فرهیختگان: یکی از موضوعاتی که ضروری است کاندیداهای ریاست جمهوری درخصوص آن شفاف حرف بزنند، مساله فساد است. درخصوص فساد پرواضح است که صرف برخورد با فساد رخداده اقدام کافی نیست، بلکه اصل اول در مبارزه با فساد، از بین بردن زمینهها، گلوگاهها و منشاهای فساد در کشور است. به نظر میرسد یکی از خطاهای برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری، تاکید بیش از حد بر ایجاد سامانههاست. به عبارتی، برخی از کاندیداها به جای تاکید به از بین بردن گلوگاههای فساد، معتقدند فساد در برخی حوزهها با ایجاد سامانه حل خواهد شد.
در ادامه با بررسی صحبت های کاندیدا در بازه های زمانی مختلف به این سوال پاسخ میدهیم که 6 نامزد انتخابات درباره مبارزه با فساد چه میگویند و چه نمیگویند؟
برداشت جلیلی از شکلگیری فساد
1- مافیای سیاسی نیز بخشی از زمینه مافیای اقتصادی را ایجاد میکند. یکی از راههای خشک کردن فساد، جلوگیری از شکلگیری فساد در همین روزهای انتخاباتی است. (26/3/1400)
2- ریش و قیچی منابع شرکتهای دولتی دست خودشان است! قانون میگوید درآمدهای اضافی را باید سرمایهگذاری کنید، برخی از این شرکتها آن را بهعنوان پاداش تقسیم میکنند! اینکه گفته شود در این شرکتها فساد رخ نداده یا ضرردهی نبوده، کافی نیست. (نشست بررسی بودجه شرکتهای دولتی؛ بهمن ۹۹)
3- منافع عدهای اقتضا میکند که کشور پیشرفت نکند تا آنها پیشرفت کنند؛ فساد و اختلاس و... یعنی همین.
درکنار این قضیه، اگر با این افراد تعارف بشود هم فساد است. اگر کسی در بانک مرکزی که وظیفهاش اعمال نظارت بر بانکهاست در ذهنش این باشد که خودش چندوقت دیگر میخواهد به یکی از بانکها برود و مسئولیت بگیرد، ممکن است سازوکارها و سیاستهای درست را اعمال نکند. (15/3/1400)
دیدگاه قالیباف درخصوص فساد
1- قانون مترقی حمایت از گزارشگران فساد با ابلاغ رئیسجمهور اجرایی شده است. رشوه، تقلب علمی، اختلاس و سایر مصادیق فساد مالی مشمول این قانون خواهند شد. افشاگری مستند از این پس راهکاری عملیاتی برای مقابله واقعی با فساد و مردمیکردن این فرآیند خواهد بود نه یک تاکتیک برای تخریب سیاسی. موضوع مبارزه با فساد و شفافیت برای دولتها مهم بوده اما بسیاری از دولتها به اهداف خود نرسیدهاند، این در حالی است که در روح و ذات انقلاب که برخاسته از مکتب قرآن و اهل بیت(ع) است بحث شفافسازی و مبارزه با فساد امری حیاتی و وظیفه شرعی، دنیوی و اخروی است (2 /11/ 1402).
2- وقتی مبارزه با فساد رخ میدهد که دیوانسالاری و تعارض منافع نباشد و در این صورت همه چیز شفاف میشود؛ لذا بزرگترین فساد در کشور ناکارآمدی است و دیوان سالاری و فساد و ضعف در اقتصاد در اینجا رخ میدهد. ما در مجلس یازدهم این موضوع و سوتزنی را تبدیل به قانون کردیم که ابلاغ شد. مردم در هر کجا میتوانند گزارشهای متقن خود را ارائه کنند که قانون امنیت و اطلاعات آنها را حفظ میکند و قانون از آنها پشتیبانی میکند و بابت آنها هم پاداش داده میشود. این قانون برای اجرا ابلاغ شد و حتما عزم جدی برای اجرا داریم، البته هوشمندسازی مهمترین بخشی است که از دیوانسالاری ناکارآمد جلوگیری میکند (20/9/1402).
3- تعارض منافع که در سطوح و لایههای مختلف وجود دارد مانع اصلی حل مشکلات بورس است و باید حل شود (28/9/99).
برداشت زاکانی از دلایل فساد
1- سرفصل دوم فساد ناظر به سیستم معیوبی است که از دل آن آسیب بیرون میزد و یکی از کارهایی که در شهرداری تهران در این راستا انجام شد این است که نظارت فنی شهرداری سیستمی شد (6 /3/ 1402).
2- دو دشمن اصلی اقتصاد کشورمان، فساد اقتصادی و دیوانسالاری است که باید از طریق توسعه دولت الکترونیک و شفافیت برطرف شود. من با مفاسد اقتصادی مبارزه کرده و مقابل فسادهای معاون رئیسجمهور، وزرای اطلاعات و نفت، برادر رئیسجمهور، دادستان تهران، رئیس دانشگاه تهران، مدیران قضایی درباره قرارداد کرسنت فرزند رئیس مجمع تشخیص مصلحت و دیگران ایستادم و برخورد کردم. نمیتوان با این صحبتها ما را از میدان به در کرد. مبارزه با فساد اقتصادی، دیوانسالاری و همچنین رشد اقتصادی و توزیع مناسب ثروت را دنبال میکنم (13/3/1400).
3- دوقطبی انتخابات امروز، میز قدرتپرستی در برابر حضور جهادی در میدان خدمترسانی و مبارزه بیامان با فقر و فساد و تبعیض است (13/3/1400).
زمینههای فساد از دیدگاه پورمحمدی
1- تخلف در دستگاههای اداری و اجرایی موجب ایجاد فساد و به ضرر فعالان بخشهای مختلف است و تمامی دستگاههای همه بخشهای اقتصادی باید با انجام وظایف خودشان جلوی ورود فساد را به درون دستگاهها بگیرند (16/2/91).
2- درباره تاثیر تحریمها در بروز مفاسد اقتصادی معتقدم تحریم در مراودات جهانی اثر دارد، چراکه تحریم در زمینه صادرات و واردات کالاهای بزرگ از خارج است، تحریم زیرساختها و مناسبات اقتصادی، سرمایهگذاری و روابط بازرگانی را به مخاطره انداخته که مشکلات اساسی برای اقتصاد ایجاد کرده است، اما مفاسد اقتصادی بیشتر زمینه داخلی دارد، مثلا موضوعاتی مانند گرانفروشی و رشوه (16/2/91).
3- مدیریت صحیح باید همراه با رعایت قانون باشد؛ گاهی اوقات گفته میشود که پولی از راه غیرقانونی به جیب ما نمیرود ولی باید گفت اینکه پولهای سوءاستفاده در جیب آدم نرود، نشاندهنده درستی کار نیست. مدیریتهایی که موجب شکلگیری فساد میشوند باید اصلاح شوند (16/2/91).
نظر پزشکیان درخصوص فساد
جزئیات فساد چای دبش را من خبر ندارم اما این روند اختلاسها و ویژهخواریهایی که اتفاق میافتد یک علت اصلی دارد؛ آن زمان که نایبرئیس مجلس بودم، در جریان ماجرای بانکها که پولهای مردم را یک عده بردند و خوردند و مردم گرفتار بودند و به خیابانها میآمدند یک عده از آنهایی که به خیابانها آمده بودند را میگرفتند و میگفتند شما امنیت را برهم زدید. در جلسات مفاسد اقتصادی به خاطر جایگاهی که داشتم بارها و بارها بحث که میشد میگفتیم سیستم دادهها را درست کنیم، یا یک زبانی FATF داخلی را راه بیندازیم. در FATF داخلی یا در این چهارچوب دادهها لازم نیست من را تعقیب کنند یا به نماینده بگویند دنبال فساد بگردید (27/9/1402).
دیدگاه قاضیزاده درمورد فساد
1- هرچه تحتعنوان نظارت ما در صف ایجاد کنیم، تعارض صورت میگیرد و اینجا فساد میشود. دیوانسالاری باعث یک فساد بیانتها میشود، جای آی دزد! آی دزد! باید مسیر را کوتاه کنیم.
2- درباره جرات در تصمیمگیری و ورود به فساد نیز دولتها باید خودشان را از زبان منتقدان خودشان محک بزنند، البته باید یک شفافیت در فضای سیاسی کشور بهوجود بیاید. یک عده گزارشگر فساد میشوند، یک عده هم افشاگر میشوند. ما از سوتزنی درباره فساد از سوی رسانهها استقبال میکنیم.
متن کامل گزارش را در روزنامه بخوانید.