فرهیختگان: سفر پزشکیان و هیات همراه به بغداد بهعنوان نخستین سفر خارجی دولت چهاردهم و انتخاب اقلیم کردستان و شهر بصره بهعنوان نخستین مقصدهای یک رئیسجمهور ایرانی در سفر به عراق از جهت توسعه روابط امنیتی، اقتصادی و فرهنگی با مهمترین کشور همسایه امری مثبت است اما این سفر اگر با حواشی همراه باشد میتواند اثر منفی بر افکار عمومی گذاشته و اثر اجتماعی این سفر را خنثی کند. از جمله مواردی که در چند روز اخیر در فضای رسانهای سفر رئیسجمهور را تحت تاثیر قرار داده است همراهی فرزندان و داماد پزشکیان در سفر رئیسجمهور به عراق است.
رئیسجمهور از نخستین دقایقی که وارد عرصه انتخابات شد بر وجهه مردمی خود تاکید ورزید. او برای حفظ این وجهه باید از رفتارهایی که خلاف نظر مردم است نیز اجتناب ورزد. به واسطه برخی از آسیبهای اقتصادی و سیاسی که فرزندان برخی مقامات با سوءاستفاده از جایگاه خانوادگی خود به منافع ملی وارده کردهاند مردم ایران دریافت خوبی از نزدیک شدن اعضای خانواده مقامات به عرصه قدرت آنهم صرفا با اتکا به نسبت خانوادگیشان ندارند.
لذا این توقع از رئیسجمهور میرفت که با توجه به شناختی که از فضای افکار عمومی دارد از اقداماتی که بر ضد شعارهای انتخاباتیاش معنی میشود؛ اجتناب ورزد. چنانچه اعضای همراه رئیسجمهور در این سفر مسئولیت و جایگاه رسمی دارند این موضوع باید از جانب پزشکیان توضیح داده شده و افکار عمومی در فضای انتقادی شکلگرفته توجیه شود.
همچنین اگر آنها به قصد زیارت عازم عراق شده باشند با توجه به انتقاداتی که در فضای اجتماعی مطرح شده است؛ توقع میرود رئیسجمهور نسبت به این موضوع توضیحی شفاف ارائه دهد و مانع از رسوب تصویر رانتی در ذهن جامعه شود. تصویری که هم منجر به ایجاد ناامیدی در جامعه میشود و هم ظرفیت اجتماعی رئیسجمهور را کاهش میدهد. ظرفیتی که میتواند یاریگر او در اجرای سیاستهای اتخاذی دولتش باشد.