کد خبر: 193180

دربارۀ احتمال یک حمله سایبری در بزرگ‌ترین شکست تاریخ فناوری اطلاعات؛

اختلال مایکروسافت پاسخ مقاومت بود؟

گروه‌های سایبری ایجاد کننده اختلال در مایکروسافت حمایت خود را از مردم فلسطین و گروه‌های مقاومت اعلام کرده‌اند. بنابراین می‌توان گفت مقاومت اسلامی جنگ رسانه‌ای را رها نکرده و با تقویت نیروی خود در این فضا باعث شده است.

فرهیختگان: شاید هیچ کس فکرش را نمی‌کرد که در عصر فناوری اطلاعات، ساعت پرواز هواپیمایش در یکی از بزرگ‌ترین فرودگاه‌های دنیا را روی تخته وایت‌برد ببیند و اطلاعات بلیتش را با ماژیک و خودکار روی آن بنویسند؛ این اتفاق اما از روز جمعه رخ داد. اختلال گسترده در تبادل اطلاعات منجر به توقف بسیاری از فعالیت‌ بانک‌ها، خطوط حمل‌ونقل، شرکت‌های مخابراتی، داروخانه‌ها، معاملات شرکت‌های بزرگ نفتی و بازرگانی، بورس لندن و... شد و فعالیت‌های بین‌المللی را تحت‌تاثیر قرار داد. 

عمق و شدت این اختلال به حدی بود که ایلان ماسک آن را «بزرگ‌ترین شکست تاریخ فناوری اطلاعات» دانست. بااین‌حال اما موج این اختلال به ایران نرسید. کارشناسان حوزه فناوری علت این موضوع را تحریم‌هایی دانسته‌اند که منجر به متصل نشدن کشور به سامانه‌های بین‌المللی و بومی‌سازی آنها در داخل شده است. مساله دیگری که پس از این اتفاق رخ‌داده ارتباط آن با مسدود شدن حساب اسکایپ فلسطینیان است. اسکایپ از مایکروسافت پشتیبانی می‌شود و این فرضیه مطرح است که اختلال در این شرکت می‌تواند حاصل یک حمله سایبری باشد. 

«فلسطینی‌هایی که از اسکایپ برای تماس با غزه استفاده می‌کنند، حساب‌های ایمیل‌شان در مایکروسافت مسدود و زندگی دیجیتالی‌شان نابود شده»؛ این خبر را مجری شبکه بی‌بی‌سی در روز 23 تیرماه اعلام کرد. بی‌بی‌سی در این گزارش خبری اعلام کرد که از حدود سه‌ماه پیش شرکت مایکروسافت که مالک اسکایپ است، به دلایل نامشخص علیه کاربران فلسطینی اسکایپ اقدام کرده است. این اتفاق به حدی غیرقابل‌پذیرش بود که صدای بی‌بی‌سی با رویکردهای خصمانه را هم درآورد. 

در این گزارش با اشاره به اینکه از زمان شروع جنگ غزه، شبکه اینترنت در آنجا مرتبا آسیب‌دیده و قطع‌شده، اسکایپ را به‌عنوان راه نجات خیلی از فلسطینی‌هایی دانست که در خارج از این منطقه زندگی می‌کنند. تماس از طریق اسکایپ راهی ارزان برای تماس فلسطینی‌ها با عزیزان‌شان در زمان قطعی اینترنت است. بی‌بی‌سی در ادامه از نگرانی‌ صاحبان حساب‌هایی خبر داد که ممکن است آنها را با اعضای حماس اشتباه گرفته‌ باشند؛ چراکه در این صورت و براساس برخی فهرست‌های غربی آنها تروریست شناخته خواهند شد. 

«تعلیق حساب فلسطینیان توسط مایکروسافت» و «اختلال گسترده در سیستم‌های مایکروسافت»؛ رخ‌دادن این دو اتفاق در فاصله کمتر از یک هفته فرضیه حمله سایبری به ابرشرکت آمریکایی را مطرح می‌کند؛ اما هنوز هیچ مدرک مستقیمی وجود ندارد که این اختلالات را با تصمیم مایکروسافت برای تعلیق حساب‌های فلسطینی مرتبط کند. حملات سایبری و دیجیتال به‌عنوان مکملی در کنار جنگ فیزیکی انجام می‌شوند و در طول جنگ غزه، حملات سایبری متعددی رخ داده است. 

روز 14 مهر 1402 گروه‌های هکری از جمله Cyber Av3ngers ادعا کردند به یک شرکت برق اسرائیلی حمله کرده و موجب قطع برق در شهر یاونه شدند. همچنین، حملاتی به زیرساخت‌های آب و دیگر سیستم‌های حیاتی اسرائیل صورت گرفت. 
همزمان با آغاز عملیات طوفان‌‌الاقصی گروه‌هایی همچون Anonymous Sudan، Cyber Av3ngers و Killnet به وب‌سایت‌ها و برنامه‌های مختلف اسرائیلی حمله کردند. این حملات شامل حمله به برنامه هشدار راکت Red Alert و وب‌سایت‌های دولتی و رسانه‌ای اسرائیل بود. 

در مهرماه همان سال هکرها با ایجاد کاربران جعلی در شبکه‌های اجتماعی، تلاش کردند از نیروهای دفاعی اسرائیل اطلاعات نظامی به دست آورند. این حملات شامل تلاش برای جاسوسی از نهادهای دولتی و نظامی بود. 
پس از عملیات طوفان‌الاقصی هم سرویس‌های اضطراری و شرکت‌های تجاری هدف حملات سایبری قرار گرفتند. این حملات شامل ارسال هشدارهای نادرست، تغییر محتوای وب‌سایت‌ها، سرقت اطلاعات شخصی و شرکتی و حذف سرورها بود. 
این حملات نه‌تنها به دنبال ایجاد اختلال و آسیب به زیرساخت‌های رژیم‌صهیونیستی بودند، بلکه با هدف تضعیف روحیه مردم و نمایش قدرت سایبری خود نیز انجام شدند. هرچند مشخص نیست این حملات از مبدا کدام کشور رخ داده اما این گروه‌های سایبری حمایت خود را از مردم فلسطین و گروه‌های مقاومت اعلام کرده‌اند. 

بنابراین می‌توان گفت مقاومت اسلامی جنگ رسانه‌ای را رها نکرده و با تقویت نیروی خود در این فضا باعث شده تا حامیان مردم فلسطین در کشورهای مختلف دنیا علی‌رغم فشارهای موجود، حمایت قاطع خود را از این مردم اعلام و جنایت‌های رژیم صهیونیستی را محکوم کنند. 

متن کامل گزارش علی ملکی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

مرتبط ها