کد خبر: 195577

درباره استفاده نادقیق از کلمات و برداشت‌های خطا از نشست خبری رئیس‌جمهور

مشاوران پزشکیان مشغول کارند؟

استفاده نادقیق از کلمات و برداشت‌های خطا از نشست خبری رئیس‌جمهور در نیویورک نشان می‌دهد مشاوران پزشکیان باید تدابیر جدیدی اتخاذ کنند.

فرهیختگان: فعلا مهم‌ترین حاشیه سفر رئیس‌جمهور، بخشی از صحبت‌های او در رسانه‌های بین‌المللی در مورد خلع‌سلاح اسرائیل است. اظهاراتی که البته وزیر خارجه و معاون راهبردی رئیس‌جمهور آن را تکذیب کردند و آن را دام رسانه‌های معاند دانستند. اما نگاهی به فیلم صحبت‌های رئیس‌جمهور اشتباه سهوی مسعود پزشکیان در مورد اظهار نظر او در خصوص رژیم‌صهیونیستی را اثبات می‌کند.

از روز یکشنبه که رئیس‌جمهور وارد فرودگاه جان‌اف‌کندی در نیویورک شد تا الان تقریبا هفت دیدار با مقامات کشورها و دبیرکل سازمان ملل و همچنین یک نشست با رسانه‌های آمریکایی و سخنرانی در نشست میثاق آینده داشته است. یکی از حواشی  همیشگی سفر رؤسای‌جمهور به آمریکا نیز حضور رسانه‌های فارسی‌زبان و مزاحمت آنها برای مقامات ایرانی است که البته همیشه با اشتباه‌های واضح آنها در ارائه اطلاعات در مورد کم‌وکیف حضور مقامات ایران همراه بوده که تقریبا تبدیل به قصه طنز حضور رؤسای‌جمهور در نیویورک شده است.

نخستین برنامه رئیس‌جمهور در نیویورک نیز دیدار با رسانه‌های آمریکایی بود. رئیس‌جمهور در این دیدار که با حضور بیش از چهل رسانه آمریکایی برگزار شد به تحریم‌های آمریکا علیه ایران اشاره کرد و گفت: «اگر همه راه‌ها را مقابل انسان‌ها ببندند، انتظار دارید آن انسان‌ها چه کنند؟ طبیعتا کسی که زنده است مقابل ظلم خواهد ایستاد و عکس‌العمل نشان خواهد داد. قرار نیست ما مقابل ظلم و ستم، سر خم کنیم و بگوییم هرچه شما می‌گویید انجام می‌دهیم.»
پزشکیان درباره احتمال مذاکره ایران و آمریکا نیز گفت: «این ترامپ بود که از برجام خارج شد و متاسفانه کشورهای دیگر نیز به جای کمک به احیای این توافق، به تعهدات خود عمل نکردند و روزبه‌روز بر دایره تحریم‌های ایران اضافه شد.»
مسعود پزشکیان در ادامه نیز این‌طور به ترور اسماعیل هنیه در تهران واکنش نشان داد و گفت: «روز بعد از مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری بنده، این رژیم برای گسترده کردن دامنه جنگ در منطقه، اقدام به ترور شهید هنیه، میهمان ما کرد و به‌رغم تلاش‌های بسیار برای جلوگیری از پاسخ ما و وعده توقف بمباران‌ها در غزه و  آتش‌بس، روزبه‌روز بر شدت حملات و جنایات افزوده شده است.»
رئیس‌جمهور در ادامه تاکید کرد قطعا جنایت به شهادت رساندن هنیه بی‌پاسخ نخواهد ماند. مسعود پزشکیان در واکنش به اتهام رژیم‌صهیونیستی علیه حامیان فلسطین در اروپا و آمریکا در این نشست رسانه‌ای گفت: «واقعا فکر می‌کنید این تعداد دانشجوی آمریکایی هیچ‌کدام نمی‌فهمند و اجیر پولند؟ واقعا فکر می‌کنید این دانشجوها با پول به خیابان آمدند یا انسان‌های آزاده‌ای‌اند که به خاطر انسانیت به خیابان آمدند؟ واقعا وقتی این را به شما می‌گویند قبول می‌کنید؟ حتی در ذهن‌تان تصور می‌کنید، این اتفاق افتاده است. در آمریکا صد دلار به حساب کسی بریزید، زمین و زمان خبردار می‌شوند. چطور پول ریختیم که شما خبردار نشدید؟»

نشست خبری مسعود پزشکیان با رسانه‌های آمریکایی حواشی‌ای نیز به همراه داشت. پزشکیان در بخشی از صحبت‌های خود پدیده تروریسم را محکوم کرد و گفت: «تروریست، تروریست است، چه عرب باشد، چه عجم. چه اسرائیل باشد، چه آمریکا و چه ایران. اگر ترور کرد تروریست است. این‌طور نیست که برود ترور کند و بگوید دفاع از خود است، اما طرف مقابلش خواست این اقدام را انجام دهد بگوید تروریست است. ما این را محکوم می‌کنیم. کمک کنید جامعه‌ای درست شود که در آن امنیت به وجود بیاید. تعامل کنیم، نجنگیم، در اوکراین هم همین اتفاق افتاد. چیزی که می‌توانیم با گفت‌وگو حل کنیم را با موشک و اسلحه حل نکنیم. ما‌ آمده‌ایم تمام سلاح‌هایمان را کنار بگذاریم، به شرط اینکه اسرائیل هم اسلحه‌هایش را کنار بگذارد و سازمان بین‌المللی، امنیت منطقه را تامین کند. اصلا آن هم لازم نیست، ما خودمان بلدیم امنیت منطقه را تامین کنیم ولی کسی نیاید طرف مقابل را تا دندان مسلح کند و به این طرف هم بگوید که حق ندارید، موشک‌ هم بسازید. ما در ان‌پی‌تی و در تمام مقرراتی که در مذاکرات هسته‌ای است، وارد شدیم و تعهد دادیم اما اسرائیل بمب اتم درست کرده و در هیچ‌کدام از قوانین بین‌المللی هم وارد نشده و کسی هم کاری به کارش ندارد. چرا؟ هر زمان هم دلش خواست تهدید اتمی می‌کند. این انسانیت است؟ این ادعای صلح و آرامش و امنیت در دنیاست؟»
اشاره رئیس‌جمهور به این موضوع که اگر اسرائیل سلاح‌هایش را کنار بگذارد، ما هم کنار می‌گذاریم، هم در رسانه‌های خارجی و عرب زبان با واکنش‌های منفی همراه شد و هم در داخل کشور انتقادهای زیادی به این اظهارنظر مسعود پزشکیان مطرح شد. عمده انتقادهایی که در این رابطه در فضای مجازی و توییتری مطرح شد، حول این محور بود که رئیس‌جمهور می‌بایست در اظهارنظر خود دقت کافی را می‌داشت تا بهانه‌ای در اختیار رسانه‌های خارجی قرار ندهد.
بخشی از انتقادها به تکذیب اولیه این بخش از صحبت‌های پزشکیان از جانب تیم رسانه‌ای اختصاص داشت. برخی از منتقدان به این موضوع اشاره کردند که می‌بایست به جای تکذیب صحبت‌های رئیس‌جمهور به دنبال این بود که بار دیگر تکرار نشود. برخی هم به ادبیات گفتاری مسعود پزشکیان نقد کردند و آن را «به دور از مهارت‌های زبانی و سیاسی دیپلماتیک» دانستند.
برخی نیز این نقد را مطرح کردند که از صحبت‌های رئیس‌جمهور این‌طور برداشت می‌شود که به دنبال خلع‌سلاح ایران است.
 نکته مهمی که باید به آن توجه کرد، این است که در نگاهی به صحبت‌های رئیس‌جمهور می‌توان متوجه این امر شد که هدف اصلی او از مطرح کردن صحبت‌هایی در مورد خلع‌سلاح اسرائیل، به واقع امر به‌منظور تقلیل مقاومت و البته خلع‌سلاح ایران نبوده است. در بخش‌های مختلف صحبت‌های پزشکیان، ادبیات تند او علیه اسرائیل و جنایت‌هایش به چشم می‌خورد و مشخص است که اظهارات او به معنای عادی‌سازی روابط با اسرائیل و نقض آرمان اصلی جمهوری اسلامی در مواجهه با رژیم‌صهیونیستی نبوده است. اما به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور در انتخاب برخی واژگان برای انتقال پیام، دقت لازم را نداشته است، امری که باعث شد رسانه‌های انگلیسی برداشتی از صحبت‌های رئیس‌جمهور داشته باشند که مطلوب آنهاست و در نقطه مقابل نیز برخی رسانه‌های عربی حامی محور مقاومت واکنش‌های منفی به این اظهارات نشان دهند.

متن کامل گزارش گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

مرتبط ها