به گزارش «فرهیختگان»، جواد نیکبین، نماینده کاشمر و بردسکن و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس است، کمیسیونی که بهعنوان کمیسیون فرعی برای بررسی طرح «شفافیت آرا» معرفی شده و لذا در بررسی اولیه این طرح به ایفای نقش میپردازد. او از منتقدان تاخیر در انجام فرآیند مربوط به این طرح در مجلس است و معتقد است طرح یادشده هرچه زودتر در صحن علنی به بحث و رای نمایندگان گذاشته شود. از این رو با وی به گفتوگو نشستیم و تحولات اخیر در این خصوص را جویا شدیم.
نیکبین در ابتدای این گفتوگو با ذکر اینکه تعطیلات مجلس مزید بر علت تاخیر در فرآیند رسیدگی به طرح شفافیت آرا شده است، گفت: «بنده روز 29 مرداد در این خصوص تذکر دادم و سپس مجلس وارد تعطیلات شد. از این رو امیدواریم با آغاز بهکار دوباره مجلس از هفته آینده رسیدگی به این طرح مجددا به جریان بیفتد.»
عضو کمیسیون فرهنگی با ذکر اینکه اعضای کمیسیون فرهنگی جلسات مربوط به این طرح را بهعنوان کمیسیون فرعی برگزار کرده و جزئیات آن را مورد بررسی قرار دادهاند، گفت: «این طرح علاوهبر کمیسیون آییننامه داخلی مجلس، به کمیسیون فرهنگی هم آمده است، به علت اینکه بخشهایی از این طرح ارتباط مستقیمی با رسانهها و مطبوعات دارد، باید درمورد این مساله بررسی صورت گرفته و نظر کمیسیون فرهنگی هم گرفته شود.»
وی با ذکر اینکه پیگیریها از کمیسیون آییننامه داخلی مجلس صرفا با این توضیح مواجه شده که اعضا درحال بررسی طرح هستند، توضیح داد: «چند هفتهای است که گفته میشود اعضای کمیسیون آییننامه مشغول تدوین آییننامه و بررسی جزئیات هستند و بهزودی این طرح به صحن مجلس خواهد آمد اما هنوز خبری از ورود طرح به صحن نیست. از این رو میطلبد که در هفته آینده دوباره پیگیریها برای به سرانجام رسیدن این طرح انجام شود.»
برخی نمایندگان نسبت به قبل از ورود به مجلس محافظهکار شدهاند
این عضو کمیسیون مجلس در ادامه با توضیح برخی موضوعات و شرایط کنونی مجلس گفت: «من گمان میکنم برخلاف تصوری که اکنون وجود دارد، تعدادی از نمایندگان آنقدر هم علاقهای به شفافیت ندارند و مدافع آن نیستند. تعداد قابل توجهی از نمایندگان اکنون نسبت به قبل از آغاز دوران نمایندگی نظراتشان متفاوت شده و میبینند اگر شفاف عمل کنند برخی از کارهایشان روبهراه نمیشود، لذا مجبورند محافظهکار باشند. این ایراد اکنون درخصوص طرح شفافیت در مجلس قابل مشاهده است.»
آثار برخی بندهای طرح شفافیت، از مخفی بودن رایها بدتر است
نیکبین افزود: «علاوهبر این ایراد، طرح شفافیت ایرادات دیگری هم دارد که باید اصلاح شود. چنانکه با همین استدلالی که ذکر کردم، تدوینکنندگان اولیه طرح بندهایی را در متن گنجاندهاند که اساسا جلوی تغییر وضعیت را میگیرد و حتی نتیجه آنها از مخفی بودن آرا بدتر است. برای مثال گفته شده که با درخواست 15 نفر از نمایندگان آرای نمایندگان از شفافیت خارج شده و رایها مخفی میشود. این یکی از ایرادات مهم این طرح است که در کمیسیون فرهنگی مورد بحث قرار گرفته و اعضا انتقاد و اعتراض خود را نسبت به آن مطرح کرده و به کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس فرستادهاند. در این خصوص ما معتقدیم که صرفا درخصوص برخی موضوعات امنیتی باید قیود استثنا در طرح آورده شده و موضوع در جلست غیرعلنی طرح شود و در باقی موارد نباید استثنایی برای شفافیت وجود داشته باشد.»
هنوز امیدواریم
نماینده مردم کاشمر با ذکر این نکته که هنوز امیدواریها درخصوص تصویب متقن این طرح از بین نرفته است، خاطرنشان کرد: «ما امیدواریم مجلس در این آزمون موفق شده و سربلند بیرون آید، اما واقعیتهایی هم هست که نمیتوان از آن گذشت. برای مثال در ماجرای رای به اعتبارنامه غلامرضا تاجگردون و همچنین رایگیری برای گزینه معرفی شده بهعنوان وزیر صمت، وضعیت متفاوتی از قبل در مجلس مشاهده شد و از این شرایط میتوان استنتاج کرد که تعداد قابل توجهی از نمایندگان با مساله شفافیت آرا موافق نیستند.»
در ماجرای رای به اعتبارنامه تاجگردون و رای اعتماد به وزیر صمت شرایط متفاوتی را دیدیم
وی در توضیح این موضوع گفت: «یکی از مطالباتی که در این خصوص از نمایندگان وجود داشت این بود که هر نماینده فارغ از اینکه موضوع طرح شفافیت به کجا رسیده، آرای خود را بهصورت عمومی منتشر کند اما تعداد قابل توجهی از نمایندگان به این مطالبه عمومی پاسخ مثبت ندادند و نسبت به انتشار آرای خود اقدام نکردند. مخصوصا در ماجرای آقای تاجگردون که خیلی از مردم این مطالبه را مطرح کرده بودند، نمایندگان زیادی حاضر نشدند رای خود را منتشر کنند و حتی برخی از نمایندگان به ناگاه در روز رایگیری غایب شدند و مشخص نشد موضع آنها در این خصوص چیست. از این رو پیشنهاد ما این بود که به سراغ نمایندگان غایب آن روز بروند و علت غیبتشان را جویا شوند.»