علیرضا زاکانی، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز -۲۶ خرداد ۱۴۰۳ - با حضور در برنامه تلویزیونی «میزگرد سیاست خارجی» در بیان دیدگاههایش در حوزه سیاست خارجی کشور، گفت: سیاست خارجی ایدهمحور مبتنی بر منزلتطلبانه را در دستور کار دارم.
وی با اشاره به سیاستهای آمریکا در حوزه خاورمیانه به خصوص برای نظم نوین و خاورمیانه بزرگ، گفت: بعد از عملیات وعده صادق اعتبار مضاعفی برای ایران و محور مقاومت ایجاد شده است. این مسئله اهمیت کار را برای ما بیشتر کرده است. باید در این حوزه کنشگر فعال شویم.
این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه «ملت ایران اهل باج دادن نیست»، افزود: ما با آمریکا هم میتوانیم ارتباط برقرار کنیم. اما کدام آمریکا؟ آمریکایی در موضع برابر بنشیند و گذشتۀ خود را جبران بکند. حالا اینکه با ذات آن سازگار هست یا نیست موضوع دیگری است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تجربه برجام، گفت: برجام یک رویکرد و تفکر بود. در کمیسیون برجام بررسی کردیم و دیدیم که روی قانون برجام کار کارشناسی دقیقی انجام نشد. به عراقچی گفتم این پیمان، پیمانی دوستانه با دشمنان ایران بود. ما در کمیسیون برجام سعی کردیم با پیشفرضهای صحیح سراغ این سند بریم. بند بند جهتگیری ما در این کمیسیون صحیح بود.
زاکانی خاطر نشان کرد: برای برجام کار کارشناسی صورت نگرفته بود. حتی برخی کسانی که در کمیسیون برجام از آن دفاع میکردند میگفتند ما برجام را نخواندیم. حتی وزیر وقت هم گفت که برجام را نخوانده است. همان زمان به آقای عراقچی گفتم شما با دوست یا دشمن قرارداد بستید؟ گفت با دشمن. گفتم نه؛ من حتی با برادرم هم چنین پیمانی را نمیبندم.
زاکانی در پاسخ به پرسشی درباره نقد عملکرد دستگاه دیپلماسی، گفت: نگاه بنده درباره برجام، جناحی نیست بلکه ملی است. معتقدم در برجام منافع ملی رعایت نشد. محصول اراده نظام، برجام نبود. نگاهم به وزارت خارجه، ارتقای این وزارتخانه است. نقاط قوت و ضعف برجام را استخراج کردم و بیان کردم. وزیر امور خارجه فقید افتخار وزرای خارجه ایران است که به شهادت رسید و به انتهای کارش در این وزارتخانه نرسید.
زاکانی ادامه داد: در کمیسیون برجام با نقد منصفانه، برجام را بررسی کردیم. رئیس مجلس پیشین فشار میآورد تا برجام تصویب شود. ما از این اتفاق در مجلس متعجب بودم. در حوزه کارشناسی و علمی برجام، کار فوقالعاده لنگ میزد. به عنوان رئیس کمیسیون برجام از تحقیقات مرکز پژوهشهای مجلس درباره برجام محروم بودم. خارج از وقت اداری با کارشناسان این مرکز جلسه گذاشتیم و شش نفر مخالف و موافق را دعوت کردیم تا موضوع را منصفانه بررسی کنیم. نباید در پیشنویس غربیها در برجام حرکت میکردیم.
وی افزود: روحانی، لاریجانی و ظریف حلقۀ سهنفرهای را تشکیل دادند که آنقدر تنگ بود که حتی ولایتی هم اعتراض کرد. سند برجام را حتی به ولایتی هم نداده بودند. قرار بود تیمی پنجنفره با حضور شمخانی و ولایتی باشد و شورای عالی امنیت ملی این را تصویب کرده بود اما شمخانی گفت سند را به من ندادهاند که ببینم.
زاکانی تصریح کرد: سند برجام سند معیوب و ناقصی بود. این ارادۀ نظام نبود. یکی از اشکالاتی که در مجلس وجود داشت این بود که عدهای میگفتند که آقا این اراده نظام است و به آن عمل کنید. خودم رفتم و به رهبر انقلاب عرض کردم که آقاجان این سندی که الان هست ما احساس خطر میکنیم. اگر ارادۀ نظام این است که ما تابعیم. ایشان فرمودند که به ارادۀ من چهکار دارید؟ برو به وظیفهات عمل کن.
زاکانی ادامه داد: برخی به جای نظام تصمیم گرفتند و گفتند این تصمیم نظام است، اما حقیقت این نبود.
این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری درباره مناسبات اقتصادی موثر و همچنین آینده روابط ایران و چین، گفت: از کوچکترین مخرج مشترکمان استفاده میکنیم و کارهای بزرگ را تعریف میکنیم. مهم این است که خودمان را باور کنیم. با هدف «یک کمربند و یک راه» به چین رفتیم و نمایندگی دولت رئیسی را در این سفر داشتیم. موقعیت منطقهای و جهانی ایران را به مقامات چینی گوشزد کردم، چون میخواستم ایران را شریک چین کنم. در عرصههای جهانی نیازمند شریک هستیم. چین و روسیه دنبال منافع خودشان هستند ما هم با این مسئله میتوانیم بازی کنیم و با استفاده از توانمندیهایمان اهداف خودمان را پیش ببریم.
زاکانی در پایان گفت: سیاست خارجی دولتم به صورت مکتوب و مجلد ارائه میشود. از نکات منفی برجام عبرت میگیریم و به دشمن خوشبین نیستیم اما به دوستان داخلیمان خوشبین هستیم و حاضریم از آنان در بخشهای مختلف دیپلماسی استفاده کنیم.
گفتنی است؛ در این میزگرد سیاست خارجی، سید محمدکاظم سجادپور، ابراهیم متقی، فواد ایزدی به عنوان کارشناس و جلال دهقانی فیروزآبادی و مجید غلامزاده به عنوان مشاوران زاکانی حضور داشتند.