• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۸-۱۲-۲۰ - ۰۳:۱۰
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0

سفر به نیم‌کره پنهان

کتاب «نیم‌ دانگ پیونگ ‌یانگ» که رسید آن را سریع خریدم و به‌سرعت خواندم. این به‌سرعت خواندن را با تاکید می‌آورم چون اگر قلم رضا امیرخانی را دوست داشته باشید، نمی‌توانید کتاب را برای لحظه‌ای زمین بگذارید. او کتاب را جوری شروع کرده است که مخاطب را مثل همیشه جذب کتاب کند.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، عاطفه جعفری، روزنامه‌نگار طی یادداشتی در روزنامه «فرهیختگان» نوشت: وقتی شنیدم رضا امیرخانی قرار است کتاب بعدی‌اش سفرنامه‌ای به کره‌شمالی باشد، تصمیم گرفتم کتاب‌هایی که درمورد این کشور نوشته شده را بخوانم تا نگاهی اجمالی داشته باشم. کتاب اول «هزاران فرسنگ تا آزادی» بود. خاطرات یون ‌سون ‌کیم، شهروند کره‌شمالی که 9 سال تلاش کرد تا از این کشور فرار کند.

در جایی از کتاب می‌گوید: «وقتی بچه بودم و زمانی که هنوز کیم ایل ‌سونگ زنده بود، به ما قول داد روزانه «برنج و سوپ گوشت» بدهد. اما بیش از 25 سال بعد، این هدف همچنان محقق نشده بود. من در موقعیت قضاوت کردن بودم، زیرا پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها و پدرم از گرسنگی مرده بودند. بنابراین با وجود جشن‌های پرهزینه‌ای که رژیم برگزار می‌کرد، وعده ملت «ثروتمند و قدرتمند» دروغی توخالی بود. درواقع تمام چیزی که کیم جونگ ‌‌اون و خانواده‌اش می‌خواستند ماندن بر سر قدرت بود تا جایی که امکان داشت. آنها به بیش از 22‌میلیون مردم کره‌شمالی که در فلاکت و بیچارگی تلف می‌شدند، اهمیتی نمی‌دادند.»

کتاب تلخ است و ناراحت کننده، شاید مخاطب با خواندن این کتاب فکر کند نویسنده در‌حال مبالغه است، اما تقریبا کتاب‌هایی از خاطرات کسانی که از کره‌شمالی فرار کرده‌اند، همین‌طور است؛ تلخ و ناراحت‌کننده. این کتاب‌ها را خواندم تا نگاهی ضمنی به کره داشته باشم. کتاب «نیم‌ دانگ پیونگ ‌یانگ» که رسید آن را سریع خریدم و به‌سرعت خواندم. این به‌سرعت خواندن را با تاکید می‌آورم چون اگر قلم رضا امیرخانی را دوست داشته باشید، نمی‌توانید کتاب را برای لحظه‌ای زمین بگذارید. او کتاب را جوری شروع کرده است که مخاطب را مثل همیشه جذب کتاب کند.

وقتی از سفرش به پکن می‌گوید که در آنجا توری را برای چینی‌ها از پکن به پیونگ‌یانگ می‌بیند و به دفتر مسافرتی می‌رود تا بتواند در این تور شرکت کند اما قبول نمی‌کنند، او به مسئول تور می‌گوید خانواده‌ام را گرو نگه دارید و بعد با خنده او روبه‌رو می‌شود که مگر کسی می‌خواهد به کره‌شمالی پناهنده شود که تضمین بازگشت بگیرم؟! همه اینها نشان می‌دهد او چقدر مشتاق این سفر است و همه اینها باعث می‌شود که وقتی پیشنهاد سفر را به او می‌دهند، قبول کند.

یادم است روزی که رضا امیرخانی به تحریریه روزنامه آمد و گپ‌و‌گفت صمیمانه‌ای با بچه‌ها داشت، از او پرسیدیم شما که سفری به کره‌شمالی داشتید، به نظرتان ما شبیه به کره‌شمالی خواهیم شد؟ و او سریع پاسخ داد که این اتفاق نخواهد افتاد و دلیلش هم به مردم برمی‌گردد؛ مردمی که در آسیای شرقی زندگی می‌کنند کلا تبعیت‌پذیری زیادی دارند، وضعیتی که در کشور ما متفاوت است.

حزب حاکم بر کره، کاملا همه‌چیز را تحت کنترل دارد و مردم با باور این موضوع به‌هیچ‌وجه حاضر به حرف‌زدن با غریبه‌ها نیستند. غریبه‌ای در خیابان ببینند راه‌شان را کج و از سمت دیگری فرار می‌کنند تا به غریبه‌ها برخورد نکنند. حتی اگر غریبه‌ای را هم در خیابان ببینند، سریع به حزب خبر می‌دهند و همین راپورت دادن‌ها چند باری باعث می‌شود تا امیرخانی و همسفرانش که می‌خواهند خودشان برای کشف پیونگ‌یانگ بروند، نتوانند و به قول خودشان آزادی‌شان چند دقیقه‌ای طول بکشد.

شاید اگر عاشق داستان و رمان باشید، سفرنامه برایتان جذاب نباشد، خواندنش برایتان سخت باشد، برای همین امیرخانی سعی کرده است در هر فصل یک موضوع واحد داشته باشد و همان موضوع واحد را با مشاهداتی که دیده است برای مخاطب جذاب و خواندنی کند.

یکی از جالب‌ترین و جذاب‌ترین قسمت‌های این کتاب برای من بخشی بود که نویسنده با خبرنگاران صهیونیست، که در هتل محل اقامت‌شان هستند، هم‌صحبت می‌شود و با آنها گپ‌و‌گفتی دارد و صحبت‌هایش را درمورد رژیم اشغالگر و یهودی‌هایی که در ایران حضور دارند با آنها ادامه می‌دهد. امیرخانی برای هر مساله‌ای که در کتاب نوشته است، دلیلی دارد. هیچ نکته‌ای در کتاب بدون دلیل نیامده و ممکن است بعد از خواندن 50 صفحه دلیل عنوان کردن آن مساله را ببینید. او مخاطب را به حال خودش رها نمی‌کند برای آن چیزی که می‌خواهد بگوید. یعنی برای کره‌شمالی نشدن ایران، دلیل می‌آورد. اگر خواندن سفرنامه را دوست دارید، حتما نیم‌ دانگ پیونگ‌ یانگ را بخوانید چون با نگاه جدیدی به کره‌شمالی مواجه می‌شوید؛ نگاهی که برعکس کتاب‌های دیگر فقط منفی و تلخ نیست.

 

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

روزنامه فرهیختگاننظرسنجی

مناظره‌های دور دوم، چقدر شما و اطرافیانتان را به مشارکت در انتخابات ترغیب کرده است؟



مشاهده نتایج

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار