کد خبر: 12192

جمعیت یوزپلنگ‌های ایرانی تنها ۲۰ فرد نیست

فرناز حیدری فعال رسانه‌ای توضیحاتی را در خصوص گزارش روزنامه «فرهیختگان» تحت عنوان «جمعیت یوزپلنگ‌ها تنها ۲۰ قلاده تخمین زده می‌شود» ارائه کرد.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، روزنامه «فرهیختگان» روز پنجشنبه مورخ ۱۳ مهرماه، مطلبی را تحت عنوان «جمعیت یوزپلنگ‌ها تنها ۲۰ قلاده تخمین زده می‌شود» به چاپ رساند که در این خصوص فرناز حیدری فعال رسانه‌ای توضیحاتی را به این روزنامه ارسال کرده است:‌

یکم: سال‌هاست استفاده از واژه قلاده در مورد حیوانات منسوخ شده و به جای آن معادل دقیق فارسی لغت (Individual) یعنی فرد به کار می‌رود.

دوم: در این مصاحبه آمده است: «از حدود ۱۵ سال پیش بر پایه یک همکاری بین‌المللی پروژه حمایت از یوزپلنگ راه‌اندازی شد»؛ گفتنی است که در علم مدیریت حیات‌وحش از واژه حمایت برای حیات‌وحش تحت هیچ شرایطی استفاده نمی‌شود و به جای آن معادل فارسی واژه انگلیسی (Conservation) یعنی حفاظت صحیح است. واژه حمایت در حال حاضر برای سگ و گربه مصداق دارد، حال آنکه بدیهی است که در حوزه حیات‌وحش بی‌معناست.

سوم: «هرچند مسئولان این پروژه از آن احساس رضایت می‌کنند و در بیان آمار هر بار احساس شعف و شادمانی دارند.»؛ این جمله از این منظر جای تعجب دارد که هومن جوکار، مدیر پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی بارها در مصاحبه‌های مختلف عنوان کرده است که امکان ارائه آمار صحیح از جمعیت یوزها نیست، چراکه حتی روش‌ استفاده از دوربین‌های تله‌ای (ابزاری که در آن با استفاده از عملکرد آنی و حساسیت سنسورهای مادون قرمز می‌توان از نادرترین‌ گونه‌های حیات‌وحش ثبت تصویر کرد) هم‌اکنون خطاهایی دارد و یوزهای ماده را به دلایل متعدد کمتر می‌توان در آن ثبت کرد.

چهارم: در این مصاحبه به استفاده از روش گردنبندگذاری ماهواره‌ای در آمارگیری جمعیت یوزها اشاره شده است، حال آنکه این روش به هیچ‌وجه روش آماربرداری جمعیت نیست. ردیابی حیات‌وحش با استفاده از سامانه موقعیت‌یاب جهانی (GPS) یا اصطلاحا گردنبندگذاری تکنیکی است که زیست‌شناسان و محققان فعال در عرصه حفاظت از آن صرفا برای ارزیابی و پایش علمی الگوهای مهاجرتی و جابه‌جایی‌های حیات‌وحش استفاده می‌کنند.

پنجم: از یوزپلنگ تحت‌عنوان یک گونه پرچم نام برده شده است، در حالی که تعریف از گونه پرچم معادل یک واژه تخصصی دیگر در این حوزه یعنی گونه کلیدی است و بدیهی است که این دو تعریف با یکدیگر فرق‌های بسیار دارند. گونه پرچم، گونه‌ای خاص مثل پلنگ است که نیازهای آن در سطح گسترده‌ای تامین شده و به واسطه حفاظت از آن می‌توان به حفظ سایر گونه‌ها کمک کرد.

ششم: «اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط‌زیست (آی‌یو‌سی‌ان) به پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی مبلغ ۳۵۰ میلیون تومان برای آغل‌های توران و خروج دام از منطقه پرداخت کرده است»! حال آنکه این مطلب درست نیست و این پول در اختیار انجمن یوزپلنگ ایرانی (یک موسسه غیردولتی زیست‌محیطی، مستقل و غیرانتفاعی) قرار گرفته است و نه پروژه حفاظت از یوز.

انجمن یوزپلنگ ایرانی پروپوزالی به مبلغ ۹۲ هزار و ۶۹۴ یورو برای کمیته ملی آی‌یو‌سی‌ان در کشور هلند ارسال کرد و سرانجام در تاریخ اول می ‌سال 2014 موفق شد قراردادی به مبلغ ۸۵ هزار یورو با این نهاد امضا کند که این پول ارتباطی با پروژه یوز به‌عنوان یک نهاد مستقل بین‌المللی نداشته و ندارد.