کد خبر: 191833

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

تعدد و تکثر سیاسی چهره‌های ثبت‌نام‌کننده در انتخابات، تا حدودی بیانگر شکست پروژه تحریم انتخابات بود؛ شکست پروژه‌ای که حتی سیدمحمد خاتمی، رئیس‌جمهور اسبق با صدور بیانیه‌ای از شرکت در انتخابات سخن بگوید.

صادق امامی، عضو شورای سردبیری فرهیختگان در یادداشتی نوشت: از اواخر هفته گذشته تا روز دوشنبه، خیلی‌ها در میدان جهاد «دور» زدند تا خودشان را به ستاد انتخابات کشور برسانند و کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم بشوند. برخلاف تصور، تعدد و تکثر سیاسی چهره‌های ثبت‌نام‌کننده در انتخابات، تا حدودی بیانگر شکست پروژه تحریم انتخابات بود؛ شکست پروژه‌ای که حتی سیدمحمد خاتمی، رئیس‌جمهور اسبق را که در انتخابات مجلس شورای اسلامی حاضر به شرکت در انتخابات نشد بر آن داشت تا «دور» بزند و با صدور بیانیه‌ای از شرکت در انتخابات سخن بگوید.

باید اتفاقاتی که موجب شکست این پروژه غیر ایرانی شد را در چند عامل خلاصه کرد؛

1. ترس از حذف کامل

رئیس دولت اصلاحات نیز همراستا با نگاه اصلاح‌طلبان، از تحریم انتخابات دفاع نکرده و اتفاقا به این موضوع نیز تاکید کرده که شرایط برای مشارکت در انتخابات تا حدی فراهم است. او اگرچه در بخشی راهبرد جبهه اصلاحات ایران را « تایید» کرده و از شرکت در انتخابات درصورت تحقق آن سخن گفته اما در بخشی دیگر، راه را برای گزینه‌های میانه‌رو نبسته است.

2- شکست ناآرامی‌ها

یکی دیگر از دلایل شکست پروژه تحریم، شکست ناآرامی‌های خشونت‌بار سال 1401 است. فریدریش نیچه، فیلسوف آلمانی گفته بود: «چیزی که تو را نمی‌کشد قوی‌تر می‌کند.» ناآرامی‌های سال 1401، اگرچه زخمی سخت بر پیکر ایران بود اما نتوانست کشور را از پا دربیاورد و قوی‌ترش کرد. در عرصه بین‌الملل، فائق آمدن یک دولت بر شورش خشونت‌آمیز، نشان‌دهنده توانایی و ثبات آن دولت در مدیریت کشور است.

3- وحشت از اپوزیسیون اسرائیلی

در جریان ناآرامی‌های سال 1401 پیوند بین اپوزیسیون ایرانی و رژیم صهیونیستی عمیق‌تر شد و تا جایی پیش رفت که فرزند شاه مخلوع نیز به سرزمین‌های اشغالی سفر کرد تا زیر چتر حمایتی بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی قرار گیرد. شبکه‌های فارسی‌زبان هم برای ادامه حیات زیر یوغ صهیونیست‌ها رفتند. درحال‌حاضر اپوزیسیون ایرانی تبدیل به جریانی مشابه «راست‌افراطی» در غرب شده است؛ جریانی وحشی و هتاک که نسبتی با بسیاری از ارزش‌های امروز جهان ندارند.

4- وعده صادق

عملیات تنبیهی «وعده صادق» و ناتوانی رژیم‌صهیونیستی در پاسخی مشابه و همسطح، به شکلی به شکست پروژه تحریم انتخابات کمک کرد. محاسبات دقیق مهندسان جوان هوافضای سپاه پاسداران و ناکامی 27 کشور در جلوگیری از اصابت موشک‌های ایرانی به سرزمین‌های اشغالی، موجی از اقتدار را در رگ‌های جامعه تزریق کرد. به‌طور معمول، شرایط بحرانی اغلب منجر به افزایش آگاهی سیاسی و مشارکت در میان مردم می‌شود. به همان میزان که مردم با مسائل ملی و تصمیمات دولت هماهنگ می‌شوند، احتمال رای دادن بیشتر می‌شود.

5- شهادت رئیس‌جمهور

عملکرد دولت روحانی و ادبیات تبخترآمیز برخی اعضای دولت او، بسیاری را بر آن داشت در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1400 شرکت نکنند. علی‌رغم تلاش دولت سیزدهم، چشم‌انداز روشنی از مشارکت قابل‌توجه در انتخابات سال آینده ریاست‌جمهوری وجود نداشت. اما با شهادت سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور فقید و هیات همراهش، همه‌چیز در هم پیچیده شد.

 

 متن کامل یادداشت صادق امامی را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

مرتبط ها