات خود» خواهند پرداخت. او تاکید کرد حزبالله در «استفاده از زمین و تواناییهای موجود برای وارد کردن خسارت به ارتش رژیمصهیونیستی موفق بوده است.» وی همچنین بیان کرد نیروهای حزبالله در جنوب رودخانه لیتانی هنوز هم دارای فرماندهی و کنترل هستند.
رودخانه لیتانی به طول ۱۷۰ کیلومتر از منبع خود در شرق تا مصب خود در غرب امتداد داشته و حدود ۳۰ کیلومتر از مرز لبنان و رژیمصهیونیستی فاصله دارد. الدویری در ادامه تحلیل خود اعلام کرد «حزبالله در ۱۸ سال گذشته برای ساخت یک برنامه دفاعی متناسب با شرایط زمین تا لیتانی آماده شده است.» این کارشناس نظامی معتقد است: «نیروی هوایی بهطور تاریخی نمیتواند نبردی را تعیین کند، اما عاملی کمککننده و تعیینکننده در نتیجه آن است.» الدویری با رد شبهه محدود بودن عملیات در جنوب لبنان گفت: «چرا ارتش رژیمصهیونیستی ۷ گردان نظامی را گرد هم آورده است که معادل ۶5 درصد از اندازه نیروهای اصلی فعال (۱۰ گردان) است؟»
با بررسی تحرکات حزبالله در مواجهه با ارتش اشغالگر میتوان دریافت استراتژی حزبالله در مواجهه زمینی با رژیمصهیونیستی شکار فرصتها برای وارد کردن خسارت است. ارتش رژیمصهیونیستی روز چهارشنبه اعلام کرد ۸ نظامی شامل ۳ افسر کشته و ۷ نفر دیگر بهشدت مجروح شدهاند؛ از جمله یک افسر، در نبردهای جنوب لبنان. رسانههای صهیونیستی گزارش دادهاند «عناصر حزبالله تیراندازی کرده و موشکهای ضدزره شلیک و در میان سربازان بمب منفجر کردهاند.»
دفاع استراتژیک
سرتیپ الیاس حنا، کارشناس نظامی بر این باور است که حزبالله از نظر نظامی در نزدیکی منطقه خط آبی و جنوب رودخانه لیتانی آمادگی دارد و به «دفاع استراتژیک و حمله تاکتیکی برای فرسایش اشغالگران» متکی است. طول خط آبی ۱۲۰ کیلومتر است و در سال ۲۰۰۰ توسط سازمان ملل بین لبنان و رژیمصهیونیستی و بلندیهای جولان ترسیم شده است تا از خروج نیروهای صهیونیستی از لبنان اطمینان حاصل کند. حنا، که یک افسر بازنشسته ارتش لبنان است معتقد است که نیروهای صهیونیستی در حال تلاش برای جداسازی نیروهای حزباللهاند و در تلاشند تا آنها را بین روستای المطله و رودخانه لیتانی محاصره کنند. وی افزود «رژیمصهیونیستی اهداف قابل تحقق را برای دور کردن عناصر حزبالله به عقبتر از لیتانی و بازگشت ساکنان شمال ترسیم کرده که با آنچه در غزه اعلام کردهاند مبنیبر نابودی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) و تواناییهای نظامی و حکومتی آن در تضاد است.»
تجربه تاریخی باتلاق جنگ زمینی
روزنامهها و رسانههای جهانی بر پیامدهای تشدید تنشهای رژیمصهیونیستی در لبنان و منطقه تمرکز کردهاند. برخی از آنها به نداشتن استراتژی روشن از سوی رژیمصهیونیستی در مقابله با حزبالله لبنان اشاره کردهاند. در این زمینه، یک مقام امنیتی سابق رژیمصهیونیستی به روزنامه «نیویورکتایمز» گفت نتایجی که رژیمصهیونیستی پس از عملیاتهای پیاپی در لبنان به دست آورده، ملموس نیستند. از سوی دیگر، «والاستریتژورنال» نوشته که رژیمصهیونیستی استراتژی مشخصی برای دستیابی به هدف اعلامشده خود در مقابله با حزبالله، یعنی بازگرداندن امنیت به مناطق شمالی ندارد. این روزنامه میافزاید: «حزبالله علیرغم ضربات وارده توانایی خود در پرتاب موشک به سمت رژیمصهیونیستی را حفظ کرده و بر موضع خود درمورد آتشبس در غزه پافشاری میکند. بنابراین هرگونه تهاجم زمینی به لبنان رژیمصهیونیستی را با معضلی جدی مواجه خواهد کرد.» در مقالهای از روزنامه «هاآرتص» آمده است ایدئولوژی مبتنیبر قدرت و استبدادی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیمصهیونیستی، سالها ترویج کرده نتیجه معکوس داده است. این موضوع بهطور واضح در غزه و لبنان مشهود است. از سوی دیگر گزارشی در «فایننشالتایمز» نگرانیهای اتحادیه اروپا از یک جنگ بزرگ در لبنان را برجسته کرده است: «پایتختهای اروپایی نگران پیامدهای یک درگیری طولانیمدت در خاورمیانهاند که لبنان را نیز دربر گیرد.» این گزارش میافزاید نگرانی اصلی اروپاییها از موج احتمالی پناهجویان ناشی از جنگ است. به گفته این روزنامه، «رهبران اروپایی به رژیمصهیونیستی فشار میآورند تا از هدف قرار دادن تاسیسات نفتی و هستهای ایران برای جلوگیری از تشدید تنشها خودداری کند.» گزارشی از «واشنگتنپست» نیز به از دست رفتن کنترل دولت جو بایدن بر جنگ غزه اشاره دارد و نشان میدهد که سلسله رویدادها از هفتم اکتبر به بعد، روشن میکند چگونه وضعیت در خاورمیانه -که کاخ سفید امیدوار به کنترل و آرامسازی آن بود- از دست خارج شده است. این گزارش به نشانههای تشدید اقدامات رژیمصهیونیستی پرداخته و خاطرنشان میکند رژیمصهیونیستی در بسیاری از موارد هشدارهای آمریکا را نادیده گرفته است.
عملیات زمینی در لبنان؛ ریسک بزرگ رژیمصهیونیستی
با نگاهی به رسانههای معتبر جهان میتوان دریافت که تقریبا تمام کارشناسان و رسانههای معتبر جهان فارغ از گرایش و وابستگیهای سیاسیشان متفقالقولند که حمله زمینی رژیم به جنوب لبنان به مراتب پرهزینهتر از تجاوز زمینی رژیم به غزه است. گزارش روزنامه «والاستریتژورنال»، با کشته شدن سربازان صهیونیستی در لبنان بر میزان خطرات هرگونه عملیات زمینی در طول مرزهای شمالی رژیمصهیونیستی تاکید دارد. این روزنامه همچنین تصریح کرد که حزبالله، علیرغم شهادت سیدحسن نصرالله، دبیرکل خود در هفته گذشته تواناییهای نظامی خود را حفظ کرده و همچنان میتواند با چالشهای رژیمصهیونیستی مقابله کند؛ همانطور که طی دو دهه اخیر دو بار این کار را کرده است. روزنامه «فایننشالتایمز» نیز به تحلیل این خطرات پرداخته و از کارشناسان نقل کرده که هرگونه تهاجم زمینی به لبنان، حتی اگر محدود باشد نیروهای صهیونیستی را به مقابله مستقیم با رزمندگان حزبالله خواهد کشاند.
پایداری حزبالله بهعنوان یک ساختار
پس از سلسله عملیاتهای جنایتآمیز رژیمصهیونیستی علیه حزبالله لبنان در دو هفته گذشته که از عملیات خرابکاری و انفجار پیجرها آغاز و با ترور شهید نصرالله ادامه یافت؛ برخی تبلیغات رسانهای بر ادعای افول یا پایان حزبالله متمرکز شدند. با شروع تجاوز زمینی رژیمصهیونیستی به لبنان و درگیری نیروی زمینی رژیم با حزبالله پس از شهادت نصرالله در مییابیم بدون شک به دلایل مختلف این ارزیابی، بسیار زودهنگام و تا حدی شتابزده است؛ چراکه بعید به نظر میرسد که رهبری جدید حزبالله (هر که باشد) بخواهد جبهه حمایت از غزه را متوقف و مسیر آن را از مبارزه در غزه جدا کند.
از سوی دیگر، جنگ هوایی نه جنگی را تعیینتکلیف میکند و نه مواجههای را با نیروی مقاومت به پایان میرساند و مهمتر از همه، صهیونیستها نمیتوانند شهرکنشینان را به شهرکها و مستعمره بازگردانند. بهعلاوه، ادعای قلع و قمع نیمی از قدرت نظامی یا موشکی حزبالله اغراقآمیز است. در این رابطه دکتر عمر احمد در گفتوگویی با شبکه العربی الجدید، میگوید: «نتانیاهو به این میبالد که خطرناکترین مردی را که در چند دهه اخیر با «رژیمصهیونیستی» مواجه شده، حذف کرده است اما میداند که هنوز به هدف جدیدی که اخیرا به اهداف جنگ افزوده شده، یعنی بازگرداندن شهرکنشینان، دست نیافته است و این باعث میشود که او مجبور به ادامه باشد.»