• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۹-۱۲-۱۹ - ۱۰:۳۰
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0

تقدیم به آسِدعبدالحسین، بنّای عارف

قصه عبدالحسین ‌‌ها را تا آخرین نسل بشر باید گفت، شاید در میان غریبه‌های آینده هم پیدا بشوند آدم‌هایی که از محال به ممکن و از انکار به معنای آنها برسند.

مطهره میرشکاری‌سلیمانی، روزنامه‌نگار: یک روایـــت نانوشــــته از جبهه دهــان‌به‌دهــــان و نقـــل‌به‌نقل چرخیده تا به امروز که می‌گوید شهیدانی که به مادر سادات ارادت ویژه دارند، یک‌طور ویژه شهید می‌شوند؛ یک‌طورِ خاصِ جگرسوز...  نمونه‌اش همین حاج‌قاسم‌آقای‌ عزیز‌ ما، نمونه‌اش حاج‌احمدآقای‌کاظمی، نمونه‌اش اوستا عبد‌الحسین برونسی. همین جوان مشهدی شاگرد بنّا که تماما عارف بود. در عالم خواب به عالم بالا وصل می‌شد، با آسمان هفتم آمد و شد داشت و سِر و ساعت شهادت می‌شنید.  نمی‌دانم اینجا مجال گفتن این روایت‌های نانوشته و این صفحه جای اقرار این دست اسرار مگو هست یا نه؟! یا این گوش‌ها که به انتظار نشسته جای این سروش هست یا خیر؟ حتی در یکی از گوشه‌های نور ندیده ذهنم، انگار پیرمردی مشهدی از همسایه‌های بچگی‌های آسِدعبدالحسین برایم از حافظ پند می‌خواند که بابا جان: «گوش نامحرم نباشد جای پیغام سروش» اما واقعیتش اصلا قصد ندارم درشت‌گویی کنم و عجیب و غریب بنویسم که بعدها بشود مخاطب شعار «جنگ را درست بنویسید، نه درشت»... حال آنکه اگر درست‌های زندگی آسِدعبدالحسین برونسی در چشم بشر ساکن عالم خاکی، درشت می‌نماید؛ ذره‌ای از درست بودن آن کم نمی‌کند. 

اینکه آسِدعبدالحسین شاگرد سبزی‌فروش و لبنیاتی‌چی نماند تا شاهد کم‌فروشی‌شان نباشد که چیز عجیبی نیست. اینکه سختی شاگردی بنّایی را به جان خرید تا نان بازو و رزق حلال بخورد هم چندان غریب نیست. حتی اینکه خانمی ندیده و نشنیده قابله می‌شود، در خانه‌اش را می‌زند و دخترش را به دنیا می‌آورد هم می‌تواند اتفاقی باشد و به چشم و گوش دنیا قابل باور.  اینکه آدمی پیدا شود که با دیدن سقف فروریخته خانه پدر شهیدی، فکر کند سقف دلش فرو ریخته هم می‌تواند از مهربانی و رحم زیاد باشد؛ یا اینکه یک جوانک بنّای روستازاده و روستازیسته بشود مراد بچه‌ محصل‌ها و دانشگاه دیده‌های شهر، بشود فرمانده، بشود رئیس هم با دخالت شانس خوش و اقبال بلند قابل توجیه است.   اگر با دیده ارفاق نگاه کنیم، حتی اگر کسی در خواب ساعت و محل جستن روح از جسم خود را هم ببیند؛ چندان اتفاق محالی رخ نداده است...  جمع این‌ روایت‌ها و صدها روایت اینچنینی دیگر در یک وجود واحد می‌شوند آسِدعبدالحسین قصه ما که به روایت خودش و دیگرانی که او را به صحبت دیده و شنیده‌اند؛ بندبند وجودش با ارادت به حضرت زهرا(س) گره خورده بود و تمام همین‌ها را صدقه سری مادر سادات می‌دانست؛ که باز هم عجیب و غریب نیست. 

راستش را بخواهید اولین‌بار که خاطره وضع حمل همسرش و اینکه آسِدعبدالحسین با عجله رفته بود تا قابله بیاورد؛ برایم غیرقابل لمس و باور بود که چرا یک مرد در آن شرایط سخت آنچنان مشغول کار خلق خدا می‌شود، که فراموش می‌کند زن و بچه‌اش منتظر او و قابله‌اند. اینکه آن زن قابله چطور از غیب می‌رسد و غفلت عبدالحسین را جبران می‌کند هم از آن محال‌هایی بود که در ذهن انسان معاصری که در خود تربیت کرده بودم، اصلا نمی‌گنجید...  بعدترها که عبدالحسین برونسی را بیشتر خواندم و شنیدم و قصه‌های اینچنینی بین دوستان شهیدش در چرخه تکرار افتاد، تمام این شک‌ها به یقین تبدیل و تمام محال‌های ذهنم ممکن شد. حتی با خودم فکر کردم کسی چه می‌داند، شاید آن خانم قابله که معلوم نیست از کدام مرتبه آسمان قدم‌رنجه کرده، ساعت‌ها پشت در خانه آسِدعبدالحسین بنّای ما منتظر مانده تا سر بزنگاه خودش را برساند و بچه او را به‌دنیا بیاورد.  کسی چه می‌داند، شاید کنج دل مادر سادات در عرش اعلی هم شاد بود که این جوانک عارف مسلک بنّا را عبدالحسین صدا می‌زدند... عبد پسرش که خون خدا بود و جوشید...  کسی چه می‌داند، شاید اصلا خود حضرت مادر از کودکی او را نشان کرده بود، جای جوانه‌زدن بال‌هایش را خودش خراشیده بود و آن را به جایی رساند که از بندبند نفسش حق بیرون بزند و بشود مصداق تمام‌نمای این آیه از شاعر که «رسد آدمی به جایی که به‌جز خدا نبیند».

آخر و عاقبت این آدم‌ها هم که گفتن ندارد، روحشان آنقدر صیقل خورده که می‌شود نور خالص و دیگر در کالبد زمینی‌شان نمی‌گنجد؛ اینجا است که گلوله دشمن می‌شود کلید آزادی‌شان... با اولین تیر دریچه‌ای باز می‌شود برای آزادی نور درون‌شان؛ مثل پنجره‌ها که دریچه نورند.  قصه عبدالحسین‌‌‌ها را تا آخرین نسل بشر باید گفت، شاید در میان غریبه‌های آینده هم پیدا بشوند آدم‌هایی که از محال به ممکن و از انکار به معنای آنها برسند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار