محمدرضا ولیزاده؛ فرهیختگان آنلاین: با پایانِ آئین تشییع و تدفین رئیسجمهور فقید و هیأت همراهش، کمکم اسامی کاندیداهای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری از دل گعدههای سیاسی بیرون خواهد آمد و بازار انتخابات داغ میشود. در این بین گمانهزنیها از حضور چهرههایی از طیفهای سیاسی مختلف آغاز شده، هر چند هیچیک از این اسامی تاکنون بهصورت رسمی برای شرکت در کارزار انتخاباتی پیشرو اعلام آمادگی نکردهاند اما شنیدهها حاکی از آن است که حضور برخی از نامزدهای انتخابات پیشین ریاستجمهوری محتمل بهنظر میرسد.
طبق اعلام ستاد انتخابات کشور، با هماهنگی شورای نگهبان جدول زمانبندی انتخابات نهایی شده و ۱۰ خرداد تا ۱۴ خردادماه بهمدت ۵ روز موعد ثبتنام از داوطلبان خواهد بود. سپس شورای نگهبان از ۱۵ الی ۲۱ خرداد صلاحیتهای ثبتنامکنندگان را بررسی میکند و روز ۲۲ خرداد اسامی نامزدهای انتخابات دولت چهاردهم منتشر خواهد شد. بهگفتۀ سخنگوی ستاد انتخابات، مهلت تبلیغات کاندیداها نیز از ۲۳ خرداد الی ۶ تیرماه است. اما احتمال حضور کدامیک از نامزدهای پیشین انتخابات ریاست جمهوری در کارزار پیشرو بیشتر است؟
محسن رضایی
محسن رضایی میرقائد، از چهرههای اصولگرایی است که هماکنون بهعنوان عضو تشخیص مصلحت نظام، دبیر شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا و دبیر ستاد اقتصادی دولت سیزدهم فعالیت میکند. رضایی، در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری ثبتنام کرد اما پیش از آغاز فرآیند انتخابات انصراف داد. پس از آن در انتخابات سالهای ۱۳۸۸، ۱۳۹۲ و ۱۴۰۰ نیز اعلام کاندیداتوری کرد که در رسیدن به پاستور ناکام ماند.
محمود احمدینژاد
محمود احمدینژاد، از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ ششمین رئیسجمهور ایران بود. او در دورههای نهم و دهم ریاستجمهوری نامزد شد و با کسب اکثریت آراء بهعنوان رئیس جمهور انتخاب شد. او در سال ۱۳۹۶ هم برای حضور در انتخابات باز هم کاندید شد که مورد تائید شورای نگهبان قرار نگرفت. همین داستان مجددا در سال ۱۴۰۰ تکرار شد و احمدینژاد برای بار دوم از ورود به کارزار رقابت بازماند. هر چند در ویدئویی که اخیراً از محمود احمدینژاد منتشر شده، وی در پاسخ به دعوت تعدادی از هوادارانش که مقابل منزل او جمع شده و از او خواستهاند در انتخابات ریاست جمهوری آینده شرکت کند، گفت: «در حال بررسی شرایط هستم تا تصمیم بگیرم، بهعنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام کنم یا خیر.»
محمدباقر قالیباف
محمدباقر قالیباف، ششمین رئیس مجلس شورای اسلامی است. او در سال ۱۳۸۴ برای اولینبار نامزد انتخابات ریاستجمهوری شد که به دور دوم راه نیافت. در سال ۱۳۹۲ نیز برای یازدهمین دوره ریاست جمهوری کاندید شد که این رقابت را به حسن روحانی واگذار کرد. او در سال ۱۳۹۶ نیز اعلام نامزدی کرد اما به نفع سیدابراهیم رئیسی از کارزار انتخابات کنار کشید. اما در شرایطی نام قالیباف برای شرکت در انتخابات پیشرو مطرح میشود که صبح امروز -پنجم خردادماه- علیرضا سلیمی، منتخب مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از نامزدی او برای ریاست مجلس دوازدهم خبر داد.
علی لاریجانی
علی لاریجانی نیز همانند قالیباف در سال ۱۳۸۴ برای اولینبار نامزد انتخابات ریاستجمهوری شد و به دور دوم انتخابات راه پیدا نکرد. او پس از این اتفاق در دور هشتم، نهم و دهم به ریاست مجلس شورای اسلامی رسید تا انتخابات ۱۴۰۰ که شورای نگهبان صلاحیتش برای شرکت در سیزدهمین دوره ریاست جمهوری را تایید نکرد. دفتر علی لاریجانی اما روز گذشته در واکنش به اخبار منتشرشده درباره نامزدی وی در انتخابات پیشرو اعلام کرد: اخبار «صرفاً و تنها» از طریق مجاری رسمی ایشان منتشر میشود.
سعید جلیلی
سعید جلیلی یکی از گزینههای احتمالی است که عضو تشخیص مصلحت نظام است و سابقه حضور در دو دوره انتخابات ریاستجمهوری را دارد. او در سال ۱۳۹۲ بعد از حسن روحانی و محمدباقر قالیباف سوم شد و برای سیزدهمین دوره انتخابات نیز به نفع سید ابراهیم رئیسی کنار کشید.
علیرضا زاکانی
علیرضا زاکانی، چهلوهفتمین شهردار پایتخت در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ برای انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام کرد اما رد صلاحیت شد. او در سال ۱۴۰۰ تاییدصلاحیت شورای نگهبان را گرفت به نفع شهید رئیسی، از رقابت کنارهگیری کرد.
محمدرضا عارف و عبدالناصر همتی
در میان چهرههای اصولگرا، اسامی دو تن از سیاسیون اصلاحطلبی که پیش از این هم سابقه شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را دارند به گوش میرسد. همتی، رئیسکل اسبق بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰ نامزد شد که پس سیدابراهیم رئیسی و محسن رضایی در جایگاه سوم ایستاد. اما محمدرضا عارف در سال ۱۳۹۲ و در انتخابات یازدهمین دوره به نفع حسن روحانی کنار رفت.
گفتنی است؛ رأیگیری برای انتخابِ نهمین رئیسجمهور ایران در روز ۸ تیر ۱۴۰۳ انجام خواهد گرفت و دولت چهاردهم کار خود را از تیرماه ۱۴۰۳ آغاز خواهد کرد و تا سال ۱۴۰۷ ادامه مییابد.