کد خبر: 192892

فرجی‌راد، کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

حتی می‌شود با ترامپ بهتر از بایدن معامله کرد

عبدالرضا فرجی‌راد معتقد است؛ گفت‌وگو با ترامپ به دلیل «بی‌حوصلگی ترامپ در طولانی کردن روند مذاکرات» و «معامله‌گر بودن» او آنچنان که تصور می‌شود، سخت و شکست‌آفرین نیست.

فرهیختگان: عبدالرضا فرجی‌راد، کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در گفت‌وگو با «فرهیختگان» به موضع‌گیری‌های تند جان کربی اشاره کرده و گفت که آمریکایی‌ها نسبت به سرعت‌ گرفتن مذاکرات خوشحال هستند. او معتقد است گفت‌وگو با ترامپ آنچنان که تصور می‌شود، سخت و شکست‌آفرین نیست و دلیل این مساله را «بی‌حوصلگی ترامپ در طولانی کردن روند مذاکرات» و «معامله‌گر بودن» او دانسته است. در ادامه متن کامل این گفت‌وگو را می‌خوانید.

عبدالرضا فرجی‌راد، کارشناس مسائل ژئوپلیتیک با اشاره به اینکه جان کربی همیشه موضع تندتری نسبت به وزارت خارجه و بلینکن و حتی وزارت دفاع و فرماندهان نظامی آمریکا می‌گیرد، گفت: «موضع او را خیلی نباید جدی گرفت. من مطمئنم آمریکایی‌ها از اینکه بالاخره احتمال گشایشی در گفت‌وگوها و سرعت‌دادن به آن می‌بینند، خوشحالند. قبلا هم سخنگویی در آمریکا ابراز امیدواری کرده بود که بتواند با دولت ایران گفت‌وگو کند. ضمن اینکه الان هم گفت‌وگوها ادامه دارد. اینکه چپ‌ها در اروپا قدرت بگیرند در سیاست ما و اروپا تاثیری ندارد. هفته گذشته همه وحشت کرده بودند که راست‌ها روی کار آمده‌اند و ظرف یک هفته ورق برگشت. البته در انگلیس وقتی حزب کارگر روی کار می‌آید برای ما بهتر است. چون راست‌های حزب محافظه‌کار تندتر برخورد می‌کنند و حزب کارگر ملایم‌تر است. این به‌نفع روابط ما و انگلیس است. در فرانسه این موضوع برعکس است. در فرانسه وقتی راست‌ها سرکار بودند، نسبت به چپ‌ها بهتر کار کردند. به‌طورکلی نمی‌توانیم بر اساس این دو تحول بگوییم روابط ایران و اروپا چه خواهد شد؟ ما بر اساس سیاست‌هایی که پزشکیان اعلام کرده باید همان روشی را پیش بگیریم که اولا به توافقی با غرب برسیم. 

فرجی‌راد با اشاره به نظر رئیس‌جمهور در حوزه روابط خارجی گفت: «هم باید غرب را داشته باشیم و هم شرق. غرب به‌ویژه اروپا که برای ما یک قاره مهم هم از نظر صادرات انرژی و هم از نظر سرمایه‌گذاری انرژی است. هیچ کشوری در دنیا به‌اندازه اروپاییان در چند سال اخیر در بخش انرژی ایران سرمایه‌گذاری نکرده است. حتی در دوران تحریم داماتو، همین اروپایی‌ها بودند که آن را نادیده گرفتند و آمدند در پارس‌جنوبی سرمایه‌گذاری کردند.

ما باید بیشترین سرمایه‌گذاری در رابطه ‌با نفت، گاز و پنل‌های خورشیدی را از اروپا جذب کنیم. این مهم است و باید به آن توجه شود. ما در اروپا رقیب انرژی و صادرات آن را داریم و باید سعی کنیم جایگاه گذشته خود را به دست بیاوریم. این معنایش این نیست که باید رابطه خود با شرق را قطع کنیم. اتفاقا باید سعی کنیم رابطه خود را با شرق، چه روسیه و چه چین تقویت کنیم. چین امروز کشوری سرمایه‌گذار است؛ سرمایه‌گذاری است که اقداماتش زود نتیجه می‌دهد. بخش مهمی از سرعت توسعه کشورهای منطقه و حاشیه خلیج‌فارس مربوط به چین است. ما باید از این کشور استفاده کنیم. آنها نباید نگران باشند و ما هم نباید رهایشان کنیم. در دولت جدید باید اصرار شود که ما به توافق 25ساله با چین که یک سرمایه‌گذاری 400 میلیارد دلاری است برگردیم و مذاکرات جدی با چین در این زمینه داشته باشیم.»

این کارشناس مسائل ژئوپلیتیک نگرانی شرکت‌های چینی نسبت به احیای روابط ایران و غرب را بجا دانسته و گفت: «آنها تجارت‌پیشه‌اند و می‌خواهند ضرر نکنند. اگر روابط با غرب بهتر شود، آیا چین ضرر می‌کند و به روابط میان ما صدمه وارد می‌شود؟ خیر؛ البته اما این اتفاقا به نفع رابطه ما با شرق، روسیه، کره‌جنوبی، چین، هند و ژاپن است. اینها کشورهای مهم اقتصادی هستند. اگر ما بتوانیم با غرب به توافق برسیم و آن توافقی که پزشکیان می‌گوید باید بین شرق و غرب تعادل ایجاد کنیم معنایش این است که رابطه ما با شرق هم بهتر می‌شود. چون تحریم‌ها برداشته می‌شود و می‌توانیم با روسیه و چین و کره‌شمالی و ژاپن و هندوستان رابطه بسیار خوبی داشته باشیم. 

فرجی‌راد مثبت یا منفی بودن روابط ایران با اروپا و آمریکا را مشروط به تصمیمات مقامات ارشد و شورای عالی امنیت ملی دانست و گفت: «اگر دولت‌های سایه‌ای که در ایران درست شده، اجازه دهند و قصد بر این باشد که تحول اقتصادی در کشور رخ دهد، من معتقدم با ترامپ حتی می‌توان بهتر از بایدن معامله کرد. ترامپ حوصله مذاکرات طولانی سه‌ساله را ندارد. او فردی است که خودش بیشتر تصمیم‌گیر است و دنبال درگیری نیست و دنبال معامله است. ما لازم نیست حالا که مقامات ارشد کشور می‌خواهند، حتما رابطه سیاسی با آمریکا داشته باشیم. اما می‌توانیم با آمریکا گفت‌وگو کنیم و با آنها کار اقتصادی کنیم. می‌توانیم در خصوص مسائل منطقه با آمریکا معامله کنیم و تنش را کاهش دهیم. 

متن کامل این گفت‌وگو را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

مرتبط ها