کد خبر: 189989

اگر می‌خواهید پروژه خصوصی‌سازی فوتبال واقعی باشد باید حق پخش داده شود؛

مدیریت عاقلانه؛ ضامن موفقیت واگذاری سرخابی‌ها

با وجود اینکه هواداران استقلال و پرسپولیس از این واگذاری خوشحالند اما هنوز هم این نگرانی وجود دارد که آیا برنامه‌ریزی مدونی برای آینده این دو باشگاه وجود دارد؟

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش: برای هواداران استقلال و پرسپولیس بحث واگذاری این دو باشگاه به یک موضوع تکراری و رویایی دور از دسترس بدل شده بود و اگر چه طی سال‌‌های اخیر بارها عنوان شده که قرار است به‌زودی این اتفاق رخ دهد اما هر بار به بهانه‌ای این موضوع منتفی می‌شد. همین خلف وعده‌ها سبب شده بود این‌بار هم امید چندانی به رخ دادن این اتفاق وجود نداشته باشد، اما بالاخره تلاش‌هایی صورت گرفته و البته الزامی که برای صدور مجوز حرفه‌ای دو باشگاه برای حضور در آسیا وجود داشت، باعث شد نگاه جدی‌تری برای عملیاتی شدن این اتفاق وجود داشته باشد و درنهایت در آخرین روزهای ضرب‌الاجلی که برای ارسال مدارک به کنفدراسیون فوتبال آسیا وجود داشت هر دو باشگاه به بخش‌هایی که البته نیمه‌خصوصی هستند، واگذار شوند. هواداران دو تیم از اینکه سرانجام این سنگ بزرگ از پیش پای دو باشگاه برداشته شد که البته قدم مهمی به‌سوی حرفه‌ای‌تر شدن محسوب می‌شود خوشحالند، اما هنوز هم این نگرانی وجود دارد که آیا برنامه‌ریزی مدونی برای آینده این دو باشگاه وجود دارد یا اینکه فعلا برنامه‌ریزی‌ها برای همین مرحله انجام شده و مالکان جدید تازه قرار است به سراغ برنامه‌ریزی برای سروسامان دادن به وضعیت دو باشگاه بروند.
اگرچه وزرای ورزش و اقتصاد امیدوارانه درباره این واگذاری صحبت می‌کنند، اما باید منتظر ماند و دید که آیا مالکان جدید می‌توانند انتظارات هواداران پرشمار سرخابی‌ها را برآورده کرده و تیم‌های قدرتمندی را برای فصل آینده روانه مسابقات کنند یا نه. البته نباید این نکته را فراموش کرد که عملا نباید از این واگذاری این انتظار را داشت که مالکان جدید با صرف هزینه‌های هنگفت و خریدهای گرانقیمت به‌دنبال تقویت تیم باشند، بلکه روال منطقی این است که آنها به‌دنبال درآمدزایی و استفاده از همه راه‌های رسیدن به درآمدهای پایدار و قابل وصول باشند تا دو باشگاه به شکلی حرفه‌ای و مطابق با استاندارد‌های باشگاه‌داری در دنیای فوتبال سر و شکل مناسبی گرفته و از وضعیت به‌هم ریخته و نامناسب کنونی خارج شوند. بی‌تردید یکی از مهم‌ترین راه‌های درآمدزایی در فوتبال حق‌پخش تلویزیونی است که متاسفانه در فوتبال ما با وجود گذشت 23 دوره از شروع لیگی که عنوان حرفه‌ای را یدک می‌کشد اما یکی از بدیهی‌ترین اصول باشگاه‌داری حرفه‌ای که اتکا به چنین درآمدهایی مثل حق‌پخش، بلیت‌فروشی و همچنین فروش محصولات مرتبط با برند تیم است، رعایت نمی‌شود. در این زمینه بارها مسئولان فوتبال خواستار تصویب قانونی برای پرداخت حق‌پخش مسابقات لیگ از سوی صداوسیما شده‌اند که هر بار این اتفاق عملی نشده و اراده‌ای هم از سوی این سازمان برای پرداخت پولی که حق فوتبال و باشگاه‌هاست، وجود ندارد. شاید پس از حل شدن مشکل مالکیت مشترک حالا مهم‌ترین دغدغه برای این دو باشگاه و همچنین سایر باشگاه‌های فوتبال در ایران حل شدن مساله حق‌پخش است تا به این ترتیب مشکل درآمدزایی آنها تا حد زیادی حل شود. باشگاه‌های حرفه‌ای در دنیای فوتبال بخش عمده هزینه‌های خود را از این طریق تامین می‌کنند و حق‌پخش می‌تواند وابستگی بسیاری از باشگاه‌ها به بودجه دولتی را از بین ببرد و کمک کند تا آنها به درآمدی پایدار رسیده و برنامه‌ریزی بهتری برای بودجه خود در طول فصل داشته باشند تا کمتر شاهد مشکلات مالی و همچنین شکایت‌های پرتعداد بازیکنان و مربیان به‌دلیل بدهی باشگاه‌ها به آنها باشیم.

مرتبط ها