فرهیختگان: برخی کارشناسان معتقدند ظهور ایردراپ همستر اتفاق جدیدی برای زمانی که در دوران انقلاب چهارم صنعتی هستیم محسوب نمیشود و علت استقبال بیش از اندازه مردم از این پروژه مشکلات اقتصادی و معیشتی است. در سوی دیگر ماجرا یک پژوهشگر بازارهای مالی میگوید فعالیت این پروژهها مصداق عرضه اولیه است و با تکنیک رویافروشی به مردم عمل میکند.
پیمان مولوی، اقتصاددان در گفتوگو با «فرهیختگان» درباره استقبال ایرانیها از ایردراپ همستر گفت: «هرچه کشورها سطح رفاه بالاتری داشته باشند، سیستمها و مکانیسم کسب درآمد مردم و پسانداز آنها تغییر میکند و هرچه درآمد سرانه آنها کمتر از ۴ هزار دلار بشود، معمولا این روشهای کسب درآمد نمادین خواهد شد، به این معنی که اقتصاد بر فرهنگ اقتصادی تاثیر میگذارد. مثال این موضوع افرادی هستند که در سال ۹۹ تمام داشته خود را بدون دانش و آگاهی وارد بازار سرمایه کردند. همین زمان سه الی چهار ساعت میتواند به جای تپ زدن در بستر اینستاگرام، صرف ایجاد کسبوکار و فروش شود. متاسفانه مردم این را دنبال نمیکنند و به دنبال درآمدهای مقطعی زودگذر و البته فیک هستند.»
وی تکمیل کرد: «در کشورهای توسعهیافته که افراد امکان پسانداز دارند و میتوانند پس از دو سال کار مداوم، صاحبخانه شوند و خودرو مورد نیاز خود را تهیه کنند، کسی به دنبال یکشبه پولدار شدن نمیرود. خرید بیتکوین نیازمند طی کردن پروسه است، اما وقتی براساس پلتفرم در دسترسی مثل تلگرام عمل میکنید، دسترسی راحتتری دارید و ناخودآگاه امکان عمیقتر شدن آن هم سریعتر میشود. در آینده شاهد موارد بیشتری از این دست خواهیم بود. در آینده در تمام پلتفرمها در شبکههای اجتماعی مختلف به سمت رمزارزها برای انجام تراکنشها حرکت خواهیم کرد.»
محمد میرزایی، کارشناس بازارهای مالی در گفتوگو با «فرهیختگان» درباره اینکه این اتفاق خوب است یا بد گفت: بعضا هم شاید اتفاق خوبی باشد! اما ما میتوانیم شرایطی را بهوجود بیاوریم که خروجی برای کشور ما خروجی بدی باشد، یا بستری را مهیا کنیم که فرصتزایی کند و پیشرفت، ثبات اقتصادی و شکوفایی رقم بزند. من مطمئنم هیچ دولت و حکومتی در هیچ برهه زمانی نمیتواند مردم را در هیچ موضوعی محدود کند. اینکه دولت بخواهد به این سمت حرکت کند که موجهای درحال شکلگیری به شکل تنظیمگیری وارد شود، محقق نخواهد شد؛ چراکه بنیان خراب است و مردم باید ریسکگریز شوند. مردم به هر چیزی چنگ میزنند تا حس عقبماندگی را التیام بخشند. وقتی به لیست تلگرام نگاه میکنید معمولا افرادی به تلگرام اضافه شدند که در ردههای پایین اجتماعی هستند و بهلحاظ اقتصادی احتمالا آدمهای ضعیفتری نسبت به سایر اقشار جامعهاند؛ چراکه تحت فشار بیشتر اقتصادی هستند. من همستر را آسیبزا نمیبینم. علت آسیبزایی آن برای ما مشکل در بنیان اقتصادی است. تعریف غلط صورت مساله سبب میشود بهسمت و سوی غلطی حرکت کنیم که به اشتباهات گذشته اضافه میشود.»
وی افزود: «ما نباید به سمتی حرکت کنیم که برای پوشش دادن مشکلات صورت مساله را منحرف یا حذف کنیم. ارز دیجیتال مسیر خود را میرود. کشورهایی مثل امارات بستر را فراهم کرده و ارزهای دیجیتال را به بازوی کمککننده برای پیشرفت و تحقق اهداف بلندمدت خود تبدیل کردهاند. ما داریم با رویکرد غیرعقلانی و غیرکارشناسی با آن برخورد میکنیم که میتواند در آینده آسیبزا باشد. اگر ماشین اختراع شده و سالانه در سفرهای جادهای برونشهری و درونشهری ۲۰ هزار نفر کشته داریم، آیا داریم از یک وسیله بد استفاده میکنیم یا آن چیز ذاتا بد است؟ این دو موضع کاملا متفاوت هستند. ما داریم از وسیلهای که میتواند موجب پیشرفت در سطوح جزء و کل کشور شود بد استفاده میکنیم، طبیعتا این رویکرد نتیجه خوبی بهدنبال نخواهد داشت.»
متن کامل این گزارش و گفتگوهای پانیذ رحیمی، خبرنگار گروه اقتصاد را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.